Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Valami bűzlik a hulladékkezelés kormányzati átszervezésében


A legfontosabb cikkeink csütörtök reggel: egyre zavarosabb a hulladékkezelés kormányzati átalakítása, úszómedence és veteményeskert hajléktalanoknak, minden eddiginél több COVID-fertőzöttet regisztráltak itthon egy nap alatt.

Egyre zavarosabb a hulladékkezelés kormányzati átalakítása. Mielőtt államosítaná a kormány a hulladékgazdálkodást, előtte még keresztbe tesz az életben maradt szereplőknek, és kevesebb hulladékot akar újrahasznosítani. Az államosítás azért történik, hogy utána visszaadják egy nagy piaci szereplőnek, amelyik majd monopólium lehet. Ezzel az állam pedig hosszú ideig ki lesz szolgáltatva.

Úszómedencét és szociális zöldségeskertet is tervez a Budapest Bike Maffia a fővárosi hajléktalanoknak. Ha minden jól megy, már ezen a nyáron használhatják s létesítményeket. Havasi Zoltán, az egyesület vezetője is azt mondja, hogy a koronavírus-járvány miatt sokan vesztették el a megélhetésüket.

Küzdelmes téli éjszakák - kik segítenek az utcán élőknek?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:58 0:00

Oltási kampány: áldás vagy átok

900 fölé emelkedett lélegeztetőgépre szorulók száma, és minden eddiginél nagyobb, 8 ezer feletti a regisztrált új fertőzötteké. Sikerült beoltani újabb 50 ezer embert egy nap alatt, az állam csütörtöki adatai szerint, és csökkent a kórházban ápoltak száma is. Az elmúlt 24 órában 172 beteg életét követelte a járvány, az eddigi halálos áldozatok száma a 16 és fél ezret közelíti.

Az oltottaknak járhat jutalom, de a kimaradóknak büntetés nem - ez lehetne a rövid összefoglalója podcastunknak, amelyben a Társaság a Szabadságjogokért jogászával, Asbóth Mártonnal beszélgetünk a védettségi igazolás vagy oltási igazolványok nyomán felmerülő alapjogi kérdésekről. Kiderül, hogy akár kötelezővé is tehető a védőoltás, és kihez lehet fordulni panasszal, ha valakit jogsérelem ér.

Kormányzati csetepatéhoz vezetett az oltási kampány Csehországban. Kirúgatná Milos Zeman cseh elnök az egészségügyi minisztert, amiért elutasította az orosz koronavírus-vakcina bevezetését. Zeman minél előbb alkalmazná a Szputnyikot, a szaktárca viszont megvárná az európai gyógyszerhatóság engedélyét.

Több millió fonttal – azaz több milliárd forinttal – segítené az ünnepelt gerilla grafittis Banksy a pandémia miatt nyomás alá került egészségügyet. A titokzatos angol utcai festő most egy kórházi nővért szuperhősként ábrázoló képét bocsájtja árverésre.

Katasztrófák nyomában

A lengyelországi „melegmentes övezet” kampányra válaszul az LMBT közösség számára „szabad övezetként” határozná meg az Európai Uniót több EP-képviselő. A javaslatot támogató képviselőcsoport szerint a keleti tagállamok mellett a nyugati országoknak is van tennivalója e téren.

A Szabad Európa küldetése váratlan eredményt hozott Oroszországban. Orosz nyelvű szerkesztőségünk, a Current Time felvételeinek segítségével bizonyította be egy szentpétervári tüntető, hogy hamisan vádolták. A férfit emiatt engedte el a bíróság, miután a rendőrség megpróbálta hamisan megvádolni.

Ha van egy perce, lapozzá át gépgalériánkat is: egy évtized telt el a fukusimai nukleáris katasztrófa óta. Szinte mindenkit elköltöztettek a sugárveszély miatt. Kato Szakae egyike a kevés ittmaradt embernek. Több mint 40 macskával él, az ő gondjukat viseli. Mint mondja, ő maga is csak addig akar élni, amíg kedves cicái itt vannak mellette.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG