Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszesek a színpadon ünneplik választási győzelmüket a budapesti Duna-parti Bálna épületében 2022. április 3-án
Orbán Viktor miniszterelnök és a fideszesek a színpadon ünneplik választási győzelmüket a budapesti Duna-parti Bálna épületében 2022. április 3-án

Elsöprő Fidesz-győzelem, parlamentben a Mi Hazánk. Mi a következő napok forgatókönyve?

A Fidesz–KDNP kétharmaddal nyerte a 2022-es választásokat. Simán bejutott a Mi Hazánk, a bejutás közelébe se került a Kétfarkú Kutya Párt. Orbán Viktor szerint mindenki összefogott ellenük az ukrán elnöktől „a nemzetközi erőközpontokig”. Márki-Zay Péter elismerte a vereséget.

13:50 2022.04.03.

Részvétel 13 órakor: 40,01 százalék

Az NVI tájékoztatása szerint délelőtt 13 óráig a választásra jogosultak 40,01 százaléka ment el szavazni. Ez 3.078.029 embert jelent a névjegyzékben szereplő 7.693.857 főből. Négy évvel ezelőtt a részvétel 29,93 százalék volt 11 órakor.

2018-ban 13 órakor 42,32 százalékos volt a részvétel, ami a legmagasabb a magyarországi választások történetében.

16:56 2022.04.04.

EBESZ-megfigyelők a választásról: A Fidesznek lejtett a pálya

Közzétette megállapításait a magyar választásokról az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) és az EBESZ Parlamenti Közgyűlése (EBESZ PA) közös megfigyelő missziója.

Negatív volt a kampány, hiányzott a vita, összemosódott a kormány és a Fidesz kommunikációja. A választás és népszavazás másnapján tartott sajtótájékoztatón visszaköszöntek az EBESZ márciusi időközi választási jelentésében megfogalmazott megállapítások.

A megfigyelők szerint, bár a választás rendben zajlott és megvoltak a jogi keretek a demokratikus választás lebonyolításához, a folyamatot aláásta a média elfogultsága és az átláthatatlan kampányfinanszírozás.

16:39 2022.04.04.

Dúró Dóra szerint ellenzéki oldalon csak a Mi Hazánk nyert a választáson

A parlamentbe hét mandátummal bejutó Mi Hazánk Mozgalom alelnöke a Spirit FM-nek nyilatkozva egyebek között azt mondta, hogy szerinte őket is, mint általában a kis pártokat szokták, alul mérték a közvéleménykutatók.

A politikus egyetért Török Gábor kijelentésével, hogy ellenzéki oldalon csak a Mi Hazánk nyert a választáson. Dúró Dóra azt is elmondta, hogy a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, Toroczkai László beül a parlamentbe és ő lesz a frakcióvezető.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a párt választási eredményváró rendezvényén, a Budapest Kongresszusi Központban az országgyűlési választás és népszavazás napján, 2022. április 3-án
Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke a párt választási eredményváró rendezvényén, a Budapest Kongresszusi Központban az országgyűlési választás és népszavazás napján, 2022. április 3-án

13:58 2022.04.04.

Orbán és Putyin szövetségese győzött Szerbiában

Elsöprő győzelmet ért el a szerbiai választásokon az előzetes adatok alapján Aleksandar Vučić elnök és populista pártja, Oroszország fontos balkáni és európai szövetségese.

Vučićot a szavazók mintegy hatvan százaléka támogatta a vasárnapi elnökválasztáson, míg a Szerb Haladó Párt a szavazatok 43 százalékát szerezte meg csaknem teljes feldolgozottság mellett.

Az eredmény azt jelenti, hogy nincs szükség második fordulóra az elnökválasztáson, és Vučić pártja alakíthat koalíciós kormányt a 250 tagú parlamentben.

Az ellenzék és a független megfigyelők is sok szabálytalanságról és incidensről, néhol erőszakos cselekményekről számoltak be. A kormányzó populisták tagadják, hogy manipulálták volna a szavazást vagy hogy nyomást gyakoroltak volna a választókra.

13:36 2022.04.04.

Ellenzéki gyászmunka

Elindult az ellenzék körében a felelősségkeresés és a vereség okainak hol higgadtabb, hol indulatosabb felmérése a választási kudarc és az újabb kétharmados fideszes győzelem másnapján. A Szabad Európa összefoglaló cikkét alább olvashatja:

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG