Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Végleg lesöpörték Karsai Dániel népszavazási kezdeményezését


Karsai Dániel
Karsai Dániel

Az Alkotmánybíróság elutasította az alkotmányjogi panaszt, amelyet a Kúria végzése miatt nyújtottak be, miután helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát, amely nem hitelesítette Karsai Dániel két népszavazási kérdését az eutanáziával kapcsolatban. Az összes hazai jogorvoslati lehetőséget kimerítették, nem lehet népszavazást tartani az életvégi döntésekről ezekkel a kérdésekkel.

Az Alkotmánybíróság elutasítja a Kúria végzése Alaptörvény-ellenességének megállapítására és megsemmisítésére irányuló alkotmányjogi panaszt – közölte szerdán az Alkotmánybíróság.

Az indítványt Karsai Péter, Karsai Dániel testvére terjesztette elő, miután a Kúria 2024. április 23-án meghozott végzésével helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely elutasította a két népszavazási kérdés hitelesítését.

Ahogy arról korábban a Szabad Európa beszámolt, Karsai Dániel és a Momentum két kérdésben nyújtott be tavaly decemberben népszavazási kezdeményezést az Országos Választási Bizottságnak. Ezek arról szólnak, hogy büntethető legyen-e az öngyilkosságban való közreműködés gyógyíthatatlan betegség vagy az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen fizikai állapot esetén.

Korábbi cikkünk a témában: Népszavazási kezdeményezés és parlamenti vitanap az életvégi döntésekről

A két népszavazási kérdés:

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik gyógyíthatatlan, számukra elviselhetetlen mértékű fizikai vagy mentális szenvedést okozó és emiatt az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, halálos betegségben szenvednek, és állapotukban nem várható javulás?”

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Büntető törvénykönyv öngyilkosságban közreműködést bűncselekménnyé nyilvánító szabályát, hogy az ne vonatkozzon azon teljes cselekvőképességgel rendelkező személyeknek nyújtott segítségre, akik fizikai állapotuk okán az emberi méltósággal összeegyeztethetetlen, a javulás lehetősége nélküli helyzetben vannak?”

Az NVB 2024. február 1-jén meghozott határozatában megtagadta a kérdés hitelesítését, mert arra a következtetésre jutott, hogy az élethez való jog csak akkor érvényesül az Alaptörvénnyel összhangban, ha az állam büntetni rendeli a teljes cselekvőképességgel rendelkező, a kezdeményezésben megfogalmazott állapotban lévő személy öngyilkosságának elkövetéséhez (vagy megkísérléséhez) más által nyújtott segítséget is.

Ehhez kapcsolódóan: Karsai Dániel: Előbb-utóbb legális lesz az eutanázia Magyarországon

Az NVB azt is megállapította, hogy az öngyilkosságban való közreműködés büntetőjogi tényállásának meghatározott élethelyzetben történő, részleges dekriminalizálása ellentétes lenne az állam életvédelmi kötelezettségének az Alaptörvény II. cikkében meghatározott szintjével, ezáltal pedig az élethez való jog korlátozását jelenti.

Emiatt a kérdésben tartott érvényes és eredményes népszavazás – az igenlő válaszok többsége esetén – olyan szabályozás megalkotására kötelezné az Országgyűlést, amely nincs összhangban az Alaptörvény II. cikkével, ezért a kérdés nem hitelesíthető – olvasható az Alkotmánybíróság közleményében.

Az Alkotmánybíróságnak abban kellett döntenie, hogy a feltenni szándékozott kérdés valóban az Alaptörvény módosítását célozza-e. A testület úgy ítélte meg, hogy az eljáró bíróság az Alaptörvénnyel összhangban álló döntést hozott, ezért az indítványozó alkotmányjogi panaszát elutasította.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG