Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtalálta a jogi kiskaput az újabb Balaton-parti építkezéshez Máriafürdőn a beruházó


A beruházás látványterve. Forrás: L Stúdió Épülettervező Kft.
A beruházás látványterve. Forrás: L Stúdió Épülettervező Kft.

Szálláshelyekre és szolgálati lakásokra kapott engedélyt a beruházó Balatonmáriafürdőn, mégis lakásként árulják a tóparton épülő összes apartmant mondják a helyiek, ezt megkérdeztük az érintett cégtől is. Egy darabig sikeres volt tiltakozás a beruházás ellen, de miután megszületett az építési engedély, mintha beletörődtek volna, perelni senki sem akart.

Szolgálati lakásként értékesíti a balatonmáriafürdői, közvetlenül a tóparton épülő, 71 lakásos ingatlanának egyes részeit a Balaton Coast Kft. – írta a Népszava. Ezt a helyiek is megerősítették a Szabad Európa kérdésére, egyikük részletesen beszámolt az engedélyezési folyamatról.

Mint mondta, először lakóházként adták be a terveket a Bárdos strand melletti területen tervezett beruházáshoz, de a hatóság kifogásolta, mert oda a szabályok szerint csak szálláshelyet lehet építeni.

Második körben nagyjából ötven szolgálati lakást és húsz szálláshelyet jelöltek meg a beadott tervekben. A szabályozás szerint ugyanis szálláshely mellett szolgálati lakást is lehet építeni, amit nyilván úgy gondolt a jogalkotó, hogy ha épül például egy kemping, akkor oda épülhet egy szolgálati lakás – magyarázta. A beruházó azt a kiskaput próbálja kihasználni, hogy a szabályozás nem határozza meg a szolgálati lakások számát – tette hozzá. A hatóságnak viszont ez a második terv sem tetszett, mert abban a szolgálati lakások voltak többségben, vagyis a fő funkció nem a szálláshely-üzemeltetés lett volna.

Ehhez kapcsolódóan: Munkaterület lett a balatonföldvári strand, zöld jelzést kapott a kikötőépítés

Harmadik nekifutásra olyan tervet adott be a beruházó, amelyben a szálláshelyek voltak minimális többségben, a többi pedig szolgálati lakás volt. Erre már megkapták az építési engedélyt. Valójában azonban az összes apartmant árulják, nemcsak a „szolgálati lakásokat”, hanem a szálláshelyként megjelölteket is – mondta a helybéli.

Szerinte egy ponton akadhat még meg a beruházó terve, amikor a szálláshelyként megjelölt apartmanokat is lakásként adja el, mert akkor átminősítést kell kérnie, amit megtagadhat az illetékes hatóság, ha figyelembe veszi az építési szabályozást.

Amíg zajlott az engedélyezési folyamat, addig volt aktív a tiltakozás, amióta megkapták az építési engedélyt, mintha beletörődtek volna, perelni senkinek sem volt kedve vagy bátorsága – mondta, de ettől még vérlázítónak tartja a beruházást, amely szerinte nagy veszteség a településnek.

Korábbi cikkünk a témában: Újabb vízparti területek épülhetnek be a Balatonnál

Az érintett Balaton-parti rész egy feltöltést követően jött létre, nagy zöldterület alakult ki, ahol mára zuhanyzó, vécé, sportpálya várja az ott élőket és nyaralókat. A parton sok a védett nádas, a vízbe egy keskeny ösvény vezet lejáróval. Az érintett terület korábban az önkormányzaté volt, amely elbukta, mert egy ügylethez biztosítékként adta. Az ügyletet elvesztette, így került a mostani beruházó tulajdonába.

Adódik a kérdés, hogy ha szabályosan például szállodát építhetne oda a beruházó, az mennyivel lenne jobb az ott élőknek és nyaralóknak. Erre azt mondta, hogy szállodát a jelek szerint senki sem akar ott építeni, és amíg ez nem változik, addig maradhatott volna a zöldterület. Ha ezzel nyertek volna öt-tíz évet, nagyon örültek volna, hogy addig is háborítatlan marad Balatonmáriafürdőnek ez a nyugodt, családias része.

„A nyugalom szigete” – ezzel kampányolt a polgármester. Hát eddig tartott a nyugalom – mondta egy másik helybéli. A munkagépek három hét alatt tönkretették az odavezető keskeny utat, már most sem lehet személyautóval használni, annyira kátyús. Az ott lakóknak a parkolást is megtiltották nap közben azon a részen. Zaj, kosz, környezetszennyezés – sorolta félelmeit a beruházás közelében élő helybéli, aki szerint a környék és a strand nem bírja el azt a legalább 150-200 plusz embert, aki megjelenhet ott.

Kerestük az ügyben Balatonmáriafürdő polgármesterét és a beruházót, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG