Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Veszélyes álhírt posztolt, törölte a Facebook a kirgiz elnök bejegyzését


A kirgiz egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a sisakvirág-gyökér kivonatának használatáról Biskekben, 2021. április 16-án
A kirgiz egészségügyi miniszter sajtótájékoztatót tart a sisakvirág-gyökér kivonatának használatáról Biskekben, 2021. április 16-án

A Facebook eltávolította Szadir Dzsaparov kirgiz államfő bejegyzését, amelyben arról írt, hogy a sisakvirág-gyökér kivonata hatékony megoldás a koronavírus-fertőzés kezelésére, mivel a portál szerint ez álhír, a készítmény pedig erősen mérgező lehet.

Előző heti, vitatott üzenetében az elnök bejelentette, hogy országa hatékony gyógymódot talált a Covid-19 kezelésére. A posztban egy videó is látható volt, amelyen védőfelszerelés nélküli férfiak palackozzák a készítményt, egyúttal figyelmeztettek, hogy annak fogyasztása hidegen akár halálos is lehet.

A bejegyzés később eltűnt a Facebookról.

A Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió (RFE/RL) megkeresésére a vállalat szóvivője arról tájékoztatott, hogy a posztot törölték, ugyanis „senkinek, választott tisztségviselőknek sem engedik, hogy olyan dezinformációkat osszanak meg, amelyek közvetlen testi károsodáshoz vezethetnek, illetve hamis állításokat terjesszenek a Covid-19 kezeléséről és megelőzéséről”.

Múlt heti sajtótájékoztatóján a kirgiz egészségügyi miniszter közölte, hogy megkezdték 300 koronavírusos beteg kezelését a sisakvirág-gyökér kivonatával. Az újságírók előtt ő maga is ivott a készítményből, hangsúlyozva, hogy az „nem káros senki egészségére”.

Sem nem biztonságos, sem nem hatékony

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) helyi képviselete élesen bírálta a bejelentést. Mint rámutattak, nincs bizonyíték arra, hogy az Aconitum soongaricum használata biztonságos, illetve hatásos bármilyen betegség esetében.

Több orvos is úgy nyilatkozott az RFE/RL-nek, hogy a készítmény koronavírus-fertőzés elleni használata sérti Kirgizisztán közegészségügyi szabályait.

A sisakvirágnak a térségben honos ezen képviselője Kirgizisztán mellett Kazahsztán egyes részein és az északnyugat-kínai Hszincsiang tartományban is megtalálható.

A régióban régóta alkalmazzák a népi gyógyászatban a növény főzetét annak ellenére, hogy az akonitint, kardiotoxint és neurotoxinokat tartalmaznak. A sisakvirág-gyökér fogyasztása súlyos megbetegedést okozhat, akár halálos is lehet.

XS
SM
MD
LG