Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Vita a koalíciós partnerekkel – lemond a lett kormányfő


Krišjānis Kariņš
Krišjānis Kariņš

Lettország jobbközép miniszterelnöke, Krišjānis Kariņš hétfőn bejelentette, hogy még a héten lemond, miután hárompárti kormánykoalíciójának másik két tagja elutasította a kabinet átalakítását.

Kariņš X-en (a korábbi Twitteren) azt írta, hogy a másik két párt – a konzervatív Nemzeti Szövetség és a centrista választási szövetség, az Egyesített Lista – „gátolja a jólét és a gazdasági növekedés érdekében végzett munkát”.

Az 56 éves Kariņš azt tervezte, hogy a koalíciós tárgyalások új fordulójának bejelentése után miniszterelnök marad, de két partnere szerint ez ellentétes a lett alkotmánnyal – közölte a Baltic News Service.

A tavaly októberi általános választásokat követően a három párt decemberben írta alá a megállapodást egy koalíciós kormány megalakításáról. Együtt 54 helyük van Lettország száztagú parlamentjében, a Saeimában.

Ehhez kapcsolódóan: Lett kormányfő: Oroszország veszélyt jelent Európára

Pénteken Kariņš bejelentette, hogy véget vet a mostani felállásnak, és új kormánykoalíciót kíván létrehozni, miután a két párt elutasította javaslatait a minisztercserékre és a prioritások felülvizsgálatára. A lett televízió közölte, hogy ezt nem ő vezetné.

Kariņš, aki 2019 óta Lettország miniszterelnöke, meghívta a kormányba a baloldali Haladók pártot, de ezért a lépéséért kemény bírálatok érték a koalíción belül.

Lemondása bejelentésekor Kariņš azt mondta, hogy „a dinamika hiánya” és „új kormánykoalíció szükségessége” miatt lép vissza.

Lettországot és balti szomszédait, Észtországot és Litvániát súlyos energiaválság sújtotta az orosz gáztól való függésük miatt Moszkva 2022. februári ukrajnai inváziója előtt.

A három ország az inváziót követően leállította az orosz földgáz importját, és Lettország most elsősorban saját gázkészleteire és litván importra támaszkodik, jóllehet a határokon átnyúló szállítások az elmúlt hetek hideg időjárása miatt megcsappantak.

Ehhez kapcsolódóan: Az észt kormány is az orosz gázvásárlás leállításáról döntött

Lettország jelenleg az Európai Unió egyik legmagasabb inflációs rátáját mondhatja magáénak, bár ez az elmúlt hat hónapban mérséklődött, és júliusban 6,4 százalékot tett ki.

A lett televízió szerint az Egyesült Államokban (Wilmington, Delaware) született Kariņš arra kérte pártját, az Új Egységet, hogy tegyen javaslatot új miniszterelnök-jelölt személyére, és közölte, hogy ő maga nem vezetné a következő kormányt.

A közlemény szerint csütörtökön nyújtja be lemondását Edgars Rinkēvičs köztársasági elnöknek.

A következő parlamenti választást 2026-ra tervezik Lettországban.

Készült az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG