Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Államtitkárok meghallgatása jöhet az utóbbi évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében


A képen Schadl György érkezik a Fővárosi Törvényszéken tartott tárgyalásra 2023. május 23-án
A képen Schadl György érkezik a Fővárosi Törvényszéken tartott tárgyalásra 2023. május 23-án

Több egykori vagy jelenlegi államtitkárt, valamint a volt paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztert, Süli Jánost is meghallgathatják ősszel a Völner–Schadl-perben. A tárgyalás a nyári szünet után kedden folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

A korrupciós ügynek 22 vádlottja volt, tízen az előkészítő üléseken beismerték bűnösségüket, köztük hat korábbi végrehajtó. Ők felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

A vád szerint Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként 2018 májusa előtt korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával, miniszterhelyettessel. Ennek keretében Schadl György jogtalan előnyként rendszeresen készpénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott a politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását az őt vesztegető személy érdekeinek megfelelően gyakorolta.

Ehhez kapcsolódóan: Schadl György: „Abban sokkal több logika lett volna, ha Völner Pál fizet nekem”

Az ügyészség szerint Schadl György több mint kilencszázmillió forintot szedett be azoktól, akik a segítségével jutottak önálló bírósági végrehajtói kinevezéshez.

Az ügyészség beismerés esetén tíz év börtönt kért Schadl Györgyre, és nyolc évet Völner Pálra, emellett kétszáz-, illetve huszonötmillió forint pénzbüntetést, tíz év közügyektől eltiltást, jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást, valamint vagyonelkobzást jogtalan gazdagodásuk erejéig. A vádlottak azonban úgy nyilatkoztak, hogy nem ismerik el bűnösségüket.

Völner Pál védője, Papp Gábor kezdeményezte mások mellett a nyomozati anyagokban többször is megjelenő Varga Judit akkori igazságügyi miniszter, valamint Vízkelety Mariann volt államtitkár, Kovács Pál volt államtitkár, Süli János volt miniszter, Trócsányi László egykori igazságügyi miniszter, Molnár Zoltán államtitkár és Hajas Barnabás államtitkár meghallgatását.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG