Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington szerint Moszkva újabb csapatokat küldött az ukrán határra


Orosz fotó a csapatok visszavonásáról a Krím félszigetről a Kercsenszkij hídnál 2022. február 16-án
Orosz fotó a csapatok visszavonásáról a Krím félszigetről a Kercsenszkij hídnál 2022. február 16-án

Moszkva tovább növelte katonai jelenlétét az ukrán határ közelében, annak ellenére, hogy azt állítja, megkezdte csapatai kivonását a térségből – közölte a Fehér Ház.

Közben a nyugati országok folytatják a kétségbeesett diplomáciai erőfeszítéseket, attól tartva, hogy Oroszország megtámadja szomszédját.

A NATO megkérdőjelezte a térséget elhagyó csapatokról szóló orosz állításokat is. Jens Stoltenberg főtitkár szerint a tények ellentmondanak Moszkva hivatalos nyilatkozatainak.

„Éppen ellenkezőleg. Úgy tűnik, hogy Oroszország tovább növeli katonái számát” – mondta újságíróknak Stoltenberg, aki a NATO védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli találkozóját vezeti.

Washingtonban a Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője hamisnak minősítette Moszkva bejelentését a kivonulásról, és újságíróknak azt mondta, hogy Oroszország akár hétezer katonával is növelhette jelenlétét az ukrán határon, akik közül néhányan február 16-án érkeztek.

Mást mond és mást tesz

A névtelenséget kérő tisztviselő arra is figyelmeztetett, hogy Oroszország hamis ürüggyel támadhat Ukrajnára.

„Továbbra is érkeznek hozzánk arra utaló jelek, hogy bármelyik pillanatban hamis ürügyet teremthetnek egy invázió igazolására.”

A tisztviselő hozzátette, hogy bár Moszkva azt mondta, hogy diplomáciai megoldást akar elérni, tettei mást jeleznek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter is cáfolta Oroszország állítását, miszerint embereket és felszereléseket vont vissza a határ menti területekről.

Putyin bármikor meghúzhatja a ravaszt

„Nem láttunk kivonulást – mondta Blinken az ABC Newsnak február 16-án. – [Putyin bármikor] meghúzhatja a ravaszt. Meghúzhatja ma. Meghúzhatja holnap. Meghúzhatja a jövő héten. A katonák ott vannak, ha újabb agressziót akar indítani Ukrajna ellen.”

A külügyminisztérium szóvivője, Ned Price így fogalmazott: „Ez az orosz mesekönyv. Mutatnak egy képet a nyilvánosságnak, miközben az ellenkezőjét teszik.”

Liz Truss brit külügyminiszter arra is figyelmeztetett: Putyin hónapokig elhúzhatja az ukrán válságot, hogy kihívást intézzen a nyugati egység ellen.

„Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy az oroszok kivonulnak az Ukrajna melletti határtérségekből – írta Truss a The Daily Telegraph című lapban. – Az orosz haderő összevonása nem mutatja a lassulás jeleit.”

Még hónapokig húzhatja

„Nem lehetnek illúzióink: Oroszország még nagyon sokáig csinálhatja ezt a pimasz trükköt, hogy még heteket – ha nem hónapokat – tölt Ukrajna felforgatásával és a nyugati egység elleni kihívással” – írta Truss, aki február 17-én érkezik Ukrajnába.

Az orosz védelmi minisztérium február 16-án közzétett egy videót, amelyben szerinte harckocsik, gyalogsági harcjárművek és önjáró tüzérségi egységek hagyják el a Krím félszigetet.

Ám a Maxar Technologies kereskedelmi műholdképeket készítő cég, amely figyelemmel kíséri az orosz csapatösszevonásokat, arról számolt be, hogy az új felvételek megnövekedett orosz katonai tevékenységet mutatnak az ukrán határ közelében, beleértve egy pontonhíd építését Belaruszban, alig hat kilométerre az ukrán határtól.

A biztonsági garanciák kikényszerítése a cél?

A Kreml visszautasította, hogy bármilyen terve volna Ukrajna megtámadására, hisztérikus háborús propagandának nevezte a nyugati figyelmeztetéseket.

Oroszország a csapatösszevonásokkal azt akarja kikényszeríteni, hogy az Egyesült Államok és a NATO egyezzen bele átfogó biztonsági követeléseibe, így Ukrajna NATO-tagságának tilalmába, valamint a szövetség visszalépésébe azokból a közép- és kelet-európai pozíciókból, melyeket a NATO a Szovjetunió összeomlása óta szerzett meg.

Készült a Reuters, az AP és az AFP tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG