Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Washington tisztán szeretné látni, hogyan indult útjára a Covid


A WHO vizsgálócsoportjának tagjai megérkeznek a Tianhe nemzetközi repülőtérre Vuhanban végzett vizsgálataik után, 2021. február 10-én
A WHO vizsgálócsoportjának tagjai megérkeznek a Tianhe nemzetközi repülőtérre Vuhanban végzett vizsgálataik után, 2021. február 10-én

Az Egyesült Államok kedden azt kérte, hogy engedélyezzék a nemzetközi szakértőknek a koronavírus forrásának feltérképezését és „kezdeti napjainak” az értékelését a járvány eredetének megállapítására indított vizsgálat második szakaszában.

Amerikai hírszerző ügynökségek tanulmányozzák azt a jelentést, mely szerint egy kínai virológiai laboratórium kutatói súlyosan megbetegedtek 2019-ben, egy hónappal azelőtt, hogy a Covid-19 első eseteit jelentették volna – közölték hétfőn amerikai kormányzati források, melyek egyben arra figyelmeztettek: még mindig nincs bizonyíték arra, hogy a betegség a laborból indult útjára.

„A Covid eredetvizsgálatának 2. szakaszát átlátható, tudományos alapokon nyugvó feladatmeghatározással kell útjára indítani, függetlenséget biztosítva a nemzetközi szakértőknek a vírus forrásának és a járvány kezdeti napjainak teljes felméréséhez” – mondta Xavier Becerra amerikai egészségügyi miniszter az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves miniszteri ülésének címzett videóüzenetében.

Becerra nem tett közvetlen említést Kínáról, ahol az első ismert humán esetek előfordultak Vuhan városában, 2019 decemberében.

Még bármi elképzelhető

A vírus eredete élesen vitatott. A WHO márciusi, kínai tudósokkal közösen írt jelentésében a WHO által vezetett csoport, amely januárban és februárban négy hetet töltött Vuhanban és környékén, azt állította, hogy a vírus valószínűleg egy másik állat közvetítésével került át a denevérekről az emberekre, és hogy „a véletlen laboratóriumi baleset okozta megjelenését rendkívül valószínűtlennek tekintik”.

A WHO szóvivője, Tarik Jasarevic a nyomkövetési misszióról feltett kérdésre válaszolva hétfőn a Reuters hírügynökségnek azt mondta, hogy az ügynökség technikailag vizsgálja felül a jelentés ajánlásait.

Minden eshetőséget megvizsgálnának

„A műszaki csoportok javaslatot készítenek elő a soron következő elvégzendő vizsgálatokra, és ezt bemutatják a főigazgatónak” – mondta a WHO főigazgatójára, Tedrosz Adhanom Gebrejeszuszra utalva.

Jasarevic, tudomásul véve Tedrosz március 30-i észrevételeit, kijelentette, hogy további vizsgálatokra lesz szükség számos területen, beleértve az esetek és mintázatok korai felismerését, az állatpiacok lehetséges szerepét, az élelmiszerláncon keresztül történő terjedést, és a véletlen laboratóriumi baleset hipotézisét.

Uniós aggodalom az orosz és a kínai dezinformáció miatt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:34 0:00
Készült a Reuters tudósítása felhasználásával
XS
SM
MD
LG