Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij felszólította az ukrán tisztviselőket, hogy ne szivárogtassanak ki katonai információkat


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. augusztus 11-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kijevben 2022. augusztus 11-én

Az ukrán elnök felszólította a tisztviselőket, hogy ne beszéljenek többé újságíróknak az Oroszország elleni katonai taktikáról, a védelmi minisztérium illetékese pedig közölte, hogy vizsgálatot indítottak a kiszivárogtatások ügyében.

Volodimir Zelenszkij a krími orosz légi bázison a hét elején történt incidens ügyére utalt, és az azzal kapcsolatos találgatásokra és ukrán kiszivárogtatásra. A robbanásokban legalább nyolc orosz harci gép semmisült meg, és a fekete-tengeri félszigeten nyaraló orosz turisták is megijedtek.

Műholdfelvételek szerint széles körű pusztítás történt a nyugat-krími Novofedorivka városában lévő Szaki légi bázison.

Oroszország azt állította, hogy egy figyelmetlenség okozta a robbanást. Névtelenül nyilatkozó ukrán tisztviselők azonban amerikai lapoknak azt mondták, hogy az ukrán erők követték el a támadást.

„A háború semmiképpen sem a hiúság és a hangzatos nyilatkozatok ideje mondta Zelenszkij csütörtök esti videóbeszédében. – Minél kevesebb részletet árulunk el védelmi terveinkről, annál jobban meg tudjuk valósítani” – tette hozzá.

„Ha hangzatos szalagcímeket akarnak generálni, az egy dolog, de őszintén szólva ez felelőtlenség – mondta. – Ha Ukrajna győzelmét szeretnék, az egy másik dolog, és tisztában kell lenni a felelősséggel minden egyes szóért, amit a kormány védelmi vagy ellentámadási terveiről közölnek” – fogalmazott Zelenszkij.

Hanna Maliar védelmiminiszter-helyettes Facebookon közölte, hogy a biztonsági szolgálatok vizsgálják, ki beszélt a médiának a robbantásokról.

„Egy ilyen kiszivárogtatás megzavarja az ukrán fegyveres erők terveit, hiszen az ellenség ahhoz igazítja lépéseit, és felhasználja ezeket az információkat ellenünk” – írta.

"Jelszavunk: szabadság vagy halál" – Kozákok is részt vesznek Zaporizzsja tartomány védelmében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:05:22 0:00

Moszkva és Kijev eközben egymást vádolja a zaporizzsjai atomerőműnél kialakult harcok miatt, miközben az ENSZ tisztviselői ismét amiatt aggódnak, hogy Európa legnagyobb atomlétesítménye katasztrofális károkat szenvedhet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön ült össze, hogy megvitassa a helyzetet, és António Guterres főtitkár felszólította mindkét felet, hogy hagyják abba a harcokat az erőmű közelében, amely szinte az invázió februári kezdete óta orosz ellenőrzés alatt áll.

Az erőművet ukrán mérnökök üzemeltetik orosz felügyelet mellett.

„A létesítményt nem szabad használni semmilyen katonai művelethez, ehelyett sürgős megállapodásra van szükség technikai szinten egy biztonságos demilitarizációs részről, hogy a terület biztonságát garantálni lehessen” – mondta Guterres.

Az ukrán Enerhotam ügynökség szerint csütörtökön ötször érte csapás a zaporizzsjai komplexumot, köztük olyan terület közelében is, ahol radioaktív anyagokat tárolnak.

Az oroszok által kinevezett tisztviselők eközben azzal vádolták Ukrajnát, hogy kétszer is lőtték az üzemet, megzavarva egy műszakváltást – közölte az állami TASZSZ hírügynökség.

Törökország közölte, hogy csütörtökön további két teherhajó indult el Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből, így összesen 14 hajó hagyta el az országot az ENSZ által közvetített megállapodás értelmében.

Ukrajna július 22-én írt alá megállapodást Törökországgal és az ENSZ-szel, hogy szabaddá teszi az utat Ukrajna számára, hogy 22 millió tonna kukoricát és más gabonát exportálhasson, amely az orosz invázió óta a kikötőkben és a tárolókban rekedt.

Ukrajna a búza, a kukorica és más gabonafélék egyik fő exportőre a világon. Az export leállása hozzájárult az élelmiszerárak emelkedéséhez világszerte, ami egyes országokban éhínséggel vagy politikai instabilitással fenyeget.

XS
SM
MD
LG