Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zsákkal a fején a határhoz vitték és kitoloncolták Navalnij belarusz ügyvédjét


Uladzlen Losz belarusz ügyvéd, akit kiutasítottak Oroszorszgából.
Uladzlen Losz belarusz ügyvéd, akit kiutasítottak Oroszorszgából.

Navalnij egy munkatársát öt évre kitiltották Oroszországból. A férfi azt mondja, az orosz hatóságok egyszerűen zsákot húztak a fejére, autóba tették, majd a határhoz vitték.

Azt állítja egy belarusz állampolgárságú, a letartóztatott orosz ellenzéki aktivistának, Alekszej Navalnijnak dolgozó ügyvéd, hogy megbilincselték, zsákkal a fején egy kisbuszba ültették, majd egy 10 órás autóúttal civil ruhás rendőrök a belarusz–orosz határra vitték, ahol átadták a Belarusz hatóságoknak.

Uladzlen Losz január 25-én töltött fel egy videót a Youtube-ra, amelyben azt mondja, hogy az orosz rendőrök azt mondták neki, öt évre kitiltották Oroszországból.

Belaruszban elengedték Loszt

Losz hozzátette, hogy a belarusz rendőrség nem vette őrizetbe, hagyták, hogy szabadon távozzon egy meg nem nevezett „biztonságos” helyre. Január 21-én a moszkvai rendőrség már egyszer őrizetbe vette Loszt, és átadtak neki egy értesítést, miszerint január 25-éig el kell hagynia Oroszországot.

Egy nappal később, az országos szintű Navalnij szabadon engedését követelő orosz tömegtüntetések előestéjén három nap elzárásra ítélték a férfit, amiért „nem engedelmeskedett a rendőrségnek”.

Alekszej Navalnij Kreml-kritikus orosz aktivista számos munkatársát őrizetbe vette a rendőrség aznap, ők több nap börtönt vagy pénzbüntetést kaptak, így próbálták a hatóságok csökkenteni a tüntetéseken való várható részvételt.

Tömegtüntetések és közösségimédia-kampány Navalnijért
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:39 0:00

A fenyegetés ellenére sokan kimentek tüntetni

A rendőri brutalitás és a kemény mínuszok ellenére is több tízezer tüntető gyűlt össze Oroszország-szerte a hétvégén. A tömeg Alekszej Navalnij ellenzéki politikus szabadon bocsátását követelte.

Az orosz kormány egyik leghangosabb kritikusának számító aktivistát január 17-én tartóztatták le a repülőtéren, amikor visszatért Németországból. Az OVD-Info jogvédő csoport jelentése szerint több mint 3 700 embert tartóztattak le országszerte a szabadon engedését követelő tüntetéseken, és sok demonstráló megsérült a rendőri fellépésben.

Navalnijt tavaly augusztusában vitték Berlinbe, miután rosszul lett egy Szibériából Moszkvába tartó repülőjáraton. Több laboratórium is megerősítette, hogy az ellenzékit azzal a novicsokként ismert méreggel mérgezték meg, amelyet még a Szovjetunióban fejlesztettek ki, és amelyet több olyan merényletkísérletnél is kimutattak, ahol az orosz titkosszolgálatot sejtették a háttérben. Navalnij azt állítja, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök parancsára próbálták megölni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG