3 perc: A kormány nem akar bármi áron leválni az orosz olajról

A Mol százhalombattai olajfinomítója 2016. március 22-én

A kormány bemondott egy komolytalannak tűnő összeget, amelyért cserébe lemondana az orosz olajról. Fideszes fékek, falusi ellensúlyok: mire számíthatnak az önkormányzatok az újabb kétharmadtól? Lassuló gazdasági növekedés az eurózónában az ukrajnai háború miatt. Legfontosabb híreinkből válogattunk.

Az Orbán-kormány akkor menne bele valamilyen időtávon az orosz olajról való leválásra, ha az Európai Unió 15-18 milliárd eurót (jelenlegi árfolyamon durván hat-hétezer milliárd forintot) adna cserébe a szerintük várható költségekre. Ez kerekítve a teljes magyar GDP 11-13 százaléka lenne.

Az összehasonlítás kedvéért a jogállamisági és korrupciós problémák miatt jelenleg visszatartott óriási uniós válságalap Magyarországnak esedékes támogatása 7,2 milliárd euróra rúg.

Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a magyar kormány nem akar leválni az orosz olaj vásárlásáról – mondta el a tárcavezető Brüsszelben hétfőn. A kabinet nem is tartja valószínűnek, hogy a többi uniós ország, pontosabban az EU ilyen kifizetést komolyan megfontoljon a magyar kormány számára.

Ehhez kapcsolódóan: Milliárdokat kér a magyar kormány az EU-tól az orosz olaj feladásáért

Régi-új miniszterelnök

„A Fidesz győzelmi sorozata az egész nyugati világban szokatlan, mértéke pedig példátlan” – mondta Orbán Viktor, miután az Országgyűlés ötödik alkalommal is megválasztotta miniszterelnöknek.

Az eskütétel után arról beszélt, hogy háborús évtized előtt áll az ország, de a várható gazdasági válság ellenére is vállalja, hogy megvédi a teljes foglalkoztatottságot, a családtámogatásokat, a nyugdíjakat és a rezsicsökkentést.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán: Háborús évtized előtt állunk

Kiürült kassza

Nem tudják, hogy fogják túlélni az önkormányzatok, miután legalább tízszázalékos inflációval várják, hogy az egészségügyi veszélyhelyzet június 1-jei lejártával visszakapják-e befagyasztott, illetve elvont adóikat, illetve adókivetési lehetőségeiket. Jelentős bevételektől estek el a veszélyhelyzetben hozott kormánydöntések révén.

A járványra hivatkozva a kormány az idegenforgalmi adó megfizetését felfüggesztette, a gépjárműadó helyben maradó negyven százaléka a járványügyi alap bevételi forrása lett, a köztéri parkolást ingyenessé tette, és a kkv-k és az egyéni vállalkozók iparűzési adóját megfelezte 2021. január 1-jétől. Mi lesz az ellenzéki önkormányzatokkal? Cikkünkben ennek próbálunk utánajárni.

Ehhez kapcsolódóan: Fideszes fékek, falusi ellensúlyok: mire számíthatnak az önkormányzatok?

Lassuló növekedés

Lefelé módosította az eurózóna tagállamainak gazdasági növekedésére vonatkozó előrejelzését friss jelentésében az Európai Bizottság az ukrajnai háború és az azt kísérő infláció miatt. A háború kirobbanását megelőzően az EU gazdasága előtt hosszan tartó és erőteljes növekedés volt kilátásban.

„Azonban Oroszország ukrajnai inváziója új kihívásokat jelent, éppen amikor az unió már talpra állt a világjárvány gazdasági hatásaiból” – hangsúlyozta az Európai Bizottság.

Ehhez kapcsolódóan: Lassuló gazdasági növekedés az eurózónában az ukrajnai háború miatt

Szép napot!

Wiedemann Tamás