Afgán és iráni menekültek is versenyeznek a tokiói olimpián

Irán egykori egyetlen női olimpiai érmese, Kimia Alizadeh taekwondoedzésre készül Aschaffenburgban. 2021. február 17.

Három afgán és három iráni is a tagja lesz annak a huszonkilenc sportolóból álló menekültcsapatnak, amely összesen tizenkét sportágban indul a jövő hónapban kezdődő tokiói olimpián.

Az olimpiai zászló alatt versenyző csapatot, amelyben Szíriából, Dél-Szudánból és Eritreából is lesznek sportolók, virtuális ünnepségen mutatták be június 8-án.

Kimia Alizadeh, Irán első női olimpiai dobogósa, aki a 2016-os riói játékokon taekwondóban bronzérmet nyert, a második olimpiájára tér vissza.

Propagandaeszközként használták

Alizadeh, aki 2020 elején Németországba költözött, arra panaszkodott, hogy az iráni tisztviselők propagandaeszközként használták.

A csapatban van az ugyancsak iráni kenuversenyző, Szaeid Fazlula is, aki 2015-ben jutott ki Németországba, és Hamun Derafsipur, aki bronzérmet nyert a 2018-as karate-világbajnokságon.

Derafsipur elmondta: 2019-ben távozott Kanadába, hogy felesége a tokiói játékok előtt edzhesse őt.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint tízezer önkéntes mondta le az olimpiát

Fontos üzenet a világnak

Három afgán sportoló – Maszomah Ali Zada (kerékpár), Nigara Sahin (dzsúdó) és Abdullah Sediki (taekwondo) – szintén része lesz annak a csapatnak, amely Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szerint „a szolidaritás, az újrakezdés és a remény erőteljes üzenetét küldi a világnak”.

Zada, Sahin és Szediki most Franciaországban, Oroszországban és Belgiumban él.

Egyből a görögök után

A sportolók a július 23. és augusztus 8. között tartandó tokiói játékok megnyitó ünnepségén közvetlenül a görög csapat után vonulnak be a stadionba.

Egy 56 tagú csoportból választották ki őket, és tizenhárom országtól kapnak olimpiai ösztöndíj formájában támogatást.

Ehhez kapcsolódóan: Egy japán orvos szerint „olimpiai vírust” hozhatnak a tokiói játékok