79 százalékos az AstraZeneca-vakcina hatékonysága

AstraZeneca-vakcina

Nem növeli a vérrögképződés kockázatát az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája, amely 79 százalékos hatékonysággal akadályozza meg a Covid-19 betegség tüneteinek kialakulását – ismertette friss amerikai vizsgálata eredményét a gyártó.

A 30 ezer önkéntes részvételével elvégzett teszt hétfőn közzétett eredményei szerint az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett készítmény 100 százalékos hatékonysággal előzte meg, hogy a beoltottaknál súlyos vagy életveszélyes tünetek alakuljanak ki, illetve kórházba kerüljenek.

A szakértők szerint az oltóanyag minden korcsoportban, így az időseknél is jól működik, a körükben mért hatékonysága 80 százalékos.

„Ezek a megállapítások megerősítik a felnőttek körében megfigyelt korábbi eredményeinket, de izgalmas most először látni, hogy a 65 év felettieknél is hasonlóak a hatékonysági adatok” – közölte Ann Falsey, a Rochesteri Egyetem professzora.

Ugyan az AstraZeneca vakcináját már több mint ötven országban engedélyezték, az Egyesült Államokban még nem kapott zöld utat. A mostani kísérlet egyike azoknak, amelyeknek adatait a gyártónak be kell nyújtania az amerikai gyógyszerfelügyeletnek, hogy jóváhagyják az oltóanyag alkalmazását.

Vérrögképződési problémák?

Előző héten rövid időre felfüggesztették a készítmény használatát tucatnyi, többségében európai országban, miután felmerült, hogy vérrögképződési problémákat okozhat. Ezt követően az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is megvizsgálta a vakcinát, és arra jutott, hogy az oltás előnyei messze meghaladják a potenciális kockázatokat.

Ehhez kapcsolódóan: Újra oltanak az AstraZenecával

A gyógyszergyártó szerint külön vizsgálták, hogy az oltóanyag növeli-e a vérrögképződés kockázatát, és az igen ritka, főként fiatalabb nőknél előforduló agyi vénás sinustrombózis (CVST) veszélyét, és 21 583 résztvevő bevonásával megállapították, hogy legalább egy adag vakcina beadását követően nem találtak megemelkedett kockázatot, CVST pedig egyáltalán nem fordult elő.

Az amerikai vizsgálat eredményei segíthetnek visszanyerni a globális lakossági bizalmat, az Egyesült Államokban azonban szakértők szerint nem lesz szükség a készítményre, ugyanis az jóváhagyás esetén is legkorábban májusban válhatna elérhetővé, addigra pedig három másik, már engedélyezett gyártó kész lesz a teljes felnőtt lakosság ellátására.

Ehhez kapcsolódóan: Boris Johnson az AstraZeneca oltását kéri
Készült az AP, az AFP és az MTI tudósításának felhasználásával.