Blogot indított Donald Trump

Donald Trump a legfontosabb amerikai konzervatív politikai konferencián 2021. február 28-án, Floridában

Saját online kommunikációs platformot indított Donald Trump, nem sokkal azelőtt, hogy a Facebook dönt arról, véglegesen törli-e az előző amerikai elnök zárolt fiókjait.

A blogon közzétett bejegyzéseket pár kattintással megoszthatják a felhasználók az internetes közösségi oldalakon, így ismét széles körben elérhetővé válnak a volt elnök üzenetei a tervek szerint.

Ez az utóbbi időben bizonyos nehézségekbe ütközött Trump számára, miután fiókjait zárolták a legnagyobb közösségi platformokon januárban, mondván, erőszakra buzdított, ami sokban hozzájárult a washingtoni Capitolium halálos áldozatokat is követelő ostromához.

A Facebook felügyelőtestülete szerdán dönt majd a felfüggesztett fiókok sorsáról, a kötelező érvényű határozat ellen nem lehet már fellebbezni. Az ügyet világszerte figyelemmel követik politikusok, szólásszabadság-szakértők és aktivisták, ugyanis precedensértékű lehet.

Trump fiókjai felfüggesztésének jogosságát többen vitatják, sokan aggodalmukat fejezték ki az érintett cégeknek a szabad véleménynyilvánítást korlátozó, egyoldalú döntései miatt. A Facebook és a Twitter azzal érvelt, hogy az exelnök megsértette a felhasználási feltételeiket, elemzők azonban rámutatnak, hogy ezt éveken keresztül elnézték neki, valószínűleg azért, mert bejegyzéseinek nagy hírértéke volt, magas forgalmat generáltak.

Ehhez kapcsolódóan: A Twitter vezérigazgatója szerint helyes döntés volt Trump kitiltása

From the Desk of Donald J. Trump

Bár Donald Trump gyakran posztolt a Facebookra is, legfőbb platformja a Twitter volt, amely januárban véglegesen törölte a fiókját.

A From the Desk of Donald J. Trump néven futó oldalon lévő írásokat, képeket és videókat az internetezők könnyedén kedvelhetik vagy megoszthatják a közösségi oldalakon. Ez azonban még problémákhoz is vezethet, miután ezen platformok többsége tiltja, hogy a felhasználók alternatív fiókok létrehozásával kerüljenek meg egy tiltást.

A Twitter szóvivője arról számolt be, hogy nem engedélyezik a tiltás megkerülésére irányuló próbálkozásokat, de a weboldalak tartalmainak megosztását engedélyezik, amennyiben azok nem sértik a mikroblog-szolgáltató szabályait.

Ehhez kapcsolódóan: Öt tanulság a kínai dezinformációs kampányról a járvány kapcsán
Készült az AP, a dpa, a Politico és a Reuters tudósításának felhasználásával