Dunai olajszennyezés: szűkül a kör

Olajgyűjtő paplanok a szennyezett területen a Ráckevei Duna-ágnál 2020. december 22-én.

Már 11 millió forintnál jár annak a nyomravezetői díjnak az együttes összege, amit a rendőrség és a civilek ajánlottak fel a Ráckevei Duna-ágnál elkövetett olajszennyezés ügyében. Különleges paplan gyógyítja a tájat, de évek kellenek a rehabilitációhoz.

Egy tartályautónyi olajat engedhettek rá a természetre - mondta a szigetszentmiklósi polgármester a Szabad Európának. Nagy János bízik abban, hogy hamarosan megtalálják a környezetszennyezőt.

Mint mondta, sorra érkeznek be a lakossági információk a polgármesteri hivatalba, ezeket továbbítják a rendőrségnek, és egyre tisztul a kép. Több bejelentést kaptak például olyan járművekről, amelyekkel elkövethették a bűncselekményt, ez is szűkíti a kört, de mint mondta, a rendőrség nyomoz, és amíg az ügy folyamatban van, semmilyen részletes információt nem adhatnak ki.

A polgármester arról is beszélt, hogy a területnek csak kis része tartozik az önkormányzatokhoz. Amit lehetett, megtettek, kitáblázták, biztosították a területet, de a kárelhárításhoz a vízügy különleges gépparkja és szakértelme kellett.

Ehhez kapcsolódóan: Megkezdték az olajszennyezés elszállítását

Próbálkoztak

Több poszt is megjelent a közösségi oldalakon arról, hogy egyesek a helyzetet kihasználva illegális munkálatokkal, nádirtással, stégépítéssel próbálkozott. A polgármester erről azt mondta, hogy egy esetről tud: a vízügyesek szóltak neki, hogy megjelent egy cég géppel és segítséget ajánlott a kárelhárításban. Majd pár nappal később ugyanennek a cégnek ez a gépe pár méterre a szennyezett területtől engedély nélkül munkálatokat végzett.

Ehhez kapcsolódóan: Ipari búvárok segítenek a szigetszentmiklósi olajszennyezés elhárításában

Dolgozik a paplan

A Szabad Európa kamerája is a helyszínen volt, amikor leterítették a vízügyesek azt a különleges anyagot, amely ezekben a napokban emberi segítség nélkül is teszi a dolgát, összegyűjti a felszínre kerülő szennyeződést.

Tizenegy napon át dolgoztak a kárelhárításon budapesti, győri és szolnoki vízügyesek az Országos Vízügyi Főigazgatóság koordinálásával. A munkát december 23-án fejezték be ennek a bizonyos olajgyűjtő paplannak a leterítésével.

Your browser doesn’t support HTML5

Még nem látni a fényt a csatorna végén

Az olajfelitató paplannal az esetleg még felúszó káros anyagokat is el tudják távolítani. Azokon a sekély területeken ugyanis, ahol az olajszennyeződés kiszorította a vizet és közvetlenül érintkezett a mederrel, számolni kell azzal, hogy a mederanyagban megkötött olaj felszabadul, és visszaszennyezi a környezetét.

A vízügy ezért továbbra is őrszolgálatot biztosít a mederből még feljövő szennyező anyagok lokalizálására és ártalmatlanítására, hogy azok ne kerüljenek ki az élővízbe.

Ehhez kapcsolódóan: Évekig tarthat a kár elhárítása a Dunánál

Védett területet szennyeztek

Mint arról több cikkben is beszámoltunk, az elmúlt 50 év legsúlyosabb környezetszennyezését követték el december elején a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon, amikor valaki nagy mennyiségű fáradt olajat öntött egy esővíz-kifolyóba Szigetszentmiklóson. Az esővíz-csatorna a Ráckevei (Soroksári)-Duna-ágba (RSD) torkollik. A szennyezés védett területen történt, számos állatot és növényt pusztított el a kiömlő olaj.

Ehhez kapcsolódóan: Nem csak az olaj okoz gondot Szigetszentmiklóson

Jól érzékeltetik a kárt azok a számok, amelyek az Országos Vízügyi Főigazgatóság legutóbbi a közleményében szerepelnek. December 22-án kiadott közleményükben azt írták, hogy az addig elszállított veszélyes hulladék összmennyisége meghaladja a 600 tonnát. Mintegy 30.000 liter olajos vizet vittek el ez idáig ártalmatlanításra, és további nagyjából 15 000 liter várja még a területen az elszállítást.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából