3 perc: A falusi idősek imádják a leginkább Orbánt; elfogult volt a fideszes vezette kormányhivatal vizsgálata

Egy idős asszony száll fel arra a buszra, amely a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősek otthonából szállítja a lakókat 2020. április 9-én.

Elfogult volt a fideszes vezette kormányhivatal vizsgálata a Pesti úti idősotthon ügyében a Kúria szerint. A miniszterelnököt a legidősebb falusiak kedvelik a leginkább és a városi fiatalok a legkevésbé. Évek óta üresen állnak az uniós milliárdokból épített lakóotthonok, de az SZGYF szerint minden rendben. Legfrissebb híreink.

Politikai járványkezelés

A Pesti úti idősek otthonának dolgozóit és fenntartóját, a Fővárosi Önkormányzatot a Covid-járvány első hullámában keményen támadta és halálgyárként stigmatizálta a Fidesz és sajtója. Most jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy a politikai kampányuk legitimálására született kormányhivatali eljárás elfogult volt.

Tavaly négy részes cikksorozatban mutattuk be, hogy 2020-ban a magyar kormány az elhibázott járványkezelés felelősségét részben, hogyan kente rá például a fővárosi önkormányzat által fenntartott Pesti úti idősek otthonára, azzal vádolva a fenntartót, hogy se megfelelő mennyiségű eszközt, sem pedig elég ápolót nem biztosítanak az idősek ellátására és emiatt robbanhatott be az otthonban a járvány. A kormánysajtó rárepült az ügyre és tucatnyi ellenőrzést kapott; Budapest Főváros Kormányhivatala (amelynek vezetője a ’22-es választáson Fidesz-színekben alulmaradó Sára Botond) rendkívüli ellenőrzésébe kezdett az otthonban 2020. május 4-én. A Fővárosi Önkormányzat elfogultság miatt a kormányhivatal kizárását kérte, azonban ezt az Emmi elutasította. A fenntartó ezután beperelte a kormányhivatalt és a minisztériumot is.

A Szabad Európa megszerezte a bírósági indoklást, amely kimondja: a Fővárosi Törvényszék 2021. november 30-án hozott ítélete kimondta a kormányhivatal elfogultságát, és kötelezte az Emmit, hogy jelöljön ki új szervet az ellenőrzés elvégzésére. Ezenkívül megsemmisítette mind a kormányhivatal határozatát, mind az Emmi végzését.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogult volt a Sára Botond vezette kormányhivatal vizsgálata a Kúria szerint a Pesti úti idősotthon ügyében

A legidősebb falusiak nagy kedvence

Tízből négy magyar szerint veszített Magyarország a demokratikus rendszereiből, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, tízből három szerint viszont még demokratikusabb is lett azóta. A miniszterelnököt a legidősebb falusiak kedvelik a leginkább és a városi fiatalok a legkevésbé.

Orbán Viktor tizenhat és fél éve miniszterelnök Magyarországon, ebből tizenkét és fél éve egyhuzamban. Saját értékelése szerint koalíciós partnerek nélkül, lényegében folyamatos abszolút parlamenti többséggel a háta mögött.

Ez szokatlanul hosszú időszak, az érzékeltetés kedvéért: akik 2010-ben fiatal szavazók voltak, azok mára kivétel nélkül kicsúsztak már a fiatalnak számító, 18–29 év közötti korkategóriából.

Ehhez kapcsolódóan: A fiataloknál nem túl népszerű Orbán, de a vidéki nyugdíjasoknál elsöprő a fölénye

Milliárdokból évek óta üresen

Augusztus 11-én részletesen bemutattuk a 2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által kiírt EFOP-2.2.2. pályázatot, valamint az annak keretében elindult Jobb, mint az otthon – támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében című, 2,41 milliárd forint európai uniós támogatásból finanszírozott programot. A projekt során Bárándon, Derecskén, Püspökladányban és Szerepen épültek fogyatékossággal élő, pszichiátriai beteg és szenvedélybeteg személyek számára olyan, tizenkét férőhelyes lakóházak, amelyek a hagyományos, nagy bentlakásos szociális otthonokat hivatottak kiváltani. Egyes házak már 2019-re elkészültek, azonban még egyetlen lakó sem költözhetett be az épületekbe.

Az SZGYF a cikkünk megjelenése után azt reagálta: az említett projektek mindegyikében a meghatározott céloknak megfelelően, az érintett emberek érdekében zajlik a források felhasználása, a konkrét kérdésünkre, tehát a huszonkét projekt befejezetlenségének okára azonban nem válaszoltak.

„A cikk félreérthető, téves állításai arra vezethetők vissza, hogy a benne említett projektek még nem fejeződtek be. A projektek akkor fejeződnek be, amint minden szükséges engedély rendelkezésre áll, valamint, ha az eltervezett valamennyi projektelem együttesen megvalósul” – írták.

Arra az SZGYF nem tért ki, hogy cikkünk pontosan mely állításait tartják félreérthetőnek vagy tévesnek, de kiemelték: minden épület az eredetileg tervezett funkciót fogja betölteni. Csak azt nem árulták el, hogy mégis mikor.

Ehhez kapcsolódóan: „Minden épület az eredetileg tervezett funkciót fogja betölteni” – Reagált a lakóotthonokról írt cikkre a projektgazda

Tiltólista oroszoknak

Egyre több orosz kér schengeni vízumot, mielőtt kizárnák őket az európai utazásból. Versenyt futnak az idővel az oroszok a schengeni vízum megszerzéséért, miközben egyre több helyről szólítanak fel arra, hogy tiltsák el őket az Európába utazástól.

A schengeni vízum olyan kilencvennapos vízum, amely lehetővé teszi, hogy tulajdonosa a schengeni övezet 26 európai tagországának bármelyikébe beutazzon turisztikai vagy üzleti célból. A schengeni övezet minden tagállama kiadhat schengeni vízumot. Ukrajna elnöke pénteken ismét felszólította az Európai Unió tagállamait, hogy tiltsák be a vízum kiadását orosz állampolgárok számára. Néhány EU-tagország, köztük a három balti állam és a Cseh Köztársaság már lépett az oroszok utazási és munkavállalási vízumának korlátozása érdekében, az EU soros elnöki tisztét betöltő cseh külügyminiszter pedig támogatta az egész unióra kiterjedő tilalmat.

Ehhez kapcsolódóan: Egyre több orosz kér schengeni vízumot, mielőtt kizárnák őket az európai utazásból

Figyelmükbe ajánlom még a 24.hu cikkét arról, hogy vinné az állam az önkormányzati vízközművagyont. Amelyik önkormányzat jelzi a Nemzeti Vízművek Zrt. felé integrációs szándékát, állami mentőövre számíthat. Amelyik nem, annak továbbra is rezsidíjak mellett kellene kigazdálkodni a vízszolgáltatás emelkedő energia- és bérköltségét.

A Telex pedig arról ír, hogy nagyobb hangsúlyt fektetne az agrártárca a súlyos aszály után a vízmegtartó gazdálkodásra. Az Agrárminisztérium bejelentette, hogy a 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervez a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodásának ösztönzésére.

Kellemes napot kívánok!

Báthory Róbert