Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A fiataloknál nem túl népszerű Orbán, de a vidéki nyugdíjasoknál elsöprő a fölénye


Részlet Orbán Viktor Nemzeti konzultáció Bözsi nénivel című videójából. 2017. május 6.
Részlet Orbán Viktor Nemzeti konzultáció Bözsi nénivel című videójából. 2017. május 6.

Tízből négy magyar szerint veszített Magyarország a demokratikus rendszereiből, mióta Orbán Viktor a miniszterelnök, tízből három szerint viszont még demokratikusabb is lett azóta. A miniszterelnököt a legidősebb falusiak kedvelik a leginkább és a városi fiatalok a legkevésbé.

Orbán Viktor tizenhat és fél éve miniszterelnök Magyarországon, ebből tizenkét és fél éve egyhuzamban. Saját értékelése szerint koalíciós partnerek nélkül, lényegében folyamatos abszolút parlamenti többséggel a háta mögött.

Ez szokatlanul hosszú időszak, az érzékeltetés kedvéért: akik 2010-ben fiatal szavazók voltak, azok mára kivétel nélkül kicsúsztak már a fiatalnak számító, 18–29 év közötti korkategóriából.

Más miniszterelnököket tekintve például a briteknél ellentmondásosan megítélt, de mindképp egy korszakot meghatározó Margaret Thatcher csak tizenegy és fél évig volt hivatalban, de mondjuk a sokkal egyértelműbben megítélt Benito Mussoloni majdnem huszonegy évig volt miniszterelnök, hozzátéve, hogy ő utána még duce (vezér) tisztségben folytatta a kormányzást egy rövid ideig.

Most úgy áll, hogy még egy évtizedig maradna
Számos országban a demokrácia védelmében korlátozzák, hogy legfeljebb mennyi időt tölthet el egy ember a végrehajtó hatalom élén. Magyarországon ez nincs így. Egyébként is inkább az elnöki rendszerekre jellemző ez, ahol a különböző parlamentek és más, független intézmények kevésbé tudják korlátozni a legfőbb vezetőt. Orbán 2018-ban jelentette be, hogy tizenkét évig, azaz 2030-ig szeretne miniszterelnök lenni. De idén már arról beszélt, hogy 2030-ra gyúr, akkortájt szeretné összegyűjteni a legtöbb erőt, akkor kellene csúcsformában lennie neki és kormányának.


Magyarországon legutóbb Kádár János volt kiugróan sok ideig az ország de facto vezetője: ezt a nagyjából 33 évig tartó, 1957–1989 közti időszakot szokták Kádár-korszaknak hívni.

Mi a helyzet a demokráciával?

A magyarok elég megosztottak abban is, hogy Orbán Viktor hosszú kormányzása alatt előrelépett-e Magyarország a demokratikus működés terén, vagy inkább visszafejlődött. A Pew Research tavaszi reprezentatív felmérése szerint kicsit többen vannak azok, akik szerint inkább kevésbé demokratikus azóta az ország.

Jelentős életkori különbségeket mértek ennek megítélésében. Amíg a fiatalok komoly többsége inkább úgy gondolja, hogy romlott az ország demokratikus működése, addig a 65 év felettiek többsége inkább ellenkezőképp látja.

Összességében az 50 feletti magyaroknál tízből négy fő azt válaszolta, hogy Orbán alatt demokratikusabb lett Magyarország.

Egy komoly rétegnek nem is igazán fontos a demokrácia

Az is újra kiderült, hogy nem csak az Orbán Viktorhoz vagy Fideszhez való viszony határozta meg a válaszokat. A miniszterelnök tevékenységével ugyanis a válaszadók sima többsége egyetértett.

Ez arra utal, hogy Magyarországon van egy olyan komoly réteg, akik úgy érzik, hogy inkább csökken a demokrácia Magyarországon, de nekik ez belefér vagy kifejezetten ezt szeretnék.

Ezt más mérések is megerősítették. A Policy Solution szintén idén tavasszal rákérdezett arra, hogy a válaszadó szerint demokratikus úton valaha le lehet-e váltani még a Fideszt. A Fidesz támogatóinak harmada szerint ez nem vagy inkább nem lesz lehetséges már. Ennek ellenére vagy emiatt, de a Fideszt támogatják.

Az nem derült ki a kutatásból, hogy ezek a fideszes válaszadók jónak értékelték-e ezt a felállást, és valamilyen zsarnokságban szívesebben élnének, mint demokráciában. Erről a felmérésről alább olvashat bővebben.

Visszatérve a Pew Research felmérésére: itt a legfiatalabb korosztály kevesebb mint fele, 45 százaléka gondolta csak jónak vagy inkább jónak Orbán tevékenységét, ellentétben a 65 évesnél idősebbekkel, akiknél 70 százalék értékelte jónak vagy inkább jónak a miniszterelnök munkálkodását.

Ez valószínűleg nem független a kormányzati kommunikációs költésektől sem. Míg a fiataloknak nem vagy alig gyártanak tartalmakat, az idősebbek, nyugdíjasok lényegében folyamatosan kapják a nekik célzottakat.

Orbán Viktor különösen híressé vált videója 2017-ből, amelyben stábjával megtekint egy hálálkodó idős választót Szatmárban

Az angol feliratban egy helyen elrontották a miniszterelnök szavait. A nyugdíjemelésnél Orbán azt mondja, hogy „akkor emelek”, a feliratra viszont angolul a „lesz emelés” került helyette

A felmérés emellett igen érdemi város–vidék-különbséget is jelez a miniszterelnök megítélésénél. E szerint a városi körzetekben csak 44 százalék támogatta Orbán tevékenységét, a külvárosi és vegyes területeken már 58 százalék, a teljesen vidéki zónákban pedig már 69 százalék. Az ilyen jellegű különbség egyébként nagy vonalakban illeszkedik a legutóbbi országgyűlési választások eredményéhez is.

Módszertan
Magyarországon 1041 embert kérdeztek le szemtől szemben április 19. és június 3. közt a Gallup segítségével. A hibahatár nagyobb, mint a legtöbb vizsgált országban, 4,5 százalékpontos. A részletes módszertant itt találja.


Kívülről leszálló ágban lévőnek látják a magyar demokráciát

A demokrácia egy országban bonyolult intézmény, nem lehet egy mutató alapján értékelni, ahogy mondjuk egy kórház működését sem. De sok mutató alapján már el tudjuk dönteni, hogy nagyjából milyen színvonalon működik, és milyen irányokba változott.

A Pew Research a több tucat ország által működtetett IDEA demokráciaindexét hozta fel. E szerint Magyarországon a demokrácia egyértelműen leépülőben volt az elmúlt években.

Ez szintén illeszkedik más, ezzel foglalkozó szervezetek megfigyeléseihez. Alább olvashat részletesebben a talán leghíresebb ilyen index, a Freedom House indexének megállapításairól.

  • 16x9 Image

    Németh Dóra

    Németh Dóra a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének infografikusa, grafikusa. Korábban a Pesti Hírlap munkatársa volt, számos könyv, weboldal grafikai tervezésében, illusztrálásában működött közre. 

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG