Hillary Clinton a demokrácia válságára Magyarországot is példaként említette

Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter az MSNBC műsorában 2021. november 24-én

Hillary Clinton aggódik az autoriter rendszerek térhódítása miatt a világban. Szerinte fel kell lépni az olyan kapzsiság, korrupció és személyes hatalom által motivált vezetők ellen, mint az orosz, a magyar, a török vagy a brazil vezetők.

„A demokrácia válságával, a legitimáció válságával szembesülünk, ami egészen a legmélyéig hatol annak, hogy milyen jövő vár az országunkra és sok más országra szerte a világon” – mondta el Hillary Clinton az MSNBC műsorában.

Rachel Maddow műsorvezető, liberális tévésztár arról kérdezte az egykori amerikai külügyminisztert és elnökjelöltet, hogy mi a teendő a demokráciákat egyre inkább fenyegető autoriter rendszerek térhódítása ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Keményebb amerikai stratégiát javasolnak az illiberalizmus ellen

Hillary Clinton szerint túl sok forog kockán ebben helyzetben, és a legfontosabb ilyenkor, hogy ezt mindenki felismerje, akinek fontos a demokrácia. A felismerést nehezíti a szándékos félreinformálás, hogy fegyverként használják a propagandát és hogy egyre könnyebben lehet manipulálni az embereket algoritmusok segítségével.

„Nem akarok pesszimista lenni, mert szerintem ez egy hasznos és szükséges harc” – mondta Clinton. Hozzátette, hogy a másik oldalon álló szereplők olykor már „az életmódunkat, a jogállamiságunkat és a demokratikus jövőnket” veszélyeztetik, ezért felelősségre kell vonni őket a tetteikért.

Szerinte sokan annyira megrettentek az emberi és polgári jogok bővülésétől, az USA-ban elért kulturális változásoktól, hogy szívesen visszaforgatnák az idő kerekét és megpuccsolnák az amerikai demokráciát. Szerinte lényegében ez áll Donald Trump és támogatói mögött.

Your browser doesn’t support HTML5

Eddig nem látott felvételek a Capitolium ostromáról

„Nem szeretik azt a világot, amelyben élünk, és ebben egyetértenek azokkal a tekintélyuralmi vezetőkkel Oroszországtól és Törökországtól kezdve Magyarországon át Brazíliáig és oly sok más hely vezetőjéig, akiket a személyes hatalmuk, a kapzsiság és a korrupció vezet” – mondta a volt külügyminiszter. Szerinte ezek a vezetők felhasználják az emberek változástól való félelmeit, hogy bizonytalanságban érezzék magukat és gyűlöljék egymást. Így könnyebben tudják manipulálni őket demagógiával és dezinformációval - tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: A gyűlöletvonatból nincs kiszállás