3 perc: a parkettás is többet keres Colin Farrell operatőrénél

„A magyar bérekhez képest egyáltalán nem keresünk rosszul, de három-négy éve nem emelkedett a gázsink, miközben nagyot drágult az élet" - mondta egy operatőr a Szabad Európának. Ő és sok társa a januártól megváltozott adózási szabályok miatt érzik csapdában magukat.

Lázadoznak a magyar filmes szakemberek, miután a januártól érvényes adójogszabályok szerint katásként nem számlázhatnak egy évben hárommillió forintnál többet egy produkciónak. A két legnagyobb hazai filmgyártó ezért nem is fogad be katás számlákat. Egyre népszerűbbek a stábtagok között a számlagyárnak tűnő cégek szolgáltatásai. „Kis túlzással azt mondhatom, a parkettás is többet keres nálam, pedig én olyan A-kategóriás amerikai színészekkel dolgoztam együtt, mint Colin Farrell” – mondta a Szabad Európának egy operatőr, aki nemcsak magát, hanem a több tízmillió forintot érő eszközeit is bérbe adja a filmes produkcióknak.

Orbán Viktor szerint a vidéki magyaroknak Budapestre kellene menniük üdülni, a budapesti vendéglátósoknak pedig a „hazafias érzelemre” alapozva jobb áron kéne biztosítaniuk a szolgáltatásokat. „A magyar ember szereti a hazáját, büszke a fővárosára” - érvelt a miniszterelnök, aki szerint ebből következően, ha a vidékiek kapnak „egy jó ajánlatot”, akkor biztosan Budapesten akarnak majd kikapcsolódni.

Hat Covid-áldozata van a hosszú hétvégének

A hosszú hétvégén 340 ember fertőzödött meg a koronavírussal, hat beteg pedig elhunyt a központi állami tájékoztatás adatai szerint. A kormány szeptembertől újabb nagy oltás melletti kampányt indít. Eddig 5 millió 699 ezer embert oltottak be.

Oltással akarta elkerülni a kormány tavasszal a kórházi drámákat, végül csak eltitkolni tudta azokat - olvasható a Direkt36 oknyomozó cikkében. A Telexen megjelent írás szerint amikor tavasszal jelentősen megugrott a fertőzöttek száma, a fideszes politikusok közt belső vita folyt arról, hogy bemutassák-e, mi történik a kórházak falain belül.

Megosztja a magyarokat a Covid-járvány negyedik hulláma. Egy kutatás szerint a megkérdezettek közel fele nem tart tőle, míg 42 százalék elkerülhetetlennek tartja. A részletekért nézze meg infografikánkat.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

„Az újságírás nem bűn” – állították az elhurcolt tüntetők

Kétszáz menekült gyűlt össze egy elnéptelenedett kis faluban a szerb-román-magyar hármas határon - innen próbálnak Nyugatra jutni. Gyakran esnek rendőri brutalitás áldozatául ezen a határszakaszon és útjuk során másutt is. Az országok között illegális kitoloncolási gyakorlat alakult ki. Történetükről nézze meg a Szabad Európa videóját!

Your browser doesn’t support HTML5

"Van, hogy nem vernek meg - van, hogy megvernek" - menekültek a hármas határon

Számos, a sajtószabadságért demonstráló tüntetőt elvittek az orosz rendőrök Moszkvában augusztus 21-én. A résztvevők a legnagyobb független tévé „külföldi ügynöknek” való nyilvánítása ellen tiltakoztak „Féltek az igazságtól” és „Az újságírás nem bűn” feliratú transzparensekkel.

Háborús fegyverként használják a nemi erőszakot az etiópiai kormányerők és az eritreai katonák az ország Tigré tartományában, derül ki az Amnesty International jelentéséből. A szervezet munkatársa szerint az sem állja útját az erőszaknak, ha az áldozat gyermeket vár.

Your browser doesn’t support HTML5

Nők százait erőszakolták meg az etiópiai Tigré tartományban

Végül egy kellemesebb téma sokunk kedvencéről, a kávéról, mégpedig Brazíliából, ahol a termelők az erősebb és keserűbb robusta kávébabokra állnak át. Miért? Mert a hőségben szívósabbak, mint az érzékeny arabica. Cikkünkből kiderül, miként befolyásolja a klímaváltozás a globális piacokat és formálja ízvilágunkat.

Békés napot kíván

Csák Gyula