Karácsony szerint Kína visszakozna már a Fudan-projektből

Karácsony Gergely főpolgármester sajtótájékoztatón, 2021. november 29-én.

A főpolgármester szerint a Kína visszavonulót fújna a Fudan-ügyében, ezért áll le a Fidesz is ebben a kérdésben a választásokig, és ezért nem adták át az ígért közvagyont. Népszavazás ettől még lesz, és az atlétikai vb ellen is fellépnek, ha a kormány mégis eltérne az eddigi megállapodásoktól.

A Fudan kapcsán diplomáciai forrásai jelezték Karácsony Gergelynek azt, hogy a kínai fél az okozott belpolitikai feszültségek hatására "eláll tulajdonképpen ettől szándékától". Egyébként pedig ehelyett egy nemváltó műtéten átesett fiatalokat segítő centrumot hoztak létre, tette hozzá főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján.

A kormány engedett a főpolgármester szerint, azaz legalább a választásokig próbálják majd a szőnyeg alá söpörni a Fudan ügyét. Ezért amint a Kúria engedélyezi, az ellenzéki összefogás el fogja kezdeni az aláírásgyűjtést az országos népszavazásért a Fudan-beuházás ellen. Egyelőre viszont "az érdemi lépés", a vagyonátadás nem történt meg a Fudan alapítvány részére.

Ehhez kapcsolódóan: Maradnak a kínai vezetést zavaró ferencvárosi utcanevek

A kínai fél hozzáállásának változása után a kormány részéről "enyhén szólva kétséges, hogy ezt át tudják-e erőltetni a magyar közvéleményen". A főpolgármester szerint ezért állt le a Fidesz gépezete ebben az ügyben.

Ezért is kell szerintük a népszavazás és a kormányváltás

Kérdésünkre megerősített a a Fővárosi Önkormányzat, hogy a kínai fél "valószínűleg a kormány képviselőit is értesítette" a változásról, "valószínűleg ezért nem történt meg a vagyonátruházás." Elismerték azt is ,hogy a vagyonátadás később is lehetséges, szerintük pont ezért van szükség az ezzel kapcsolatos népszavazásra és 2022 tavaszán pedig a kormányváltásra.

Ha a korábbi megállapodásoktól újra eltérnének, és mégse jönnek meg az Egészséges Budapest program fejlesztési forrásai vagy mégis átadják a közvagyont a Fudan alapítványnak, akkor a főváros nem fog hozzájárulni az atlétikai világbajnoksághoz, mondta el Karácsony Gergely a sajtótájékoztatón.

Karácsony elmondta, hogy sajnálja, hogy ilyen fenyegető hozzáállást kell felvenniük ahhoz, hogy a kormány betartsa az ígéreteit. De ez szerinte egyelőre működik, mégiscsak hozzájutnak a korábbi megállapodások szerinti forrásokhoz.

Ehhez kapcsolódóan: A Fudan hívta fel a magyarok figyelmét arra, hogy Kínával foglalkozni kell

Karácsonyék szerint nem kellene büntetni az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat

A sajtótájékoztató fő témája az volt, hogy a kormány jövőre se véreztesse ki az önkormányzatokat, ne legyen újabb elvonások és ne adóztassa őket külön szolidaritási adóval.

Ehhez kapcsolódóan: Májusban derül ki, mikor megy csődbe Budapest

Jövőre szerintük ugyanis újabb 150 milliárdos elvonásra számíthatnak az önkormányzatok, ezek 70 százalékát a főváros és az ellenzéki vezetésű nagyvárosok önkormányzatok fizetnék a kormánynak. Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester szerint az idei év tapasztalata az, hogy ezt a fideszes önkormányzatoknak más csatornákon visszapótolják, az ellenzékieknek viszont nem.

Karácsony Gergely kiemelte, hogy a kormány megtiltotta, hogy akár csak az infláció mértékével emeljék az önkormányzatok a feladataik ellátásához szükséges díjakat, és ezzel párhuzamosan megemelte az adóikat. Számos önkormányzat így már nettó befizetője a költségvetésnek, például Budapest is.

Komolyan bünteti Budapestet a kormány

A főpolgármester elmondása alapján jövőre durván 20 milliárd forintot vesz el a kormány a fővárosi önkormányzattól az iparűzési adó megfelezésével. És nagyjából ugyanannyi pénz esik ki a kerületi költségvetésekből is emiatt. Emellett pedig 36 milliárdos extra adóterhet is kaptak az államtól, ennek a neve a szolidaritási adó. Ez utóbbi a Lánchíd felújítási költségének nagyjából kétszerese.

Emellett önkormányzati programot fognak kidolgozni, mert nem Budapest-vidék, hanem kormány-önkormányzatok problémát látnak, ahol a kormány megkülönböztethet embereket attól függően, hogy milyen vezetésű településen élnek.

Budapesten például a jövő év feléig tudnak csak tervezni. Így Karácsony szerint, ha nem lesz kormányváltás, a jelenlegi feltételekkel nem biztos, hogy járni tudnak majd a buszok és villamosok jövő év második felétől.

Ehhez kapcsolódóan: "Jött a miniszterelnök úr, és elvitte a kátyúzás árát"