Medgyessy szerint Kína nagyszerű sikereinek titka a párt és a szocializmus

Orbán Viktor miniszterelnök (b) és felesége, Lévai Anikó (háttal) Medgyessy Péter volt miniszterelnökkel beszélget a 17. vizes világbajnokság megnyitója előtt a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 14-én.

A volt miniszterelnök szerint Kína példát mutat, és nagyon jelentős hatással van a világra.

A Kínai Kommunista Párt vezetősége, valamint a kínai típusú szocializmus fenntartása Kína sikerének kulcsa – ezt Medgyessy Péter volt miniszterelnök nyilatkozta a Xinhua kínai állami hírügynökségnek adott interjújában.

A korábbi MSZP-s kormányfő úgy fogalmazott, hogy minden társadalomnak olyan társadalmi rendre van szüksége, ami illik a történelméhez, kulturális hagyományaihoz és az emberek karakteréhez. Medgyessy szerint Kínának épp a kínai típusú szocializmus biztosítja, hogy a jövőben is fejlődő pályán marad, és Kína sikere összefonódik a Kínai Kommunista Párt sikerével.

„A párt sikere két dologra épül: az egyik, hogy stabil, hosszú távon is fenntartható értékrendet képvisel, a másik pedig, hogy nagyon jól képes megújulni.”

A gazdasági fellendülés, a szegénység csökkentése, a fejlett csúcstechnológia, mint az 5G hálózat, a mesterséges intelligencia és az űrkutatás nagyon lenyűgöző eredmények – mondta Medgyessy a kínai állami hírügynökségnek.

„Az életminőség is sokat változott Kínában, és ez talán még a technikai fejlődésnél is fontosabb” – jegyezte meg a volt miniszterelnök.

Az életminősége megváltozott annak a több millió ujgurnak is, akiket átnevelő táborokba zártak Kínában, ám Medgyessy rájuk nem tért ki az interjújában.

A kínai Ujgur Autonóm Terület lakosságának több mint harmada megfordult a Peking által „szakképző központoknak” nevezett intézményekben – derült ki a kínai kormány jelentéséből. Független jelentések szerint ezek inkább hasonlítanak a szovjet gulághoz vagy a hortobágyi kényszermunkatáborokhoz.

Kanada népírtásnak minősítette azt, amit Kína művel az ujgur népességgel.

Ehhez kapcsolódóan: Kína: szakképző központ vagy koncentrációs tábor?

Medgyessy hangsúlyozta, hogy Kína példát mutatott a fejlődő országoknak, mivel Kína bebizonyította, hogy együttműködéssel, kemény munkával és jó vezetéssel minden lehetséges.

A volt miniszterelnök megjegyezte, hogy Kína gyors fejlődése globális szinten is lehetőséget teremtett a piacok és a befektetések számára, Kína hatása a világra „nagyon jelentős”.

A korábbi kormányfő azt nem említette, hogy Kínát nagyon sok kritika érte az utóbbi időben a kevésbé gazdag országoknak nyújtott hitelei miatt. Egy márciusban megjelent elemzés, ami száz kínai hitelszerződést vizsgált, arra jutott, hogy a kínai hitelszerződések nagyon kemény kondíciókat írnak elő különösen szigorú titoktartási feltételek mellett. Ráadásul sokszor külpolitikai kitételeket is tartalmaznak. (Az Aid Data tanulmánya innen érhető el, magyarul a G7 foglalta össze.)

Montenegró épp egy ilyen kínai hitel miatt került bajba. Az egymilliárd dolláros hitelt egyelőre nem tudja visszafizetni, és az Európai Unió sem akar segíteni az országnak.

Ehhez kapcsolódóan: Hogyan fizessen vissza Montenegró 1 milliárd dollárt Kínának?

Medgyessy elismerően szólt Kínáról a koronavírus-járvány elleni sikeres küzdelem miatt is, mondván, a Kínai Kommunista Párt „az ember az első” megközelítése kulcsfontosságú tényező volt a világjárvány sikeres megfékezésében.

A globális változásokkal a nemzetközi együttműködés és a multilateralizmus segítségével kellett megbirkózni – mondta Medgyessy.

Kína magatartását a járvánnyal kapcsolatban többen is másként értékelik. Kiderült például, csak szerkesztett adatokat adott Kína a korai covidos betegekről a WHO-nak. Ezzel pedig hozzájárulhatott ahhoz, hogy nem sikerült időben megállítani a vírus elterjedését a világon.

Ezen túl, hogy elterelje a figyelmet saját felelősségéről, Kína komoly dezinformációs kampányba kezdett a járvány kapcsán.

Ehhez kapcsolódóan: Csak szerkesztett adatokat adott Kína a WHO-nak