Lesz gyermekvédelmi népszavazás és alighanem a választással együtt

Tüntetés az úgynevezett gyermekvédelmi törvény ellen a Parlament előtt 2021. július 8.

Elrendelte a parlament a kormány gyermekvédelmi népszavazását. A voksolásról hiányzott az ellenzék, a kormánypártiak mellett csak néhány független képviselő vett részt rajta. A határozatban az is benne van, hogy mennyivel olcsóbb a referendum, ha a parlamenti választásokkal együtt tartják.

A népszavazást az úgynevezett gyermekvédelmi törvény elfogadása után indítványozta a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök akkor azt mondta: Nyugat-Európában az LMBTQ-aktivisták végzik a gyermekek szexuális felvilágosítását és megismételte azt, amit korábban az Európai Bizottság cáfolt, hogy Brüsszel azt akarja, engedje be a kormány az LMBTQ-aktivistákat az óvodákba és az iskolákba.

A kérdések

A referendum kérdései ennek megfelelően a következők:

  • "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?";
  • "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?";
  • "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?";
  • "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?".

A kérdéseket még a nyáron gyorsan átengedte szűrőjén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). A kormány által gyermekvédelmi népszavazásként emlegetett referendummal egy időben nyújtott be népszavazási kezdeményezést Budapest ellenzéki főpolgármestere, Karácsony Gergely is, azt azonban még csak nem is tárgyalta akkor a testület.

Ehhez kapcsolódóan: Átengedte Orbán Viktor népszavazási kérdéseit a választási bizottság

Ha együtt tartják, olcsóbb

A kérdésekről a parlament most egyenként szavazott. A határozatban benne van az is, hogy az országos népszavazás lebonyolításának költsége 12,6 milliárd forint, ám ha az országgyűlési választással egyszerre tartják a referendumot, akkor kevesebb, mint ennek a fele: a költségeket a népszavazás 5,5 milliárd forinttal növeli. Ebből valószínűsíthető, hogy a két voksolást alighanem együtt tartják, ami kétségkívül a kormánypárti szavazók mobilitását növelné.

A parlament egyébként ellenzéki kezdeményezésre változtatott egyhangúlag november 9-én az országos népszavazás eljárásán, és tette lehetővé, hogy referendum akár országgyűlési, európai parlamenti vagy önkormányzati választással egyszerre is tartható. Korábban a választásokat megelőző, illetve követő 41 napon belül nem volt lehetőség erre.

Ehhez kapcsolódóan: Lehet egyszerre a parlamenti választás más népszavazással

KDNP: az ellenzék lapít és arra vár, hogy végrehajthassa Brüsszel utasításait

A kisebbik kormánypárt, a KDNP képviselője, Nacsa Lőrinc azt mondta: a törvényre és a népszavazásra azért van szükség, mert Magyarország támadás alatt áll, és a gyermekek jövője a tét. LMBTQ-aktivistáknak, NGO-nak semmi keresnivalójuk az iskolákban, a szülők kizárólagos joga dönteni a gyermekeik szexuális felvilágosításáról - hangsúlyozta. Szerinte az ellenzék lapít és azt várja, hogy ha hatalomra kerülne, akkor végrehajthassa Brüsszel utasításait.

Ehhez kapcsolódóan: Eljárást indított a homofób pedofiltörvény miatt Magyarországgal szemben az EU

Az Európai Bizottság júliusban két kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarországgal szemben az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt, szexuális irányultságon alapuló diszkriminációról beszélt. A melegeket a pedofilokkal összemosó magyar szabályozás kapcsán a Bizottság hat pontban sorolta fel kifogásait. Szerinte a magyar jogalkotó azt is elmulasztotta alátámasztani, hogy az azonos neműek kapcsolatának bemutatása, ábrázolása miért hat hátrányosan a kiskorúakra. Az pedig uniós alapelv, hogy senkit sem szabad hátrányosan megkülönböztetni nemi irányultsága alapján.

A független képviselő hecckampányról beszélt

A független Bencsik János a referendum vitájában azt mondta: a kormánypártok a gyermekek védelme mögé bújva politikai hecckampányt folytatnak. A probléma valós, a kormányzat azonban álszent, mert teljesen érzéketlen az összes többi, gyermekeket érintő problémára - érvelt. Álságos az emberek akaratára hivatkozni, mert az elmúlt 12 évben a kormánypártok figyelmen kívül hagyták azt - jelentette ki a független képviselő.

A kormány képviseletében Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára azt mondta, hogy Magyarországot és az ebben a témában hasonlóan gondolkodó többi közép-európai országot Brüsszelből az EU-s intézményeken keresztül támadják a pénzek visszafogásával és különböző jogi eljárások megindításával. Ezért meg kell mutatni, hogy ezekben a kérdésekben Magyarországon társadalmi egység van - tette hozzá. A múlt héten Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt a helyreállítási alapról újraindított tárgyalások kapcsán, hogy „a legfőbb kérdés továbbra is az LMBTQ-kérdés”, erre az egyetlen helyes választ adták: azt, hogy népszavazást kell tartani.

Szerver hiba

Nem ezt akartuk megmutatni Önnek. Elnézését kérjük, az URL-t elküldtük a webes csapatunknak vizsgálatra.

Please use Search above to see if you can find it elsewhere

Helyreállítási alap: miért is késik a megállapodás?

A magyar kormány gyakran hivatkozik arra, hogy a brüsszeli jóváhagyás késlekedésének egyetlen oka a magyar gyermekvédelmi törvény. Ezt az Európai Bizottság már többször cáfolta, mondván: a melegeket a pedofilokkal összemosó jogszabály nem játszik szerepet a magyar helyreállítási tervről folytatott tárgyalásokon.

A tét nem kicsi: 2511 milliárd forintról van szó, ennyit vehet igénybe Magyarország vissza nem térítendő támogatásként a következő három évben a koronavírus okozta gazdasági károk enyhítése érdekében. A nemzeti tervek elbírálásában nagy szerepük van az úgynevezett országspecifikus ajánlásoknak. Magyarország esetében ezek visszatérő elemei a többi közt – az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét érő támadások, a gyenge korrupcióellenes keret, az uniós forrásokkal történő visszaélések nem kellő feltárása és szankcionálása, röviden az EU-s pénzek nem hatékony és átláthatatlan felhasználása. Ezen a téren vár az Európai Bizottság konkrét kötelezettségvállalásokat a magyar kormánytól, mindeddig hiába.