Londonba utazik Volodimir Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij az ukrán fővárosban 2023. február 7-én

Az ukrán elnök a nap folyamán az Egyesült Királyságba látogat, ahol többek között Rishi Sunak brit kormányfővel is megbeszélést folytat.

A londoni miniszterelnöki hivatal arról számolt be, hogy Volodimir Zelenszkij beszédet fog mondani a parlament előtt, illetve felkeresi a szigetországban kiképzésén lévő ukrán katonákat is.

A Downing Street friss tájékoztatása szerint Sunak bejelentésre készül az ukrán katonák kiképzésének bővítésével kapcsolatban, így vadászpilótáknak és tengerészgyalogosoknak is oktatást fognak nyújtani. Ez lehetővé teszi, hogy az érintettek képesek legyenek a NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett harci repülőgépek használatára.

„Zelenszkij elnök látogatása tanúsítja országa bátorságát, eltökéltségét és harcát, illetve a két ország megbonthatatlan barátságát” – közölte a brit kormányfő.

Hozzátette, hogy további szankciókat is bejelentenek majd „a Kreml háborús gépezetéből hasznot húzó” személyekkel és szervezetekkel szemben.

Your browser doesn’t support HTML5

Frontvideók mutatják az intenzív kelet-ukrajnai összecsapásokat

A vizitre nem sokkal azt követően kerül sor, hogy Joe Biden amerikai elnök évértékelő beszédében arról számolt be, hogy az Egyesült Államok támogatni fogja Ukrajnát Oroszország agressziójával szemben, „ameddig csak szükséges”.

Volodimir Zelenszkij Twitteren mondott köszönetet „a határozott támogató szavakért”. „Értékeink azonosak, közös célunk a győzelem” – írta.

Ez lesz az ukrán államfő első útja az Egyesült Királyságba a háború tavaly február 24-i megindítása óta. Az azóta eltelt csaknem egy évben eddig mindössze egyszer hagyta el országát, amikor decemberben Washingtonba látogatott.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Washingtonban kérte a kongresszust Ukrajna támogatásának folytatására

Kedden Németország, Hollandia és Dánia több mint száz darab Leopard 1-es típusú harckocsit ajánlott fel Ukrajnának. Boris Pistorius német védelmi miniszter tudatta, hogy 20-25 darab már nyárra ott lehet, az év végére mintegy nyolcvan, és jövőre legalább újabb száz érkezhet.

Ehhez kapcsolódóan: Március végén érkezhetnek Ukrajnába a Leopard tankok

Roman Kosztyenko, a kijevi parlament nemzetbiztonsági bizottságának vezetője a Szabad Európának adott interjúban hangsúlyozta, hogy Moszkva újabb offenzívát tervez a keleti Donyec-medencében, illetve elterelési céllal talán máshol is.

A megszállók szerdára virradóra légitámadásokat hajtottak végre Harkiv városban a helyi vezetés friss közleménye szerint. A csapások egy ipari körzetet értek, nagy tűz keletkezett, de áldozatokról nincs hír egyelőre.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.