Mi az a BA.5 változat, és miért fertőz újra sokakat koronavírussal?

Az Egyesült Államokban is terjed az új variáns. Georgia, 2022. június 28.

Az Omicron családhoz tartozó BA.5 a koronavírus legújabb változata, amely világszerte nagy fertőzési hullámokat vált ki.

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb jelentése szerint ez áll a június végén felderített esetek 52%-a mögött, szemben az egy héttel korábbi 37%-kal. Az Egyesült Államokban a fertőzések mintegy 65%-át okozza.

Növekvő esetszámok

A BA.5 nem új. Először januárban azonosították, a WHO április óta követi nyomon.

Az 2021 vége óta világszerte domináns Omicron törzs testvérváltozata, és máris nagy ugrásokat okozott az esetszámokban - még a tesztelés visszaesése ellenére is – olyan országokban, mint Dél-Afrika, ahol először találkoztak vele, valamint az Egyesült Királyság, Európa egyes részei és Ausztrália.

A WHO adatai szerint immár négy hete növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma világszerte.

Miért ez terjed?

Közeli testvéréhez, a BA.4-hez hasonlóan a BA.5 is meglehetősen jó az oltás vagy a korábbi fertőzés által nyújtott immunvédelem megkerülésében.

Emiatt "a BA.5-nek növekedési előnye van az Omicron többi keringő alvariánsával szemben" - mondta Maria Van Kerkhove, a WHO COVID-19-cel foglalkozó technikai vezetője egy keddi sajtótájékoztatón.

Sok ember számára ez azt jelenti, hogy újra megfertőződnek, gyakran csak röviddel azután, hogy kilábaltak a koronavírusból. Van Kerkhove elmondta, hogy a WHO értékeli az újrafertőzésekről szóló jelentéseket.

"Rengeteg bizonyítékunk van arra, hogy Omicronnal fertőzött emberek elkapják a BA.5-öt. Ez nem kérdéses" - mondta Gregory Poland, a minnesotai Rochesterben működő Mayo Klinika virológusa és vakcinakutatója.

Ha ez most különösen gyakorinak tűnik, az egyszerűen azért lehet, mert olyan sokan kapták el az Omicront – vélekedtek a kutatók.

Ehhez kapcsolódóan: Müller Cecília: Magyarországon is megjelentek a fertőzőbb vírusvariánsok

Nem súlyosabb

Míg egyes országokban a növekvő esetek több kórházi kezeléshez vezettek, a halálozások száma nem nőtt drámaian.

Ennek nagyrészt az az oka, hogy a vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos betegség és a halál ellen, ha a fertőzések ellen nem is, és a gyártók, valamint a szabályozó hatóságok is vizsgálnak olyan módosított oltóanyagokat, melyek közvetlenül az újabb Omicron változatokat veszik célba.

Arra nincs bizonyíték, hogy a BA.5 veszélyesebb lenne, mint bármely más Omicron-variáns, hangsúlyozta a WHO-tól Van Kerkhove, bár az esetszámok megugrása nyomás alá helyezheti az egészségügyi szolgáltatásokat, és több embernél áll fenn az elhúzódó COVID kockázata.

Ehhez kapcsolódóan: Újabb Covid-hullám kezdődött Ázsiában, Új-Zéland a kórházaira nehezedő nyomás miatt aggódik

A tűzzel játszunk

A WHO és más szakértők is azt mondták, hogy a jelenleg is tartó világjárvány – melyet a vakcinák elosztásának kiegyensúlyozatlansága mellett az a sok országban meglévő vágy nyújt el, hogy „túllépjenek” a COVID-19-en – még több új és kiszámíthatatlan variánshoz vezethet.

Tudósok már most felhívják a figyelmet az először Indiában azonosított BA.2.75-re, melynek nagyszámú mutációja van és gyorsan terjed.

A WHO kedden azt közölte, hogy a világjárvány továbbra is globális egészségügyi vészhelyzetet jelent, és az országoknak az esetek megugrása esetén olyan közegészségügyi intézkedéseket kell fontolóra venniük, mint a maszkviselés és a társadalmi távolságtartás, valamint a védőoltások.

"Amit az emberek alapvetően nem értenek, az az, hogy amikor ilyen magas szintű a közösségekben a transzmisszió, akkor ez mutálódni fog" - mondja Poland. "Ki tudja, mi jön ezután. A tűzzel játszunk."

Ehhez kapcsolódóan: Duplájára emelkedett az új fertőzöttek és a halottak száma egy hét alatt itthon
Készült a Reuters összefoglalójának felhasználásával.