A NER jachtozásairól beszámoló fotós telefonjait is feltörték a Pegasusszal

Polt Péter legfőbb ügyész, Kövér László fideszes országgyűlési képviselő, Mészáros Lőrinc, Orbán Viktor bizalmasa és Balog Ádám, az államosított MKB Bank állami felügyelője, majd a privatizált MKB Bank vezérigazgatója 2019. október 31-én

Németh Dániel fotós-újságíró mindkét telefonját feltörték a Pegasusszal. Németh aktívan fotózta a kormányközeli szereplők eltitkolt luxuséletvitelét. Mindössze néhány hónapja, idén júliusban támadták meg sikeresen a csak állami szereplők által megvehető izraeli kiberfegyverrel.

A Pegasus lehallgatási botrány újabb magyar áldozatát azonosították, Németh Dániel fotós-újságírót, írja a Direkt36. A férfi telefonjait idén júliusban támadták sikeresen az eszközzel. Az egyiket 2021. július 1–9., a másikat július 5–9. között.

Németh Dániel hosszú évek óta fotózza a hazai politikusok és üzletfeleik eltitkolt találkozóit, rejtett, valódi életvitelét. Több nagy leleplező projektben óriási hozzáadott értéke volt a munkájának.

Kellemetlen lehetett sok NER-közeli milliomosnak

Ő videózta le például, hogy Habony Árpád, Rogán Antal és Kertész Balázs – Rogán láthatatlanná vált intézőembere – rendszeresen találkozgattak az utóbbi belvárosi irodájában, vagy amikor Tiborcz István az FBI-körözés alatt álló Ghaith Pharaonhoz kötődő üzletemberekkel tárgyalt, vagy egyebek mellett amikor Orbán Ráhel egyeztetett Adnan Polat török milliárdossal a Gresham-palota teraszán.

Ehhez kapcsolódóan: Megjelent a Magyar Közlönyben a határozat, hogy jól működik a magyar jogállam

Ő fedezte fel először a NER vonzódását a jachtos üdülésekhez, ő fotózta le Mészáros Lőrinc és akkori felesége nyaralását az Artemy nevű hajón. Később is kitartóan követte a NER nyaralásaihoz használt magángépek és jachtok útját, tavaly például motorcsónakra szállva készített felvételekkel a Lady Mrd jachton felbukkanó Szijjártó Péter külügyminiszterről.

Németh munkájának érdekében kerüli a feltűnést, akár még azon az áron is, hogy felvételeinél ne legyen feltüntetve a neve. Idén nyáron már tartott attól, hogy megfigyelhetik munkája miatt, és a Pegasus-ügy kirobbanása után ellenőriztette a telefonjait a torontói Citizen Labbal.

Kimutatták a Pegasus nyomait a telefonjain, amit aztán egy új ellenőrzéssel egy másik független szervezet, az Amnesty International is megerősített.

Mindent megtudhatnak a telefonról és környezetéről
John Scott-Railton, a Citizen Lab vezető kutatója még korábban elmondta a Direkt36-nak, hogy nagyon nehéz megmondani ilyen esetekben, milyen adatokat szedtek le a készülékről, de az biztos, hogy a Pegasus hozzáfért mindenhez, amihez Pávának hozzáférése volt. A kémprogramot irányítók elérhették többek között a készüléken tárolt üzeneteket, fotókat és videókat, kényükre-kedvükre kapcsolhatták be a készülék mikrofonját és kameráját – távolról és észrevétlenül.

„Németh Dániel telefonjának megfertőzése a Pegasusszal, amit az Amnesty Tech megerősített, újabb felháborító példája annak, hogy az NSO Group kémszoftverét eszközként használják újságírók elnémítására” – nyilatkozta Likhita Banerji, az Amnesty Tech kutatója.

„A magyar hatóságoknak sürgősen független, átlátható és elfogulatlan nyomozást kellene indítaniuk az összes törvénytelen megfigyelés esetében, amelyeket a Pegasus Projekt feltárt” – tette hozzá.

A magyar kormány nem tagadta, hogy megfigyeltettek volna civileket vagy politikai ellenfeleket

A kormány részéről eddig senki nem tagadta, hogy Magyarország valóban vásárolt a Pegasus nevű kémfegyverből, és azzal újságírókat, ellenzéki politikusokat, illetve a kormány civil kritikusait figyelte volna meg.

Több olyan kijelentés is elhangzott ugyanakkor, hogy egy államnak szüksége van modern megfigyelőeszközökre.

Ehhez kapcsolódóan: Ha ki is derülhetett valami a Pegasus-botrányban, azt 29 évre titkosította az állam

Az eddig megszólaló kormánypárti politikusok rendre hárítottak. Van, aki nem tud az egészről semmit, a legtöbben azonban ebben az ügyben másra próbálták hárítani a felelősséget, Varga Judit miniszter például a saját munkatársaira.

A Pegasus kiberfegyvert és a mellé járó szolgáltatásokat kizárólag államoknak vagy állami szerveknek értékesítette a tulajdonos izraeli NSO Group. A fegyver értékesítése az izraeli állam jóváhagyásától is függ.

Ehhez kapcsolódóan: Pegasus-ügy: rekordmennyiségű megfigyelést engedélyezett a kormány

A Magyarországon eddig azonosított lehallgatási célpontok többek közt újságírók, nem kormányközeli médiatulajdonosok, ügyvédek, egykori fideszes, illetve jelenlegi ellenzéki politikusok voltak.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!