3 perc: kitüntetés járt a Közszolgálati Kódexért, mennyire tartja be a közmédia?

(képünk illusztráció)

A legfontosabb cikkeink péntek reggel: mire lesz jó az Orbán-Meloni flört, kódexbe vésett közszolgálat, szintet léphet az orosz hírszerzés.

A magyar kormányfő jobboldali helykeresése a nemzetközi porondon új szintet léphet, ha bejönnek számításai az olaszországi előrehozott választásokkal szeptemberben. A posztfasiszta pártot vezető Giorgia Melonival kezdett kapcsolatépítésére azért is felkaphatjuk a fejünket, mert Meloni több elemző szerint a kelet-európai magyar kisebbségek számára mintát jelentő dél-tiroli autonómia kritikusa, így Orbán reálpolitikai érdeke szembemehet a magyar nemzeti érdekkel, a magyar kisebbségek jogainak képviseletével. Davide Zaffi politológust, kisebbségi szakértőt kérdezzük cikkünkben.

Állami kitüntetéssel ismerték el a közmédia visszavonuló vezetőjének munkásságát, beleértve ebbe a Közszolgálati Kódex megalkotását is. Dobos Menyhért a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatói posztjáról köszön le, és 2015-ben kezdődött regnálása emlékezetes időszakot hozott az állami média működésében. Írásunkban számba vesszük, hogy mennyire érvényesültek a megrendelőként működő társaság vezérigazgatójának kódexbe foglalt elvárásai a műsorgyártó cég mindennapi működésében és tartalmaiban.

Ehhez kapcsolódóan: Jogerős döntés: a köztévé nem titkolhatja, mit vár el a Híradótól

Kazettás bombák, felrobbantott állomás

Rakétacsapás érte az ukrajnai Csapline kisváros vasútállomását, a több mint húsz halálos áldozat között két gyermek is volt. Az orosz erők elismerték a támadást: állításuk szerint Iszkander rakétával mértek csapást egy katonai vonatra, amely ukrán csapatokat és felszerelést szállított a kelet-ukrajnai frontvonalra. Közben a Human Rights Watch jogvédő szervezet azt írta jelentésében, hogy az orosz hadsereg által az ukrajnai háborúban széles körben használt kazettás bombák civilek százainak okoznak maradandó sérülést és szenvedést.

Ehhez kapcsolódóan: Putyin jelentős létszámnövelésre utasította az orosz hadsereget

„Hamarosan sok orosz hírszerző tiszt szerez ukrajnai tapasztalatokat, ami megváltoztatja az orosz biztonsági szolgálatok mentalitását és gondolkodásmódját” – figyelmeztet a Szabad Európának adott interjúban Andrej Szoldatov oknyomozó újságíró. Szerinte a háború előtt az orosz hírszerzés leginkább az emberek megvesztegetésére és az ukrajnai politikai pártokban és kormányzati szervekben lévő kapcsolataik ápolására támaszkodott, de mostanra ez a játék teljesen megváltozott.

Friss cikkeink között olvashat arról is, hogy mi a helyzet a zaporizzsjai atomerőműnél Dél-Ukrajnában, és miért nem állíthatja le a termelést ott a kijevi vezetés. Képgalériánkban pedig azt mutatjuk meg, hogy Európa-szerte tüntettek Ukrajna mellett az ukrán nemzeti ünnepen.

Ehhez kapcsolódóan: Negyvenkét ország követeli, hogy Oroszország vonja ki csapatait a Zaporizzsja Atomerőműből

Vezércikkek

Bezárják a fűtési szezonra Nagyatádon a múzeumot, a művészeti galériát, a klubházat, az edzőtermet és az ifjúsági klubot is, a tulajdonosok szerint az esetek többségében csak átmeneti az intézkedés, amire a rezsicsökkentés részleges eltörlése miatt kényszerültek – írja a Népszava. A hvg.hu László Csaba egyetemi tanárral, korábbi pénzügyminiszterrel készített interjút a gazdasági fejlődés és a mindennapok recessziója ellentmondásáról, a 24.hu is a gazdasággal foglalkozik reggeli vezércikkében a „zsemleindex” elemzésével. Hogy máshol sem jó, arra a hirado.hu emlékeztet azzal, hogy brutálisan drágul a rezsi Nagy-Britanniában (is – a szerk. kiegészítése), az origo.hu szerint pedig az összeomlástól fél Európa a brüsszeli szankciók miatt.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor