Többek közt Kim Dzsongun hajviseletét is tiltja a tálibok új rendelete

A tálibok sok mindenről ismertek, de a nyugati – és immár a kommunista – frizuradivat iránti vonzódásuk nem szerepel ezek között. Most arra figyelmeztették a borbélyokat, hogy ne vágjanak olyan hajviseletet, amely a nyugati és észak-koreai „hitetlenekhez” teszi hasonlóvá az afgánokat.

Afganisztánban a férfiak kevés frizura közül választhatnak, amikor betérnek a fodrászhoz, ha nem akarnak szembesülni a váddal, hogy túl nyugatiasan néznek ki, vagy úgy, mint az észak-koreai diktátor.

Kizárt az olyan hajvágás, amitől a „hitetlenekre” hasonlíthatnak, kizárt az ápolt szemöldök, és kizárt az előírtnál rövidebb borosta vagy szakáll is.

Az erények előmozdításáért és az erkölcstelenség megelőzéséért felelős tálib minisztérium hat pontból álló listát adott ki az új szabályokról a borbélyoknak: e szerint az imént említett stílusok mindegyike divatbűnnek számít.

A minisztérium kezdetben tagadta, hogy ilyen irányelveket bocsátott volna ki, ám a nyugat-afganisztáni Herát tartomány egyik minisztériumi tisztviselője a minap megerősítette a hírt.

A legújabb szabályok szerint a szakáll nem lehet kisebb egy tincsnél, a férfiak szemöldökét pedig nem szabad megnyírni

Azizul Rahman Mohadzser arról beszélt, hogy bizonyos frizurák Afganisztánban túlságosan hasonlítottak „a nyugati vagy észak-koreai hitetlenekéhez”.

Az afgán fiatalok egy része próbálja követni ezeket a stílusokat – mondta Mohadzser –, ez ösztönözte az új szabályok közzétételét a borbélyoknak.

„Ha a frizura megfelel az elveinknek, akkor nincs gond” – közölte, hangsúlyozva, hogy ha a vendégek divatos hajvágást kérnek, vagy a szakállukat akarják levágatni, a borbélyoknak meg kell tagadniuk.

Az irányelvek részben olyan frizurákat zárnak ki, amelyek Kim Dzsongun észak-koreai diktátor hajviseletére emlékeztethetnek – akinek a feje kétoldalt és hátul borotvált, a fejtetőn pedig hosszabb a haja, nagyapjához, Kim Ir Szenhez, a kommunista Észak-Korea megalapítójához hasonlóan.

Balról jobbra Kim Dzsongun észak-koreai vezető, Azizul Rahman Mohadzser tálib tisztviselő és Leonardo DiCaprio amerikai színész – az afgán férfiaknak tudniuk kell, kinek a stílusát kövessék

Az irányelvek az 1996 és 2001 között hatalmon lévő, előző tálib kormány utasításaira emlékeztetnek. Ezek többek között az olyan „külföldi hajstílusokat” is tiltották, mint Leonardo DiCapriónak a Titanic című filmben viselt, oldalt rövid, felül hosszú frizurája. De tiltott volt minden, ami a „Beatles-frizurára”, vagyis John, Paul, George és Ringo ikonikus mop-topjára hajazott a brit banda 1960-as Beatlemania-korszakából.

A legújabb szabályok szerint a szakáll nem lehet kisebb „egy tincsnél”, a férfiak szemöldökét pedig nem szabad megnyírni. A borbélyokat arra is utasították, hogy ne játsszanak zenét az üzletükben, és ne tegyenek ki olyan képeket, amelyek nemkívánatos hajstílusokat hirdethetnek.

Ehhez kapcsolódóan: „Elvették a szabadságukat”: megugrott a női öngyilkosságok száma Afganisztánban a tálibok uralma alatt

Az nem világos, hogy az új szabályok csak Herátban vagy az egész országban érvényesek-e.

A 2021-es hatalomátvétel óta a tálibok betiltották a zenét, és egyértelművé tették, hogy a szakáll megigazítását vagy levágását a szigorúan értelmezett iszlám törvények és értékek megsértésének tekintik.

A Szabad Európa Azadi szerkesztőségének nyilatkozó afgán borbélyok hihetetlennek nevezték a legújabb szabályokat, többen nem értették, hogy az érintett frizurák miként sérthetik az iszlám törvényeket, és azt mondták, hogy az utasítás árthat az üzletmenetüknek.

„Ha megnyírod a szakálladat (…) vagy nyugati stílusú ruhát viselsz, hogyan leszel ettől hitetlen? – tette fel a kérdést az egyik borbély, aki a megtorlástól félve név nélkül nyilatkozott. – Ez semmin nem változtat.”

„A Korán azt mondja, hogy a tisztaság a hit része, de itt nem ez a helyzet – fogalmazott egy ugyancsak név nélkül nyilatkozó fiatal Herát tartományból az Azadi Rádiónak. – Megértjük, hogy jobban szeretik a hosszú szakállt, de az még nem bűn, ha valakinek nincs.”

Ehhez kapcsolódóan: Kínzással és zsarolással vádolják az afgán nők a tálibokat az öltözködési szabályok megsértése miatt

Így szabályozzák a megjelenést

A borbélyoknak szóló rendelkezések a tálibok legújabb kísérletét jelentik arra, hogy szabályozzák az afgán férfiak és nők megjelenését.

Miután visszaszerezték a hatalmat, a tálibok arra utasították a kormány férfi alkalmazottait, hogy növesszenek szakállat és viseljenek hagyományos öltözéket, máskülönben kirúgják őket. Egyes helyeken a férfiakat arra is kényszerítették, hogy részt vegyenek az imákon.

Afganisztán egyes részein a tálibok betiltották a nyugati stílusú ruházatot, beleértve a farmert és az öltönyt.

A szélsőséges csoport néhány tartományban arra utasította a férfi tanárokat és a középiskolás diákokat, hogy növesszenek szakállt, viseljenek turbánt vagy iszlám fejfedőt, és öltsenek magukra pirhan tumbant, vagyis a vidéki Afganisztánban hagyományos bő inget és nadrágot.

A fegyveresek szigorú nemi szegregációt vezettek be az iskolákban, az egyetemeken, a kórházakban, a kormányhivatalokban és a tömegközlekedési eszközökön is.

A nők fizetik a legnagyobb árat azért, hogy a tálibok felügyelni igyekeznek az afgánok megjelenését. A keményvonalas iszlamista csoport szigorú öltözködési és viselkedési szabályokat vezetett be, amelyek megkövetelik a nőktől, hogy tetőtől talpig beburkolják magukat, és súlyosan korlátozzák a jogaikat a szabad mozgáshoz, a munkához vagy az oktatáshoz.

Az erkölcsminisztérium gyakran ad ki olyan rendeleteket, amelyek célja, hogy segítsék az afgánokat az iszlám törvények betartásában.

Ehhez kapcsolódóan: Titokban működő iskolák kínálnak halvány reménysugarat az afgán lányoknak vidéken
Írta: Michael Scollon a Szabad Európa Azadi szerkesztősége beszámolójának felhasználásával.