Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: bécsi terrortámadás, magyar kamaszok a bevándorlásról, tíz tény a Nemzetközi Űrállomásról


Három civil életét veszítette abban a támadássorozatban, ami az osztrák főváros központját érte hétfő éjszaka, 79 ország kamaszai közül a magyarok a leginkább elutasítók a bevándorlókkal szemben és tíz lenyűgöző tény a Nemzetközi Űrállomásról.

Bécsi terrortámadás és bevándorlókat elutasító magyar gyerekek

Legkevesebb három civil életét veszítette abban a támadássorozatban, ami az osztrák főváros központját érte hétfő éjszaka. A rendőrség szerint az eddigi egyetlen ismert támadó az Iszlám Államhoz köthető. Az Európai Unió vezetői, francia, norvég, magyar és amerikai vezető politikusok is elítélték a támadást és együttérzésükről biztosították a bécsieket. Összefoglalónkból minden lényeges információt megtudhat a támadásról.

2015 óta gyakorlatilag folyamatos a magyar kormány menekült- és bevándorlásellenes kampánya. A 2018-ban végzett PISA-teszt során 79 ország fiataljait vizsgálták, közülük a magyar gyerekek válaszoltak a legnagyobb arányban negatívan a bevándorlók (köztük gyerekek) jogaival kapcsolatos állításokra. Vajon mi lehet ennek az oka és hova vezethet a jelenség – tettük fel a kérdést.

Roma aktivista és önkormányzati képviselő volt a koronavírus-járvány 28 éves áldozata. Balogh Lakos „Paci” a VIII. kerület képviselője, ismert roma folklórzenész és emberi jogi aktivista volt. A kerület polgármesterét is kórházban ápolják, Pikó András tüdejét is megtámadta a betegség, kísérleti gyógyszert és szteroidot kap, a tünetek többsége már elmúlt nála.

Fokozódik a nyomás Lukasenkán

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint „egyértelmű bizonyíték” áll rendelkezésre arról, hogy meghamisították az augusztus 9-i belarusz elnökválasztások eredményét. Mindez azt jelenti, hogy Aljakszandr Lukasenka választási csalással őrizte meg hatalmát, biztonsági erői pedig súlyosan megsértették az ellene tüntetők emberi jogait.

Huszonkét éve bocsátották Föld körüli pályára a Nemzetközi Űrállomást (ISS), ami azóta is 250 kilométeres távolságban kering a bolygónk körül. Hétfőn volt 20 éve, hogy folyamatosan tartózkodik legalább egy űrhajós a futballpályányi kutatóállomáson. Cikkünkben összeszedtünk tíz lenyűgöző tényt.

Friderikusz és a magyar újságírás

Új televíziós műsorsorozattal jelentkezett Friderikusz Sándor, aki a hvg-nek arról is beszélt, ott tart-e 62 évesen, ahol szeretett volna, mit gondol a kormányközeli médiában dolgozó kollégáiról és tervez-e még tényfeltáró riportokat.

Végül a BBC videóját ajánlom arról, hogyan mentettek meg Srí Lankán mintegy 100, partra vetődött delfint. Nem volt könnyű dolguk, mert az állatok közül sokat többször is partra sodort a víz.

Nyugodt, békés napot kíván

Csák Gyula

XS
SM
MD
LG