Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid: 189 magyar halálos áldozat, hétfőn döntenek a karácsonyról, Szerbia vakcinát kap


Egy tradicionális szoborra maszkot tettek a bangkoki repülőtéren. 2020. december 15.
Egy tradicionális szoborra maszkot tettek a bangkoki repülőtéren. 2020. december 15.

Továbbra sem csökkent a koronavírus-járvány miatti halálozások száma, elhunyt 189 beteg, és újabb 4045 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A rászorulókon segítenek az önkormányzatok. Csehországban újabb napi rekord.

300 ezer fölé emelkedett a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 7914-re nőtt, és 93 323 ember gyógyult meg. Az aktív fertőzöttek száma 198 785. Az aktív fertőzöttek 18 százaléka, az elhunytak 20 százaléka, a gyógyultak 23 százaléka budapesti.

Kórházban 7295 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 538-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban több mint 44 ezren vannak, a mintavételek száma 2 480 804-re emelkedett.

Hétfőn döntenek a karácsonyról

Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is tovább nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járvány lassításának érdekében a veszélyhelyzettel kihirdetett védelmi intézkedéseket a kormány további egy hónappal, január 11-ig meghosszabbította, valamint fél évvel meghosszabbították a járványügyi készültséget is.

A karácsonyi ünnepekre vonatkozó szabályokról december 21-én lesz döntés, az esti kijárási tilalom szilveszterkor is életben lesz.

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz

Elindult eközben a regisztráció a védőoltásra is, amely várhatóan januárban lesz majd elérhető. A a https://vakcinainfo.gov.hu/ honlapon eddig mintegy 200 ezren regisztráltak. Az oltási terv alapján a védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, januárban a nyugdíjasok levelet kapnak majd a regisztrációról. Az egészségügyi dolgozók már másoknál korábban, december végén megkaphatják az oltást.

A kormány minden lehetséges külföldi vakcina beszerzéséről tárgyal a kormányzati oldal tájékoztatása szerint, és eddig 17,5 millió adag oltóanyagot kötött le.

Korlátozó intézkedések

A karácsonyi bevásárlásokra hivatkozva a kormány felfüggesztette az idősek vásárlási idősávját. A döntés célja, hogy az ünnepek előtt ne legyen tumultus az üzletekben. A felfüggesztést a hazai kereskedelmi szervezetek kezdeményezték, és azzal az Idősügyi Tanács is egyetértett. Az idősotthonokban és a kórházakban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.

Este 8 óra és reggel 5 óra között továbbra is kijárási tilalom van. Ez alól csak igazolt munkavégzéssel lehet mentesülni. Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek.

Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget, a szállodák turistákat nem fogadhatnak. Minden rendezvény - köztük a kulturális események, karácsonyi vásárok - megtartása tilos.

Kihalt marad idén a Vörösmarty tér
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:33 0:00

A középiskolák és egyetemek digitális munkarendre tértek át. A téli szünetben takarítják az iskolákat, és ahol szükséges, a katonák fertőtlenítenek. Az általános iskolák január 4-én nyitnak, a középiskolákban egy hét digitális munkarend után várhatóan január 11-én folytatódik a hagyományos oktatás.

Az egészségügyi és szociális intézmények továbbra is igényelhetik a gyorsteszteket. Magán- és családi rendezvényeken (például születésnapon) legfeljebb 10, temetésen maximum 50 ember vehet részt. Esküvő csak lakodalom nélkül tartható meg. A közterületi parkolás ingyenes.

A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, amelyekben nem tartják be az előírásokat, bezárja.

A közösségi terjedés megfékezéséért továbbra is azt kérik, kerüljék az emberek azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet.

A rászorulókon segítenek az önkormányzatok

Az adventi időszakban a koronavírus-járvány elleni védekezés mellett a rászorulók segítése kerül előtérbe a települési önkormányzatoknál.

A debreceni karitatív testület naponta 300-400 csomagot oszt ki a rászorulóknak. Vállalkozásoktól, egyházaktól, civil szervezetektől folyamatosan érkeznek a felajánlások, a csomagok szétosztásakor kiemelt figyelmet fordítanak a nehéz anyagi körülmények között élő családokra, a nagycsaládosokra és az egyedülálló idősekre.
Békéscsabán 700 rászoruló családhoz juttatott el az önkormányzat tartósélelmiszer-csomagot, a csaknem 13 kilogrammos karácsonyi csomagok a többi között tésztákat, rizst, lisztet, cukrot és szaloncukrot tartalmaztak.
Gyulán azokat a családokat segítik, ahol a gyerekeknek digitális oktatást rendelt el az iskolájuk, és az életvitelszerűen lakott ingatlanban nincs helyhez kötött internet-hozzáférési szolgáltatás. Kecskeméten a Csillagszóró elnevezésű jótékonysági gyűjtés lezárultával csaknem 500 doboz jött össze. A csomagokat idén is a Magyar Vöröskereszt segítségével juttatják el a rászoruló gyermekeknek. Kaposváron 156 rászoruló gyermek kaphatott karácsonyi ajándékot.

A pécsi önkormányzat - részben a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe kerülő - rászoruló családok részére összesen négymillió forint értékben négyszáz élelmiszercsomagot állított össze. Keszthelyen eddig mintegy 3 millió forint értékű adomány gyűlt össze az önkormányzat, a helyi ifjúsági kerekasztal és a Keszthely összefog elnevezésű civil kezdeményezés jóvoltából.
Online aukciót indítottak Szombathelyen: ezzel a vásárokat nélkülözni kényszerülő kézműves árusokat, a helyi kis- és középvállalkozókat is segíteni akarják, a licitek összegéből pedig a szombathelyi Covid-betegeket támogatják.

Visszaváltották a helyközi bérleteket

Negyvenmillió forint értékben mintegy hétezer, a veszélyhelyzeti intézkedések miatt feleslegessé vált novemberi bérletet váltottak vissza díjmentesen a helyközi közlekedési szolgáltatók összesített adataik szerint - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az MTI-vel.

Az egészségügyi dolgozók és a védekezésbe bevont orvosegyetemi hallgatók november eleje óta utazhatnak menetjegy megvásárlása nélkül a tömegközlekedési eszközökön. A tárca intézkedése alapján kezelési költség nélkül térítették vissza a korábban megvásárolt bérletek árát azoknak, akik ezt november 18-áig kérték a szolgáltatóktól.

Újabb rekord esetszám Csehországban

Az egészségügyi minisztérium honlapja szerint pénteken 8800 új igazolt koronavírus-fertőződést regisztráltak a hatóságok, ami november közepe óta a legmagasabb napi esetszám.

A pozitív eredményt hozó szűrések aránya 27,7 százalékra nőtt. A járvány terjedési mutatója pénteken 1,27-re emelkedett, ami a kór terjedésének gyorsulását jelenti.


Csehországban a koronavírusjárvány november elején tetőzött, amikor a napi fertőződések száma meghaladta a 15 ezret, és a pozitív szűrések aránya 38 százalék felett volt. Néhány hetes javulás után a járványhelyzet december elején újra romlani kezdett. Az öt kockázati sávra osztott százpontos hivatalos táblázat alapján a harmadik sávból pénteken az egész ország visszatért a szigorúbb negyedik sávba. Ismét érvénybe lépett az éjszakai kijárási tilalom.

A kórházban kezeltek száma továbbra is 4600 körül mozog, közülük mintegy 600 ember állapota súlyos. Szakértők szerint pozitív jelenség, hogy ezek a mutatók már több mint egy hete nemigen változnak.

A karácsonyi ünnepek alatti közrendről és óvintézkedésekről hétfőn várható hivatalos döntés. A cseh kormány bejelentette, hogy kérni fogja a parlamentet a december 23-án lejáró szükségállapot egy hónappal való meghosszabbítására.

Szerbiába a jövő héten érkezik vakcina

A szerbiai gyógyszerügynökség (ALIMS) pénteken engedélyezte az amerikai-német Pfizer/BioNTech új koronavírus elleni vakcinájának forgalomba hozatalát, amelyből közel 5 ezer dózis érkezik első körben jövő hét elején az országba, és az idősotthonok lakóit oltják be vele - jelentette be az egészségügyi miniszter.

Szerbia az elsők között kapott vakcinát, mert azon öt ország között van a világon, amely először kötött szerződést a Pfizerrel. Belgrád korábban 340 ezer adag oltóanyag beszerzésére kötött előszerződést ezzel a gyártóval, de vizsgálják az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm koronavírus-vakcina szerbiai engedélyezését is.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma szombatra Szerbiában 4910-zel nőtt, Koszovóban 385-tel, Észak-Macedóniában 883-mal, Montenegróban 395-tel, Bosznia-Hercegovinában pedig 784-gyel növekedett.

Ahol már engedélyezték az oltást

A védőoltások beadását eddig csak néhány országban, köztük az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban engedélyezték. A szigetországban december elején kezdték meg az idősek és krónikus betegek oltását, de mivel a nem lehet egyik napról a másikra többmillió embert beoltani, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a program elindulása még nem jelenti a járványhelyzet végét.

Szombaton a fertőzésszám emelkedése miatt Dél-Anglia újabb kiterjedt térségeiben lépett érvénybe a háromszintű készenléti rendszer legmagasabb fokozata. Az Egyesült Királyságban 1 982 828 fő a fertőzöttek száma, és 66 640-en haltak meg a betegségben.

Pfizer-BioNTech vakcina: az allergiás reakciók ellenére Amerika is beveti
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:48 0:00

Az Egyesült Államokban a héten újabb védőoltást engedélyezett a gyógyszerfelügyeleti hatóság (FDA). A Moderna amerikai gyógyszergyártó cég a Pfizer-BioNTech oltóanyaga után a második, amit bevezetnek a hétfőn elindított országos oltókampányban.

A döntést annak alapján hozták meg, hogy a klinikai tesztelés legutóbbi, 30 ezer önkéntes bevonásával elvégzett szakaszában a vakcina 95 százalékos hatékonysággal nyújtott védelmet a Covid-19 betegség kialakulása ellen, és alkalmazásával kapcsolatban nem merültek fel biztonsági aggodalmak. A koronavírus-járvány eddig leginkább az Egyesült Államokat sújtotta, ahol eddig több mint 307 ezer ember halt meg a fertőzés következtében.

Több mint másfél millió halálos áldozat világszerte

A Koronavírus-járvány világszerte csaknem 75 millió embert fertőzött meg eddig, a halálos áldozatok száma 1 661 789 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint.

Brazíliában több mint 7 millió fertőzöttről és 185 650 halálos áldozatról tudni. Oroszországban 2 764 843-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké pedig 49 170-re emelkedett.

Franciaországban csaknem 2 és félmillió fertőzöttet és 60 345 halálos áldozatot regisztráltak. Olaszországban mintegy 2 millió fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatoké száma 67 894. Spanyolországban 1 797 236 fertőzöttet és 48 926 halálos áldozatot regisztráltak.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG