Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kínos ajándék: Ukrajnából ellopott ikont kaphatott az orosz külügyminiszter?


Szergej Lavrov és Milorad Dodik kezet fog a találkozójukon. 2020. december 14.
Szergej Lavrov és Milorad Dodik kezet fog a találkozójukon. 2020. december 14.

Visszaadja Oroszország azt az ikont, amit a héten az orosz külügyminiszter kapott ajándékba boszniai látogatása során. A több száz éves műtárgyat Ukrajnából, az orosz szakadárok által kontrollált Luhanszkból lophatták el.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a héten látogatott a boszniai Szerb Köztársaságba, ahol Milorad Dodik, a boszniai szerb elnök egy több száz éves, arannyal díszített ortodox ikont ajándékozott neki.

Az átadásról a Srna hírügynökség közölt fotókat, ezek egyikén látszik az ikon hátoldalán található, eredetiséget igazoló pecsét is, amely alapján a műtárgy az ukrajnai Luhanszkból származhat – ez az egyik olyan kelet-ukrajnai város, amit 2014 óta oroszpárti szakadárok tartanak uralmuk alatt.

Jól látható pecsét mutatja az ukrajnai eredetet

Nem sokkal azután azonban, hogy a médiában megjelentek a találkozóról szóló fotók, a szarajevói ukrán nagykövetség levélben szólította fel a bosnyák külügyminisztériumot, hogy azonnal tisztázzák, hogyan került Boszniába az ikon. A nagykövetség szerint valószínű, hogy a képet a kelet-ukrajnai háború alatt ellopták, és Boszniába csempészték.

Ez esetben a műtárgy az ukrán kulturális örökség része, és nemzetközi jogot sért eladása vagy elajándékozása másik félnek.

Az ikon pecsétjéről készült fotók az ukrán álláspontot látszanak igazolni: a pecsét feliratán szerepel az „Ukrajna kulturális öröksége” kifejezés, illetve Ogyessza régió hatóságának jelzése.

Már Lavrov látogatása is vitát kavart

A bosnyák külügyminisztérium egyelőre nem reagált az ukránok megkeresésére, szerintük az ügyben az ország elnöksége illetékes (Bosznia-Hercegovinának három elnöke van, egy-egy elnök képviseli a bosnyák, szerb és horvát lakosságot). Innen egyelőre nem érkezett válasz, az orosz kormány azonban szombaton közölte, az ikont visszaküldik Boszniának, amíg nem tisztázódik egyértelműen az ajándék eredete és útja.

Bosznia-Hercegovina etnikai megosztottsága a közelmúltban a külpolitikával kapcsolatos álláspontokban is megmutatkozik. Már Szergej Lavrov látogatása is vitákat kavart az ország vezetésén belül: a szerb vezetők hagyományosan Oroszországhoz közelednének, míg a horvátok és bosnyákok a NATO-hoz.

Miután az orosz nagykövet azt mondta, hogy támogatja a boszniai szerb elnök vétóját Bosznia NATO-csatlakozásával szemben, a horvát és bosnyák politikusok lemondták a Lavrovval szervezett találkozóikat, és közleményben ítélték el a kijelentést.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG