Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Covid: kevesebb elhunyt Magyarországon, vita a kínai vakcina körül


Egy férfit oltanak be a Moderna koronavírus elleni vakcinájával Horvátországban 2021. január 13-án.
Egy férfit oltanak be a Moderna koronavírus elleni vakcinájával Horvátországban 2021. január 13-án.

Csökkent Magyarországon a koronavírus-fertőzések és a kórházban ápolt betegek száma. A kormány új vakcinákat hozna Kínából, de emiatt aggódnak egyebek közt a nyugdíjas szervezetek. A kínai vakcina gyártását ellenőrizte az OGYÉI Pekingben szombaton.

Az elmúlt 24 órában a hivatalos tájékoztatás szerint 1438 újabb magyar állampolgárnál mutatták az új koronavírus-fertőzést, ezzel 350 587 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

87 beteg elhunyt, ezzel kissé csökkent a halálozási ráta, mivel az elmúlt héten szinte végig 100 felett volt a halálozási adat. Az aktív fertőzöttek száma december óta csökken a hivatalos kormányzati tájékoztató adatai szerint, jelenleg 111 998 az aktív fertőzések száma, ami kevesebb, mint a gyógyultaké. Kórházban 4 408 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 328-an vannak lélegeztetőgépen.

Pekingben ellenőrzött az OGYÉI

A Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői - ezt az MTI-nek telefonon mondta el szombaton Lukács Ferenc, az Intézet Hatósági Ellenőrzési Főosztályának vezetője.

A szakemberek azért látogattak a kínai fővárosba, hogy a gyógyszerkészítmények helyes gyártási körülményeit ellenőrző, úgynevezett GMP (Good Manufacturing Practice) inspekciót végezzenek a Sinopharm leányvállalataként működő China National Pharmaceutical Group (CNBG) koronavírus elleni oltóanyagának gyártására kialakított üzemében.

A nagyobb idősotthonok lakóit már beoltották

Magyarországon egyelőre csak a lakosság egy kis része, 112 847 fő kapott oltást. Jelenleg is tart az egészségügyi dolgozók, illetve az idősotthonokban lakó és dolgozó emberek oltása, mások csak utánuk kapnak vakcinát. Az idősotthonok közül a múlt héten a 150-nél nagyobb létszámú intézményekben kaptak oltást a bentlakók és a dolgozók, összesen mintegy 3400-an, most a legalább száz embert ellátó otthonokban folytatják a munkát a mobil oltócsapatok.

Érkezhet a kínai vakcina hamarosan

Jelenleg kétféle vakcinát használnak Magyarországon, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott: a Pfizer-Biontech és a Moderna oltóanyagát. Utóbbi előnye, hogy kevésbé alacsony hőfokon is tárolható, mint a Pfizeré, és hogy hosszabb ideig felhasználható, így az intézményekbe szállítás és a tárolás logisztikája lényegesen egyszerűbb.

A Miniszterelnökség csütörtökön bejelentette azt is, hogy megállapodtak a kínai Sinopharm gyártóval, így hamarosan Kínából is érkezhet vakcina, a szállítás megkezdése csak azon múlik, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) milyen gyorsan engedélyezi az oltóanyagot. Az első szállítmány akár egymilliós is lehet. Orbán Viktor pénteken egy interjúban úgy fogalmazott, a kínai vakcinával nyár előtt akár lehetséges lehet a járványügyi korlátozások feloldása.

Ugyanebből az oltóanyagból rendelt egymillió adagot a szerb kormány is, a szállítmány szombaton érkezik a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre. A kínai vakcinát Szerbiában egyelőre ideiglenesen engedélyezik, az orosz Szputnyik V pedig feltételes forgalombahozatali engedély kapott.

Aggodalom a kínai vakcina miatt

Az előzetes adatok szerint a kínai vakcina hatékonysága alacsonyabb fokú (79-86 százalékos), mint a két eddig használt két oltásé. Szombaton a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) közleményben azt kérte, a 60 év felettieknél is csak olyan oltóanyagot lehessen használni, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyott:

„Elfogadhatatlan, hogy bizonytalan eredetű és a klinikai tesztek tanúbizonysága szerint jóval kisebb hatásfokú vakcinákkal kívánja beoltatni a kormány az idős generációt. Külön riasztó, hogy olyan vakcinát szándékoznak alkalmazni, amelyek elölt vagy legyengített vírust tartalmaznak, hiszen ez az oltási szövődmény kockázatát és a szervezet jelentősebb megterhelését jelenti egy már eredendően veszélyeztetettebb korcsoportnál, azaz az időseknél” – fogalmaztak a közleményben.

Beoltották a legöregebb kórház dolgozóit

A világ legtöbb országában szintén folyik az egészségügyi dolgozók és a leginkább veszélyeztetett emberek oltása. Olaszországban a napokban kapta meg a védőoltást az Európa legrégebbi egészségügyi intézményeként ismert Santo Spirito in Sassia római kórház dolgozóinak nagy része. A középkori épületekből kialakított kórház dolgozói a nyilvánosság előtt kaptak oltást, hogy így népszerűsítsék az önkéntes oltásokat.

„Teljesen más érzés, mint a megszokott injekciók, mivel mindannyian átéltük az új koronavírus-járvány miatti félelmet. A legelső dózis beadását soha nem fogom elfelejteni, és látom, hogy a tapasztalt kollégák is meghatódnak, amikor beoltom őket” – nyilatkozta a kórház egyik ápolója.

Világszerte a koronavírus okozta halálozások számát több mint 2 millióra becsülik, a fertőzöttek száma pedig elérhette a 93,8 milliót a járvány kezdete óta. A fertőzés 191 országban és régióban van jelen, a fertőzések és a halálozások száma sok országban, köztük az EU legtöbb tagállamában már csökkenő tendenciát mutat.

USA: Biden alkalmazná a haditörvényt

Nem enyhül jelentősen azonban a járvány az Egyesült Államokban, ahol eddig is a legnagyobb mértékű volt a fertőzöttség a világ országai közül: a járvány kezdete óta 23 523 273-an fertőződtek meg, és 391 955-en haltak meg.

Csütörtökön lemondott a posztjától Alex Azar amerikai egészségügyi miniszter, bár döntését nem a járványkezelés kudarcával indokolta, hanem a washingtoni Capitolium elleni támadás elleni tiltakozásként távozik. Azar méltatta a leköszönő Trump-kormányt a koronavírus elleni oltóanyagot fejlesztő tudósok támogatásáért, ám hozzátette, hogy az elnök november 3-i elnökválasztást követő tettei és szavai veszélybe sodorták az eddigi eredményeket.

Joe Biden megválasztott demokrata párti amerikai elnök a napokban bejelentette, hogy a január 20-i beiktatását követő első száz napban mintegy 100 millió adag koronavírus elleni védőoltást kapnak az emberek, valamint új oltóhelyek, köztük 100 szövetségi oltóközpont létrehozását tervezi.

Biden azt ígérte, hogy ennek érdekében alkalmazzák az 1950-ben, a koreai háború kirobbanásakor elfogadott honvédelmi törvényt (Defence Production Act). Ez széles körű felhatalmazást ad az elnöknek arra, hogy kötelezze az amerikai vállalkozásokat a honvédelem szempontjából szükségesnek ítélt termékek előállítására, függetlenül a gyártás nyereségességétől.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG