Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Virológus a kínai vakcináról: a 79 százalékával messze a felülteljesítők között van


Minden olyan vakcina, ami Magyarországon eljut addig, hogy oltanak vele, biztonságos – mondta a biológus, kutató a Szabad Európának, amikor a Magyarországon alkalmazni tervezett koronavírus elleni kínai oltóanyagról kérdeztük. Orbán Viktor legutóbbi bejelentése szerint milliószámra érkezhet belőle az országba.

Azt már hónapok óta lehet tudni, hogy a kormány tárgyal egy kínai vakcináról, csütörtökön a megállapodás tényét Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be a Kormányinfón.

Ahogy arról a Szabad Európa is beszámolt, a miniszter azt mondta, hogy a Sinopharmmal gyakorlatilag meg is állapodott a magyar kormány, és az első adag – amely akár egymillió is lehet – szállításának időpontja csak a magyar gyógyszerészeti hatósági engedélyezés gyorsaságától függ.

Csütörtökön meg is jelent a kormányhatározat a Magyar Közlönyben az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált COVID-19 oltóanyag-kereten túl, a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzésről.

A határozat szerint a külgazdasági és külügyminiszternek kell megtennie az ehhez szükséges intézkedéseket, a pénzügyminiszternek pedig biztosítania az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból a szükséges forrásokat.

Mindezt megerősíti Orbán Viktor miniszterelnök pénteki reggeli rádiónyilatkozata, amelyben az engedélyezést sürgette. Azzal érvelt, hogy az unióban nincs elég oltóanyag, az EU-ból kilépett britek már 4%-os oltottságnál tartanak, ez az unióban 1% alatt van. Azt is mondta, hogy kínai vakcinát tömegesen is tud szerezni Magyarország, ehhez már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság is engedélyezze azt.

Mit tudunk a kínai vakcináról?

A Magyarországra kerülő kínai vakcina is messze felülteljesít a maga 79 százalékos hatékonyságával – mondta a Szabad Európának Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, aki emlékeztetett arra, hogy a WHO ajánlásában 50 százalékos hatékonyság elérése volt a cél.

A Koronavírus Kutató Akciócsoportnak tagja elmondta, hogy számos vakcinafejlesztés zajlik Kínában, hatalmas kapacitásokat mozgatnak meg. A Sinopharm vakcinája az első generációs vakcinák közé tartozik, olyan technológiával készül, amelyben a teljes vírust használják fel az immunrendszer serkentésére, az elölt (inaktivált) kórokozóra épül.

Kemenesi Gábor hangsúlyozta, ez nem jelenti azt hogy rosszabb, vagy korszerűtlenebb a második vagy harmadik generációs vakcináknál, egyszerűen más technológiával készül, az előállítása hosszadalmasabb, de ott, ahol erre már van kiépülve egy gyártó kapacitás, elő tudják állítani.

Ugyanakkor a kutató szerint a harmadik generációs vakcináké a jövő, mert azok gyorsabban elkészíthetőek, így gyorsabban bevethetőek.

A szakember arról is beszélt, hogy a Sinopharm-vakcina első és második tesztelési fázisának dokumentációja elérhető, ennek alapján az oltóanyag

„jó felhasználói élményt nyújt, megfelelő".

A harmadik fázis dokumentációja pedig közlés alatt van, mint Kemenesi Gábor mondta, nagyon várja ezeket az adatokat is.

A Sinopharm vakcinája a gyártó szerint 79 százalékos hatékonyságú, vagyis nagyjából az európai engedélyeztetésre váró oxfordi AstraZeneca készítményéhez mérhető. Ez az érték elmarad az Európai Unióban már engedélyezett és eddig Magyarországon is használt amerikai Moderna és az amerikai-német Pfizer-BioNTech oltóanyagának hatékonyságától, ami a gyártók szerint 95 százalék körül van, de sokkal jobb, mint a WHO ajánlásában célként szereplő legalább 50 százalékos hatékonyság.

E a kínai vakcina ugyanúgy két oltásból áll – 21 nap eltéréssel kell beadni –, mint a már most is használt Modernáé vagy a Pfizeré.

A Sinopharm vakcinája a The New York Times beszámolója szerint tavaly december 30-án kapott engedélyt Kínában, ott ezzel február közepéig 50 millió ember beoltását tervezik koronavírus ellen. A sietség érthető, általában milliók százai kelnek útra a kínai újév, vagy holdújév alkalmából, ami a világ népességének egynegyede számára a világ legnagyobb ünnepe.

Valamennyi vakcinában közös, hogy gyártója azt állítja a sajátjáról: a koronavírus új, gyorsabban terjedő mutációjával szemben is hatásos.

"Ez esély a normális életre" - oroszok a Szputnyik-V-ről
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:50 0:00

Jakab Ferenc, a Pécsi Tudományegyetem virológus professzora az ATV-nek a minap úgy nyilatkozott: nem az számít, hogy egy vakcina honnan érkezik, hogy kínai, orosz vagy amerikai. A lényeg az, hogy hatékony, biztonságos és megbízható legyen. Ha az unió, illetve Magyarország is jóváhagyja, akkor a szakember szerint a kínai és az orosz vakcinák is ugyanolyan jók lehetnek, mint nyugati társaik.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG