Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: a tisztább levegő miatt választja Magyarországot a bevándorlók szívesen látott csoportja


A legfontosabb híreink ma reggel: a Magyarországra települt kínaiaknak tetszik Orbán Viktor migránsellenessége, arab tapasztalatokra épít a kínai vakcina megítélésekor a magyar kormány, rajta kívül mindenki erre számított – őrizetbe vették Moszkvában a hazatérő Navalnijt.

15 ezer kínai jött az országba a kormány letelepedési kötvényével. Egy kutatás szerint a gazdagabb kínaiaknak tetszik Orbán Viktor migránsellenes politikája, a magyarokat pedig segítőkész és nyitott embereknek tartják. Szelfi című podcast sorozatunkban Beck Fanni és Nyíri Pál antropológusokkal beszélgettünk a bevándorlók speciális csoportjáról, az általuk készített tanulmány szerint a legtöbb letelepedési kötvényes kínai nem gazdasági okok, hanem a levegő és az oktatás minősége miatt választotta Magyarországot.

Az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein is beadja a lakosainak az egyik kínai és az orosz oltást, a magyar kormány tőlük kérdezte meg a tapasztalatokat ezekről a gyógyszerekről. Ezekről annyit árultak el, hogy "pozitívak" voltak. Közben 875 új koronavírusos beteget azonosítottak hétfő reggelre Magyarországon, így jelenleg 110 853 aktív fertőzöttről tudni az országban. 68 beteg hunyt el egy nap alatt, a közvetlen áldozatok száma 11 409 főnél jár.

Rajta kívül mindenki erre számított

Megérkezett Moszkvába, és rögtön őrizetbe is vették Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőt. Az orosz hatóságok azért adtak ki ellene elfogatóparancsot, mert szerintük a politikus megszegte a felfüggesztett büntetésének a feltételeit. Ő maga nem hitte volna, hogy a mérgezése utáni hazatérése így alakulna, de csalódnia kellett. A gépét sem az eredetileg tervezett reptéren fogadták, hanem átirányították egy másik moszkvai légikikötőbe, ezzel kijátszva Navalnij támogatóit.

Romániában a számmisztika segítségével tanulja majd több száz tanár, hogyan kezelje jobban a gyerekeket. A kurzust egy olyan szervezet szolgáltatja, amely maga is elismeri, hogy a módszernek nincs tudományos alapja. Román szerkesztőségünk utánajárt a furcsa hírnek.

Szedi az áldozatait a kínai 996-os munkakultúra

Újra fellángolt a vita Kínában arról, hogy ki a felelős azért, ha a cégek halálra dolgoztatják munkavállalóikat. A közelmúltban meghalt a harmadik legnagyobb kínai netes cég, a Pinduoduo kereskedelmi platform két alkalmazottja is. Mindkét haláleset felvetette annak a gyanúját, hogy a túldolgoztatták az érintett munkavállalókat a 996-osnak nevezett munkakultúra miatt: a munkavállalókat reggel 9-től este 9-ig dolgoztatják, heti hat napon át.

Egy vészjelzés után le kellett állítani a belaruszi Asztravec atomerőművét. A tavaly üzembe helyezett atomerőművet az új paksi blokkot is építő Roszatom építette, hasonló technológiával, mint a testvérerőműnek is nevezett Paks2-t. A minszki minisztérium elmondása szerint a reaktorban nem keletkezett kár, az erőmű magjából nem jutott ki sugárzás, a radioaktivitás szintje nem emelkedett a környéken. Az érintett blokkot azóta újraindították, és visszakapcsolták az elektromos hálózatra.

Exkluzív helyszíni videónkban bemutatjuk az egykor, még a szovjet időkben nyüzsgő településeket, ahol szénbányászat folyt. Mára pedig visszahódítja a gyönyörű - ugyanakkor vad - természet.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Vovesz Tibor

    Vovesz Tibor igazgató, a Szabad Európa budapesti irodájának vezetője. Több mint két évtizede dolgozik magyar és nemzetközi szerkesztőségekben, kereskedelmi és közszolgálati médiumokban. Egyebek mellett a Danubius Rádió, a Magyar Rádió és az Euronews munkatársa is volt. 

XS
SM
MD
LG