Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Késve szállított vakcinák: dühös olaszok és németek


A Pfizer-BioNTech vakcinái
A Pfizer-BioNTech vakcinái

Olaszország jogi lépésekkel fenyegette meg a Pfizer amerikai gyógyszergyárat a koronavírus-oltóanyag leszállításában tapasztalt fennakadások miatt. A németek szerint a késlekedés idegesítő.

„Az olasz állampolgárok egészségének védelme nem lehet alku tárgya” – szögezte le keddi közleményében Domenico Arcuri olasz járványügyi biztos.

A Pfizer és a BioNTech közösen, rekordsebességgel kifejlesztett vakcináját decemberben engedélyezték az Európai Unióban, előbbi vállalat azonban arról számolt be múlt pénteken, hogy belgiumi üzemük bővítése miatt február elejéig késések lehetnek a szállításokban. Másnap a Pfizer azt közölte, hogy egy hétre szeretnék korlátozni ezeket a zavarokat.

A fennakadások bírálatokat váltottak ki Európa-szerte

Domenico Arcuri szerint a mostanra ígért vakcinaadagok 29 százalékát nem szállították még le. „Az oltási kampány nem lassítható le” – fogalmazott.

Nagyjából 1,2 millió embert oltottak be eddig Olaszországban, ahol a járvány már több mint 83 ezer halálos áldozatot követelt.

Jan Spahn német egészségügyi miniszter „idegesítőnek” nevezte a késlekedést, amely szerinte megnehezíti az oltási kampányt Németországban. „Csak azzal a vakcinával tudunk oltani, amelyet már leszállítottak” – húzta alá.

Újabb laboratóriumi tesztek

A két vállalat által szerdán közzétett laboratóriumi eredmények alapján valószínűsíthető, hogy a Pfizer/BioNTech-vakcina védelmet nyújt a koronavírus korábbinál sokkal fertőzőbb, elsőként Angliában azonosított variánsa ellen is.

Korábban arról számoltak be, hogy az oltóanyag hatásos a dél-afrikai vírusmutációval szemben is.

A Reuters és az AFP tudósításának felhasználásával

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG