Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz figyelmeztetés: a TikTok ne népszerűsítse a Navalnijt támogató tiltakozást


Egy férfi Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista arcképével. Oroszország, 2021. január 18.
Egy férfi Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista arcképével. Oroszország, 2021. január 18.

Oroszország sürgeti a közösségi médiát, hogy állítsák le a nem engedélyezett tiltakozások népszerűsítését az orosz ifjúság körében.

Az orosz médiafelügyelet, a Roszkomnadzor sürgeti a közösségi médiát, beleértve a TikTokot is, hogy ne engedjék az illegális tüntetések információinak terjesztését. Pontosabban akadályozzák meg az olyan felhasználók által közzétett bejegyzések terjesztését, amelyek az orosz fiatalokat arra ösztönzik, hogy részt vegyenek a hétvégére, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus támogatására tervezett „illegális" tüntetéseken.

A Roszkomnadzor január 20-i nyilatkozatában, amelyet a VKontakte közösségi hálózaton is elhelyeztek, azt írták, hogy a TikTokhoz intézett kérelmet a Főügyészség kérésére küldték el.

„Olyan anyagokat terjesztenek a TikTok hálózatán, amelyben arra ösztönzik a közösségi média fiatal felhasználóit, hogy illegális tömegtüntetéseken vegyenek részt" - áll a közleményben.

A közleményben arra kérik a videómegosztó alkalmazást működtető céget, hogy „haladéktalanul tegyen átfogó intézkedéseket az ilyen jogellenes információk terjesztésének megakadályozása érdekében a TikTok platformon".

Navalnijt a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek megsértése miatt vetették börtönbe

A Roszkomnadzor közleményét két nappal azután adták ki, hogy január 17-i letartóztatását követően Alekszej Navalnij ellenzéki politikus felszólította támogatóit és az oroszokat, hogy kezdjenek utcai tüntetésekbe.

Navalnijt, Vlagyimir Putyin elnök legismertebb kritikusát még augusztusban mérgezték meg egy katonai idegméreggel, a szovjetek által kifejlesztett novicsokkal.

A politikust Németországban kezelték, majd öt hónap lábadozás után hazatért Oroszországba, ahol érkezése után nem sokkal letartóztatták. Majd a korábban rá kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés feltételeinek állítólagos megsértése miatt be is börtönözték.

Országos tüntetések várhatóak január 23-án

A 44 éves férfi Putyint vádolja a meggyilkolásának elrendelésével és felszólította az oroszokat, hogy fogva tartása ellen tiltakozásul „vonuljanak az utcára". Navalnij csapata országos tüntetésre szólított fel január 23-án.

A Kreml tagadja, hogy bármi köze is lenne Navalnij megmérgezéséhez.

Az orosz törvények tiltják a 18 éven aluli személyek nem engedélyezett utcai tüntetéseken való részvételét.

Amikor a törvényt 2018-ban elfogadták, Navalnij azt állította, hogy azt kifejezetten az ő tevékenységének akadályozására alkották meg.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG