Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

3 perc: szerénységet és mértéktartást tükröznek a képviselői vagyonnyilatkozatok


A legfontosabb hírek ma reggel: vagyonnyilatkozatuk alapján szerény és mértéktartó képviselők ülnek a parlamentben, Brüsszel szavának súlya felett őrködik a magyar kormány, a második hétvégén tüntettek ez ellenzéki Navalnij mellett Oroszországszerte.

Vasárnap éjfél után nem sokkal kerültek fel a parlament honlapjára a képviselők vagyonnyilatkozatai. A jogszabály szerint a kormánytagoknak, a parlamenti képviselőknek és a közjogi méltóságoknak január 31-ig kellett leadniuk az összesítést. Eszerint a kormányfőnek továbbra sincs megtakarítása és egyetlen céghez sincs köze, de felerészben tulajdonosa egy 233 négyzetméteres XII. kerületi lakásnak és tulajdonosa egy felcsúti háznak. Átnéztük az államfő és a miniszterelnök kabinetfőnökének bevallását is.

Varga Judit igazságügyi miniszter
Varga Judit igazságügyi miniszter

A témához kapcsolódik az a cikkünk is, amelyben a rendszerváltás utáni kormánytagok ingatlanbotrányait vettük számba, az igazságügyminiszter Balaton parti házának CSOK hiteles ügye nyomán. A listánkat Horn Gyula és Torgyán József nyitja és a Pasa Park alakváltó lakásaival zárjuk.

Járvány: oltási terv és nem tüntetésnek hívott akció az újranyitásért

Módosítani kénytelenek az oltási tervet itthon, mert a vártnál kevesebb oltóanyag érkezik a Modernától. Ugyanakkor nemrég újabb vakcina beszerzéséről született megállapodás: 2,5 millió ember oltásához elég kínai Sinopharm oltóanyag fog érkezni a következő 4 hónapban. Oroszországból 1 millió ember oltására elég vakcinát várunk 3 hónap alatt. Reggelre 1124 újabb koronavírusos esetet regisztráltak, ezzel 368 710 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 54 beteg, így az elhunytak száma 12 578 főre emelkedett.

Késik az otlóanyag, nő a feszültség az EU-ban
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Pár százan gyűltek össze vasárnap délben a fővárosi Hősök terén arra a tüntetésre, melyet a szervezők hangsúlyosan nem annak neveztek. A demonstráción a csőd közelében álló vállalkozások támogatását követelték, és az üzletek újranyitását. A rendőrök igazoltatták a résztvevőket. Képgalériánk a helyszínen készült.

Navalnij: tüntetések és óvatos magyar kormány

Mint arról a Szabad Európa elsőként beszámolt, a tagországok közül egyedül Magyarország nem támogatta, hogy az EU az orosz rendvédelmi szervek erőszakos fellépését elítélő nyilatkozatot kezdeményezzen az EBESZ-ben. Hiába kértünk indoklást a Külügyminisztériumtól, a választ az Index kapta meg egy miniszteri interjúban: Brüsszel szavának súlyát félti a magyar vezetés.

Több mint 4000 embert vettek őrizetbe a hétvégén az Oroszországszerte zajló tüntetéseken. A demonstrálók a letartóztatott ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij szabadon bocsátását követelték, és tolvajnak nevezték Putyin elnököt. Ez már a második országos tüntetés azóta, mióta a németországi orvosi kezeléséről hazatérő Navalnijt letartóztatták a reptéren. Vasárnap már reggel aktív volt a moszkvai rendőrség, mint videónkon látszik, sorra vitték el a demonstrációra készülőket.

Sokkolót is használtak a rendőrök a békés tüntetők ellen
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:10 0:00

A balkán asszonyai és lányai is fellépnek a zaklatás ellen

Több sokkoló ügy nyomán a jugoszláv utódállamokban élő nők már nem tűrik el a zaklatást és a szexuális erőszakot, és aktívan fellépnek a társadalom hozzáállásának megváltoztatásáért is. A „Nem kértem” nevű Facebook-oldalt néhány nappal azután hozták létre, hogy Milena Radulović szerb színésznő elmesélte, hogyan erőszakoskodott vele kilenc évvel korábban a Belgrádi Színművészeti Főiskola tanára, Miroslav Mika Aleksić.

Egy hét után visszalépett az az két ügyvéd, akik a februárban induló kongresszusi eljárás során védték volna Donald Trumpot. A stratégiával kapcsolatos kérdésekben vitatkoztak össze a volt elnökkel, aki a szenátusi meghallgatáson is azt hangoztatná, hogy ellopták tőle a választást. A volt elnök valószínűleg nem számíthat Rudy Giuliani védelmére sem, akivel két hete az ügyvédi díjazás miatt vesztek össze.

Trump utoljára hagyta el a Fehér Házat elnökként - videó
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Ha van egy perce, böngéssze át infografikánkat is, amelyben a legnagyobb globális kockázatokat foglaltuk össze.

Nyugodt napot kívánok,

Vovesz Tibor

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG