Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tudta megmondani az NNK, hogy a nagyvárosokban hányan kaptak oltást


Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.
Oltás egy székesfehérvári háziorvos a rendelőjében 2021. március 17-én.

Az adatigénylésben kért adatokkal (beoltottak száma településenként lebontva) az Nemzeti Népegészségügyi Központ nem rendelkezik – ezt a választ adta az Átlátszó közérdekű adatigénylésére az NNK.

A hírportál azt próbálta kideríteni, hogy miután az eddig regisztráltak nagy részét beoltották már, milyen lehet az átoltottság a nagyvárosokban és a fővárosban. Ennek érdekében március végén közérdekű adatigényléssel fordultak a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK).

Mint írják, az NNK előbb a veszélyhelyzetre hivatkozva 15-ről 45 napra hosszabbította meg a válaszadási határidőt – erre tavaly november vége óta van ismét lehetősége az állami szerveknek – majd egy héttel később mégis válaszoltak:

Az adatigénylésben kért adatokkal (beoltottak száma településenként lebontva) az NNK nem rendelkezik.

Korábban, mint írják, az Operatív Törzset és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is megkeresték az ügyben, előbbi nem válaszolt, utóbbi pedig közölte, hogy nem rendelkezik ilyen adatokkal.

A kormányzati járványportálon is hiába keresnénk településenkénti bontásban az oltottsági adatokat, ott csak arról van naponta frissülő információ, hányan kapták meg a koronavírus elleni oltást, és közülük hány ember kapta már meg a második vakcinát is.

Mint azt a hvg.hu írja, egy hete az Mfor polgármestereket kérdezett az oltottsági számokról, de a megkérdezettek egyike sem tudta megmondani, hogy a településükön hányan kaptak addig oltást.

A Szabad Európa a minap azt próbálta kideríteni, hogy a háziorvosnak – ha nem ő adja be a páciensének a vakcinát hanem oltópontra szervezi ki az oltást – van-e információja arról, hogy valóban meg is kapta az oltást az érintett, ha pedig ez nem történt meg, annak mi lehetett az oka.

Noha ezek az adatok elvileg az EESZT-ben – Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér – megtalálhatók, a portálunknak nyilatkozó háziorvos azt mondta, miután több adminisztratív lépésre szétszedték az oltási folyamatot, ha a páciens nem jelez vissza, ő nem tudja meg, hogy valóban meg is valósult az oltás.

XS
SM
MD
LG