Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony: Orbán tegye közzé a Sinopharm-tesztek eredményét!


A budapesti főpolgármester arra kérte egy levélben a miniszterelnököt, hogy a kormány hozza nyilvánosságra a Sinopharm ellenanyag-tesztek eredményét. Karácsony Gergely azt írta, az elmúlt napokban sokan megkeresték azok közül, akiket ugyan beoltottak, de nincs ellenanyaguk.

Karácsony Gergely levelében az érintetettek teszteredményének nyilvánosságra hozatala mellett azt is kérte, hogy a kormány biztosítson ingyenes ellenanyag-tesztelési lehetőséget minden kínai vakcinával oltottnak.

A főpolgármester emellett kezdeményezte a harmadik oltás felvételének biztosítását is. A levélben Karácsony Gergely azt írta, az elmúlt napokban több kínai oltással oltott embertől is segélykérő levelet kapott.

Budapest első embere szerint, amennyiben az adatok azt támasztják alá, hogy bizonyos oltások esetében egyes korcsoportokban nem termelődik megfelelő mennyiségű ellenanyag az emberi szervezetben, akkor a kormány mihamarabb gondoskodjon az érintett korcsoport ingyenes ellenanyag-tesztelésről.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy a Fővárosi Önkormányzat mindenben felajánlja együttműködését, és kész megtenni a szükséges lépéseket, ha a kormány “belátható időn belül” nem intézkedik.

A Szabad Európa több cikkben és videóban is foglalkozott már azokkal, akik kínai vakcinát kaptak, és a saját költségükön végeztetett különböző tesztek azt mutatják, hogy nem alakult ki védettség a szervezetükben a koronavírussal szemben.

Több ezer tagja van már annak a Facebook-csoportnak, amely ezeknek a zömében 60 évesnél idősebb, de nem kizárólag ebbe a korosztályba tartozó oltott, de mégis védettség nélküli embereknek szeretne segíteni. Több száz negatív teszteredményt töltöttek fel anonim módon a csoportba, amely nyílt levélben fordult a sajtó mellett a döntéshozókhoz, a kormányhoz és az egészségügy vezetőihez azt kérve, hogy

  • a két Sinopharm-oltás után tegyék lehetővé a megfelelő szerológiai tesztek ingyenes elérhetőségét, ideértve a sejtes immunitást és az antitestszámot mérő vizsgálatokat is;
  • az elvégzett tesztek eredményei alapján biztosítsák a lehetőséget vagy egy újabb, más típusú, lehetőleg mRNS-alapú oltóanyaggal történő ismétlő/emlékeztető harmadik oltás felvételére;
  • teljesen negatív eredmények alapján tegyenek lehetővé újbóli regisztrációt egy újabb oltási sorozatra, mivel az érintettek oltatlannak tekinthetők.

A szakemberek az elmúlt napokban egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint például nem érdemes az ellenanyagszintet magánellátás keretében méretni, mert az „nem is alkalmas semmire”. Mint mondta, sokféle ellenanyag keletkezik, a fertőzöttségi állapotoktól, oltásoktól függően „más és más típusú védettség alakul ki”, ezeket pedig nem lehet „egy az egyben összehasonlítani”.

Rusvai Miklós virológus viszont a kínai vakcinával oltott, hatvanévesnél idősebbek közül minden ötödiket érintheti ez a probléma, ami Magyarországon az összes oltotthoz képest 15-20 százalékot jelent. A virológus szerint annak, aki az érintett korosztályból a második oltás után négy héttel megvizsgáltatja az antitestszintjét, és az eredmény negatív lesz, minél hamarabb kapnia kell még egy adag vakcinát, addig pedig úgy kell élnie, mintha nem lenne beoltva.

XS
SM
MD
LG