Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Munkahelyteremtés helyett haveroknak mentek a milliárdok


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Több szempontból is tanulságos az a gyorsan felfüggesztett pályázat, ahol a kiíró igazgatóhelyettesének üzlettársa, kormányközeli cégek és a leggazdagabb magyarok nyertek, akiknek nem ártott a járvány. Többen most vágnak bele az idegenforgalomba, vendéglátásba állami támogatással.

Munkaerő-bővítés volt a célja annak a pályázatnak, amelyet az OFA Nonprofit Kft. írt ki év elején. A pályázatot aztán idő előtt lezárták, pedig ki sem osztották a teljes, rendelkezésre álló összeget. A győztesek között ott van az OFA igazgatóhelyettesének üzlettársa, fideszes jelölt és önkormányzati képviselő, többen a leggazdagabb magyarok közül, de több Fidesz-közeliként számontartott vagy Kósa Lajossal jó kapcsolatot ápoló cég. A pályázaton tehát nem a Fidesz első vonalába tartozó cégek voltak a befutók, hanem az a másod-harmad vonal, amelynek megtartása különösen fontos a kormánypártnak. A pályázaton nyertes cégeket egyáltalán nem érintette rosszul a koronavírus-járvány, sőt. Több cég a pályázaton elnyert pénzből kezdene vendéglátó vagy idegenforgalmi tevékenységbe, ami beigazolja azokat a várakozásokat, hogy a segítség nélkül maradó, ezért a járvány miatt csődbe jutó éttermek, panziók helyére kormányközeli vállalkozók igyekeznek, állami segítséggel.

Az OFA Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. február elsején írt ki pályázatot. Az Innovatív munkahelyek, képzett munkaerő biztosítása mikro-, kis- és középvállalkozásoknál címet viselő program célja, hogy a támogatott társaságok fejlesztésével több és képzett munkaerőt tudjanak alkalmazni. Az elosztani tervezett 4,7 milliárd forint forrása a Nemzeti Foglalkoztatási Alap, valamint a (koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére létrehozott) Gazdaságvédelmi Foglalkoztatási Alap volt. Ahogy a nevükből is következik, e költségvetési alapok célja, hogy „biztosítsa a foglalkoztatási és képzési aktív eszközök működtetéséhez, a szakképzési és felnőttképzési támogatásokhoz, a bérgarancia-támogatásokhoz szükséges pénzügyi forrást”.

A pályázat egy hónapig futott volna, ám két hét után felfüggesztették, és a pályázati dokumentáció is eltűnt az OFA honlapjáról. A Szabad Európához ekkor jutottak el olyan információk, hogy érdemes a pályázatra odafigyelni, mert várható, hogy Fidesz-közeli cégek fognak nyerni, amelyek nem pont a kiírásban megjelölt célra költik majd a pénzt. Egy kft. nevét is közölték velünk még az eredményhirdetés előtt – ez a cég valóban fent van a nyertesek listáján. Az OFA csak közérdekű adatigénylés után küldte meg ezt a listát és a nyertes pályázatok rövid leírását. Igen tanulságos lista, elsősorban a következők miatt:

Összesen 2,9 milliárd forintot osztottak szét a nyertesek között, messze elmaradva a 4,7 milliárdos keretösszegtől. Nem érthető tehát, hogy miért kellett gyorsan lezárni a pályázatot.

A 36 nyertes cég közül legalább 25-nél találtunk konkrét fideszes kötődést vagy egyéb furcsaságot. Ez a 25 cég nyerte el a támogatások nyolcvan százalékát, összesen mintegy 2,3 milliárd forintot.

A pályázaton nyertes cégek szinte mindegyike jobban teljesített 2020-ban, mint az azt megelőző években, a koronavírus-járvány gazdasági hatásai tehát nem jelentkeztek náluk.

A nyertesek több mint egyharmada, 13 cég debreceni vagy hajdúszoboszlói kötődésű. Itt rendre felbukkant a volt polgármester, Kósa Lajos neve is.

További sajátossága a listának, hogy több vállalkozás is olyan tevékenységbe kezdene az elnyert pénzből, amivel korábban egyáltalán nem foglalkozott, ez a tevékenység többnyire a vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás. Ez pedig arra utal, hogy beigazolódhatnak azok a félelmek, amelyek szerint a koronavírus-járvány miatt állami támogatás híján tönkrement vállalkozók helyére Fidesz-közeliek kerülhetnek, állami segítséggel.

A nyertesek között megtalálható:

  • a pályázatot kiíró és elbíráló OFA igazgatóhelyettesének, Mátyus Máténak az üzlettársa;
  • a furcsa közbeszerzéseket kiíró, majd egy hatalmas közbeszerzést egy Tiborcz- és egy Mészáros-érdekeltséggel közösen elnyerő Csendes Richárd;
  • az egyik leggazdagabb magyar, Herdon István;
  • az egyik leggazdagabb magyar család, az Ináncsy tagja, aki egy korábban kiszivárgott levél alapján „tett gesztusokat” a Fidesz felé;
  • a Törökországban is gazdagnak számító Özyer család egyik Magyarországon is terjeszkedő tagja;
  • több, trafikot üzemeltető vállalkozás;
  • számos Fidesz-közeliként számontartott társaság;
  • a Debreceni Egyetem HÖK-vezetésébe bekerülő, majd az egyetem alapítványba szervezését megszavazó Szikszai Tamás Géza;
  • fideszes önkormányzati képviselő;
  • Fidesz támogatta képviselőjelölt;
  • önkormányzati bizottság korábbi fideszes delegáltja;
  • a Kósa Lajos feleségét óbudai lakáshoz juttató építési vállalkozó családjának új cége;
  • olyan vállalkozó, aki két cégével is támogatáshoz jutott ezen a pályázaton.

Listánkban azokat a nyerteseket soroljuk fel részletesen, amelyeknél fideszes kötödést találtunk, vagy a pályázatban egyéb furcsaságot láttunk – például épp a pályázat kiírásakor bővítették tevékenységi körüket. A pályázatok rövid összefoglalói szó szerinti idézetek.

Rocket Science Kft.: 150 millió forint

A marketinggel és kommunikációval foglalkozó cég két főt foglalkoztat. Míg 2019-et még veszteséggel zárta a Rocket Science, addig 2020-at már 12 milliós profittal.

A Rocket Science a pályázat kiírásának idejében felvette tevékenységi körei közé a szállodai szolgáltatást, és el is nyert 150 millió forintot szálláshely kialakítására és energetikai korszerűsítésre. Ezzel egy időben – némileg ellentmondva az új befektetést célzó terveknek – a tulajdonos a korábbi eredménytartalék terhére kivett 85 millió forintot a cégből.

A tulajdonos egyébként az a Csendes Richárd, akinek egyik cége olyan közbeszerzés kiírásában működött közre, amely olyan részletes volt, hogy annak csak egyetlen beszerezni kívánt autó és beszállító felelt meg. Csendes cége aztán elnyert egy 480 millió forint keretösszegű közbeszerzést is – konzorciumban egy Tiborcz Istvánhoz és egy Mészáros Lőrinchez köthető céggel.

Dész-ker Zrt.: 150 millió forint

A Dész-ker tavalyi árbevétele négyszázmillió forint volt, az elnyert támogatásból pedig gépparkját újítaná meg, „amellyel megnövelnék a termelési kapacitást, és az új technológiák alkalmazásával versenyképesebbé is tennék”.

Debreceni forrásaink szerint a faipari cég beszállítóként részt vett az utóbbi évek legfontosabb debreceni építőipari beruházásaiban (Smart House, Párizsi Udvar, Péterfia Corner), ahol a beszállítók állítólag nem teljesen a politikától függetlenül kaptak munkát. A tulajdonos, Luczay Márk további mintegy tíz, főleg építőipari cégben érdekelt. Cégei közül többnek százmilliós nagyságrendű éves bevétele van, de többnek milliárd feletti. Luczay idén több új céget is alapított, egyikben tulajdonostársa Lénárt Szabolcs, akit szintén Fidesz-közeli építőipari nagyvállalkozóként tartanak számon helyi forrásaink.

Dipa Kft.: 150 millió forint

A debreceni ipari parkot működtető cég tavalyi bevétele meghaladta a 170 millió forintot. A munkaerőintenzitás-pályázaton elnyert 150 millió forintból „intelligens logisztikai rendszert kíván létrehozni”, amely segíti a raktározást, készletgazdálkodást. A társaság papíron kilenc főt foglalkoztat.

A Dipa az ipari ingatlanok építtetésével és bérbeadásával foglalkozó debreceni Xanga-csoport tagja, amelynek tulajdonosa az egyik leggazdagabb magyar. Herdon István 39,4 milliárd forintos vagyonával a 35. lett a száz leggazdagabb magyar listáján.

A cégcsoport 2010 után többször is kapott milliárdos állami támogatást, ennek megfelelően egy-egy fejlesztés átadásán nemritkán bukkannak fel kormánytagok vagy épp a volt polgármester, Kósa Lajos. A fideszes politikus 2013-ban „elképesztő sikernek” nevezte a Xanga által elvégzett munkát. Helyi forrásaink szerint a dicséret nem véletlen, mert Debrecenben úgy tartják, Herdon István kapcsolata kifejezetten jó Kósa Lajossal. A Xanga neve felmerült egy 2007-es ingatlanügyletben is, amelynek során a Kósa Lajos vezette önkormányzat 380 forintos négyzetméteráron adott el egy területet egy cégnek, amelyet aztán Xanga hatezer forintos négyzetméteráron adott tovább.

A Déli Ipari Parkot a fideszes önkormányzattal együttműködésben működteti a Xanga, amely 2011-ben átvette a debreceni reptér üzemeltetését is az önkormányzattól, amelyet utána a Wizz Air is használni kezdett. Amikor pedig komolyabb fejlesztésekre volt szükség, az önkormányzat 2018-ban egy forintért visszavásárolta a reptéri üzemeltető cég többségét, azóta pedig könnyebben érkeznek az állami fejlesztési források. A reptéri logisztikai park üzemeltetésének jogát 2011-ben nyerte el a Xanga 99 évre.

Fire Light Kft.: 150 millió forint

A szintén debreceni Fire Light öngyújtókat és dohányipari termékeket forgalmaz, és üzleti eredményeire nem volt hatással a koronavírus-járvány: a tavalyi 486 millió forintos profit harmincmillióval még meg is haladja a 2019-es nyereséget. Az elnyert 150 millió forintból jelenlegi tevékenységüket szeretnék bővíteni. A tulajdonos egyébként egy nemzeti dohányboltot is üzemeltet Debrecen belvárosában.

Szedit Kft.: 149 975 000 forint

Egy debreceni bioboltot üzemeltet a Szedit, amely nagyon jó évet zárt tavaly: a 153 millió forintos bevételt és a negyvenmillió forintos profitot úgy sikerült elérnie, hogy egy évvel korábban csak 7,6 millió forintos árbevétele és háromszázezer forint nyeresége volt.

A hivatalosan két alkalmazottal működő cég az elnyert 150 millió forintból „vendéglátási szektorban szándékozik tevékenykedni, ehhez a céljához kapcsolódik az ingatlanberuházás, valamint a pandémia időszakában felértékelődött házhoz szállítási szolgáltatás fejlesztése”.

Az Opten cégadatbázisban található személyes adatok szerint a tulajdonos volt (?) férje szintén nagyot nyert a pályázaton: a Vizsovi Kft. 143,3 milliót nyert.

Vizsovi Kft.: 143 296 000 forint

A debreceni telephelyekkel működő, vendéglátással foglalkozó Vizsovi bevételei sem estek vissza jelentősen a pandémia hatására, sikerült 230 millió feletti bevétellel és kilencmillió forint profittal zárni az évet. Az elnyert pénzből egy játszóházat vásárolnának meg.

A tulajdonos Vincze Zsolt két nemzeti dohányboltot is üzemeltet Debrecen belvárosában, emellett van másik vendéglátó és fémipari cége is, amelyekkel több közbeszerzést is elnyert az utóbbi években Debrecen önkormányzatától. Év végén pedig egy vagyonkezelő és egy baromfitenyésztő céget is alapított a Vizsovi tulajdonosa.

Stylus Építő: 149 400 000 forint

„Mi nem éreztünk jelentősebb megtorpanást a kivitelezési oldalon” mondta a Stylus vezérigazgatója a Mediaworkshöz tartozó Veszprém megyei Naplónak idén februárban. Dobrosi Zsolt szavait a számok is alátámasztják: hétszázmillió forintot meghaladó bevétellel és 43 milliót meghaladó nyereséggel zárták 2020-at, részben a környékbeli településektől elnyert közbeszerzéseknek köszönhetően. Dobrosi több más építőipari cégben érdekelt, az elnyert 150 millió forintból pedig két új csarnoképületet húzna fel, ahol „lehetőség lesz acélszerkezetek gyártására és precíz összeszerelésére”.

American Legends Kft.: 124 064 000 forint

A cég tulajdonosa Görög Csaba, aki a helyi Fidesz támogatásával indult a 2016-os időközi választáson Hajdúszoboszlón. Görög akkor a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóért Egyesület tagjaként politizált, az egyesület jelöltjei közösen indultak a Fidesszel a 2019-es önkormányzati választásokon is. Görögnek közös cége is van az egyesülettel, amely az American Legends székhelyére van bejegyezve.

Görög egyébként arról ismert, hogy gyűjti a Harley-Davidsonokat, a Horthy Miklós flottájából származó motorra különösen büszke. Többször is beszélt arról, hogy gyűjteményéből egy Harley-múzeumot fog létrehozni, de ennek honlapja nem működik, és egyéb nyomát sem találtuk annak, hogy létezne a kiállítás. Motorok felújításával foglalkozik Görög Baggerbuilders nevű cége, amely 360 millió forintos árbevételt ért el tavaly, felülmúlva a korábbi évek eredményeit.

A pályázaton győztes, három főt foglalkoztató American Legends ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, és itt sem esett vissza a teljesítmény 2020-ban. A 34 milliós bevételre 25 millió forint nyereség jutott. Az elnyert 124 millió forintból „egy új, bérbe adható csarnokot kíván létrehozni”.

Betmen Trans Fuvarozó Kft.: 134 187 000 forint

A neve alapján fuvarozással, fő tevékenysége szerint tanácsadással foglalkozó, három főt foglalkoztató cég az elnyert pénzből „egy digitális szolgáltatóközpontot kíván létrehozni, amelyben azon cégeknek biztosítana szolgáltatásokat, amelyek a környéken nem tudják megoldani a képzési feladataikat”. A cég 2020-as üzleti adatai még nem ismertek.

A cég tulajdonosa Mucsányi Tamás, aki majdnem húsz másik társaságban is érdekelt, ezek nagy része építőipari projektcég. Ügyvezetője a Dreamclass Baunak is, amelynek rejtélyes londoni tulajdonosa, a Gevin Hill Limited a Wichmann-kocsma épületének megvásárlásakor került a sajtóba. Az ismeretlen tulajdonosi hátterű Gevin Hill Limited és az FLL Group közös cége vásárolta meg ugyanis a Wichmannt és a mellette lévő ingatlant. Az FLL Group ügyvezetője, Kassai Szilvia korábbi üzlettársa Bártfai Béla, aki Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter volt férjeírta meg a 168 Óra. A Népszava pedig arról számolt be, hogy Kassai tavaly augusztusig az orosz Gazprommal kereskedő Panrusgáz Zrt.-ben volt igazgatósági tag. Az FLL másik tulajdonosa az Ideona Zrt., amelynek ügyvezetője, Tóth Gábor Szilárd, a Fidelitas tagja volt.

Mucsányi több üzleti szálon is kötődik a számos belvárosi éttermet működtető Lefkovics Györgyhöz, akinek V. kerületi terjeszkedését maga Rogán Antal is segítette.

BDS Consulting: 133 749 000 forint

A rejtélyes BDS tanácsadó cégről sok nyom nem található az interneten, nyert néhány közbeszerzést a csepeli önkormányzattól, ám a korábbi sikeres évek ellenére 2020-at veszteséggel zárta. A majdnem 134 milliót pedig a következőkre nyerte el: a „pályázó fejlesztési célja az elmúlt időszakban tapasztalható megváltozott munkaerőpiaci trendekhez és szokásokhoz illeszkedve kínál komplex megoldásokat innovatív eszközökkel”.

Forrás Építő: 112 856 000 forint

A hivatalosan három főt foglalkoztató, szintén hajdúszoboszlóiak tulajdonában lévő Forrás nevének megfelelően vízvezetékek építésével foglalkozik. Vagyis foglalkozott, mert idén februárban, a pályázat kiírásakor jelentősen kibővítette tevékenységi köreit, így az elnyert 113 milliót sem csövekbe fektetik: „a pályázó az ingatlanvásárlást követően teljes körű vendéglátóipari szolgáltatást fog tudni nyújtani. Sport-, kulturális, valamint egyéb szabadidős tevékenységeket szervez vendégei számára” – áll a pályázat leírásában.

Hajdú-tár: 104 406 000

A Hajdú-tár a debreceni Barna család birtokában van. A család jelentős építőipari vállalkozónak számít a térségben, családi cégük, a Mester-Építő számos közbeszerzést nyert el a városban. A család egy másik cége újíthatta fel a debreceni vásárcsarnokot, Kósa Lajos felesége pedig abban a házban jutott lakáshoz, amelyet egyanez a cég, a Mester-Nívó épített. Kósa felesége cserével jutott a lakáshoz, a lakáscseréből akkoriban botrány is kerekedett.

Maga a Hajdú-tár baromfitenyésztéssel foglalkozott, ám a 2019-es százmillió forintos bevétel tavaly nullára csökkent. A cég tulajdonosai idén februárban, a pályázat kiírásakor felvették tevékenységi körükbe a szálláshely-szolgáltatást, és a 105 milliót is arra költik, hogy „innovatív fejlesztésein keresztül hozzájáruljon a térség idegenforgalmi fejlődéséhez”. A cég jelenleg egy főt foglalkoztat.

DB Acél: 100 747 000 forint

A debreceni, betonacél elemekkel foglalkozó cég sem érezte meg a válságot, a 755 milliós bevételre 15 millió nyereség jutott. Az eredménytartalék terhére a tulajdonos összesen harmincmillió forintot vett ki aztán a cégből. Ennek ellenére az elnyert százmillió forintból telephelyét szeretné fejleszteni, és új eszközöket is vásárolna. Debreceni forrásaink arra is utaltak, hogy a cég olyan projektekben is kapott munkát, amelyekben csak a városvezetés felé elkötelezettként számontartott cégek vehettek részt.

A DB Acél tulajdonosának másik építőipari cége 39 milliós profitot termelt 2020-ban.

Future of Media: 96 454 000 forint

Az elvileg internetes szolgáltatásokat nyújtó cégnek nincs honlapja, alkalmazottja is csak egy, ám a tavalyi kétmilliós nyeresége meghaladja az egy évvel korábbit. A cég novemberben vette fel tevékenységi körei közé a szálláshely-szolgáltatást, aztán tavasszal elnyerte a 96 milliót egy környezettudatos „smart szállásszolgáltatási egység kialakítására”, és áprilisban már be is jegyeztek egy új telephelyet Zamárdiban, 170 méterre a Balaton partjától.

Kuantum Property: 71 millió forint

Az ingatlanos cég egy ipari területen építene logisztikai központot az elnyert pénzből. A listán szereplő cégek közül ez az egyetlen, amely komoly veszteséget írt le tavaly, 265 milliós mínusszal zárta az évet. A tulajdonos Hande Özyer, akinek családja komoly ingatlanpiaci pozíciókkal rendelkezik Magyarországon is. A család érdekeltségei újították fel a Matild-palotát a Ferenciek terén. Az Átlátszó felidézi, hogy a Köprü–Híd török-magyar magazin Mevlüt Çavuşoğlu külügyminiszter barátjaként írt a 2018-ig az Erdoğan-párt (Igazság és Fejlődés) színeiben ankarai parlamenti képviselőséget is vállaló Hasan Özyerről. A lap azt is megírta, hogy a Kuantum szerezte meg a Centrál kávéház épületét 2018-ban.

Apartman 24: 60 334 000 forint

Az eredetileg ingatlankereskedelemmel foglalkozó cégnek már két éve nem volt bevétele, amikor január végén felvette tevékenységei közé a szálláshely-szolgáltatást. Pár hónappal később el is nyert hatvanmillió forintot, amelyet szálláshely létesítésére szeretne fordítani.

A tulajdonosok több más ingatlanos cégben is érdekeltek, egyikük, Kereszty Ágnes korábban a Fidesz delegáltja volt a szegedi önkormányzat pénzügyi bizottságában, ma pedig az Igazságügyi Minisztérium alá tartozó szegedi Áldozatsegítő Központ koordinátora. A másik tulajdonos, Kerekes Péter pedig azzal került be a sajtóba, hogy miután távozott a szegedi Ingatlankezelő és Vagyonkezelő éléről, táppénzre ment, betegszabadsága egy részét pedig Thaiföldön töltötte.

Madura és Madura: 60 110 000 forint

A nyíregyházi Madura sem érezte meg a koronavírus hatásait, az építőipari cég növelni tudta bevételeit (1,6 milliárd) és profitját is (36 millió), de hasonlóan jól ment a tulajdonos Madura Csaba másik cége is (Euro Madura: 215 milliós profit). Helyi forrásaink szerint Madura közepes halnak számít, de elnyert megbízásaiból az látszik, hogy „be van kötve” a Fideszhez.

Az elnyert hatvanmillióból „ingatlanvásárlást és informatikai fejlesztést kíván megvalósítani”.

DE-EL Bau Kft.: 38 692 000 forint

Erdei-Ép: 15 093 000 forint

Mindkét cég tulajdonosa Erdei György, és mindkét cég növelni tudta a profitját 2020-ban. A DE-EL Bau 83 milliót, az Erdei-Ép 66 milliót termelt tulajdonosának. A DE-EL új irodát, parkolót, csarnokot és informatikai eszközöket vásárolna az elnyert pénzből, az Erdei-Ép pedig új telephely építésébe és termékfejlesztésbe fogna.

Priverno Kft.: 57 389 000 forint

Ez a cég idén januárban új tulajdonost, nevet és tevékenységi kört kapott, és egyből el is nyert 57 milliót „vendéglátóhely megvásárlására, átalakítására, majd újbóli üzembe helyezésére”.

Az új tulajdonos pedig nem akárki, hanem egy bizonyos Nudelman Dávid, akinek egészen idén januárig közös cége volt Mátyus Mátéval, aki a pályázatot kiíró és elbíráló OFA Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese. Mielőtt az OFA-hoz került volna, Mátyus a Miniszterelnökségen dolgozott.

Fmarketing: 45 124 000 forint

A hajdúszoboszlói reklámcég ingatlanberuházásra, telephelyfejlesztésre nyerte el a 45 millió forintot. A cég egyik tulajdonosa Szikszai Tamás Géza, akit tavaly nyáron választottak meg a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzat egyik alelnökének. A nyáron megújuló HÖK küldöttgyűlése év elején aztán 70:0 arányban támogatta, hogy az egyetem alapítványi kézbe kerüljön.

Interstrip: 42 800 000 forint

A nyíregyházi autókereskedő cég tavaly 92 milliós bevételt és kétmilliós profitot könyvelt el, ami hatalmas ugrás a két évvel korábbi 130 ezres bevételhez képest. Az egy főt foglalkoztató társaság aztán idén februárban felvette tevékenységi körei közé a szépségápolást. El is nyerte a 43 millió forintot „szépségipari beruházásra”, aminek köszönhetően „a térségben egyedülálló rekreációs és szolgáltatóközpont valósul meg”.

Protokoll Szerviz: 38 460 000 forint

Az eddig mérnöki tevékenységgel foglalkozó kft. is 2021 nyarán bővítette tevékenységi köreit, így sikerrel nyert el 38 milliót, amiből bele tud vágni az idegenforgalomba. „A beruházás olyan komplex idegenforgalmi szolgáltatások ellátására teszi képessé a pályázót, amelyet a térségben található más piaci szereplők önmagukban nem látnak el.”

Ernőker Kft.: 21 816 000 forint

A gabonafélék kereskedelmével foglalkozó társaság tulajdonosa Ináncsy Ernő, aki egy kiszivárgott levél szerint gesztusokat tett” a Fidesz felé, és ezért kapott trafikot Hajdúszoboszlón. Az Ináncsy egyébként az egyik leggazdagabb magyar család, jelentős pozíciókkal rendelkeznek az idegenforgalomban, és tavaly mintegy 380 millió forint állami támogatást kaptak szállodáik fejlesztésére.

Az elnyert 22 millióból az Ernőker üzletviteli és adótanácsadással bővítené szolgáltatásait.

Mezép-trade: 20 751 000 forint

A nyíregyházi ingatlanos cég tulajdonosa Angyalossy Zsolt Dávid fideszes önkormányzati képviselő Nyírbogdányban. A nyertes cég épp hétszeresére növelte a profitját 2019-ről 2020-ra, az elnyert húszmillióból pedig „új építőipari technológiával kíván a jövőben a piac felé nyitni”.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG