Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A koronavírusnál is több embert öl meg az éhezés


Ételosztás menekült családoknak a háború és éhínség sújtotta Tigrében, Etiópiában
Ételosztás menekült családoknak a háború és éhínség sújtotta Tigrében, Etiópiában

Percenként tizenegy ember hal éhen világszerte a szegénység ellen küzdő Oxfam szervezet adatai szerint. A csoport jelentése alapján a Föld egyre több területét fenyegeti éhínség.

A napokban tette közzé az éhezésről szóló jelentését az Oxfam globális jótékonysági szervezet. Az Egyre terjed az éhezésvírus című dokumentumból kiderül, hogy az éhség több halált okoz, mint a koronavírus okozta betegség: a fertőzés miatt percenként átlagosan hét, miközben minden percben tizenegy ember hal éhen a Földön.

„Az adatok megdöbbentők, de nem szabad elfelejteni, hogy a számok mögött valódi emberek elképzelhetetlen szenvedése áll. Egy ember éhhalála is elfogadhatatlan lenne” – mondta az Oxfam America igazgatója, Abby Maxman.

Az éhezés fő oka a háború

A segélyszervezet jelentése szerint világszerte 155 millió ember számára nincs biztosítva az élelmiszer-biztonság, az érintettek száma tavaly óta húszmillióval nőtt. Az éhínség legfőbb kiváltó oka ma a háború: az éhezéstől fenyegetett emberek mintegy kétharmada olyan országban él, ahol fegyveres konfliktus zajlik. A jelentésben az éhezés által leginkább sújtott országok között szerepel Afganisztán, Etiópia, Dél-Szudán, Szíria és Jemen – csupa olyan ország, ahol polgárháborús állapotok uralkodnak.

„A Covid–19 gazdasági következményeit tetéző háborúk és az erősödő klímaváltozás több mint 520 ezer embert sodort az éhhalál szélére – tette hozzá Maxman. – Ahelyett hogy felvennék a harcot a járvánnyal, a hadviselő felek egymással vannak elfoglalva, és a háborúk árát rendszeresen civilek fizetik meg, akik már amúgy is szenvednek a szélsőséges időjárás és a gazdasági válság miatt.”

Az éhezés elleni küzdelemre fordított pénz sokszorosát költjük fegyverekre

Az Oxfam jelentése felhívja a figyelmet arra is, hogy a pandémia ellenére tavaly tovább nőtt az az összeg, amelyet fegyverkezésre fordítanak a Föld országai. Az államok 51 milliárd dollárral költöttek többet katonai kiadásokra – csak ennek az éves emelkedésnek az összege a hatszorosa annak a pénznek, amelyet az ENSZ az éhezés elleni küzdelemre fordít.

Maxman elmondása szerint „Az éhezést fegyverként vetik be a háborúkban, ezzel civileket fosztanak meg az ételtől, víztől és a humanitárius segítségtől. Az emberek nem élhetnek biztonságban és nem jutnak élelemhez, amikor lebombázzák a piacokat, elpusztítják a terményeket és az állatokat.”

Az Oxfam arra hívta fel a világ kormányait, hogy vessenek véget a katasztrofális éhezéshez vezető háborúknak, és tegyék lehetővé, hogy a segélyszervezetek elláthassák a konfliktuszónákban élő embereket. Emellett arra biztatta a kormányokat, hogy támogassák az ENSZ éhezésellenes programját.

A háborúk mellett a klímaváltozás és a nemzetközi kereskedelem járvány miatti akadozása is hozzájárul az éhezéshez. E tényezők miatt tavaly negyven százalékkal nőttek az élelmiszerárak, a globális árindex több mint tíz éve nem volt ilyen magas.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG