Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Merkel pártja hátrányba került a német választási kampány hajrájában        


Olaf Scholz (fehér ingben) a német szociáldemokraták kancellárjelöltje, Berlinben kampányol, 2021. augusztus 27-én
Olaf Scholz (fehér ingben) a német szociáldemokraták kancellárjelöltje, Berlinben kampányol, 2021. augusztus 27-én

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a balközép szociáldemokraták (SPD) növelték előnyüket a jelenlegi kormánypártokkal, a konzervatív CDU-CSU-val szemben. Angela Merkel idén már nem indul el a kancellári székért, utódja egyelőre nem tudta hatékonyan aktivizálni a kormánypárti szavazókat.

A Bild am Sonntag című napilap számára készített INSA-felmérés szerint két százalékponttal 24 százalékra emelkedett az SPD támogatottsága a múlt héthez képest, ez négy éve a legmagasabb eredményük. A kormányzó konzervatív CDU-CSU pártszövetség támogatottsága 21 százalékra csökkent, ez történelmi mélypontot jelent.

Népszerűtlen kancellárjelölt

Németországban szeptember 26-án tartanak parlamenti választásokat, miután Angela Merkel 16 év hivatalban töltött idő és négy egymást követő országos választási győzelem után lemond a kancellárságáról. Merkel közelgő távozása láthatóan meggyengítette a konzervatív szövetség támogatottságát.

Az elmúlt héten ez volt a második olyan felmérés, amely az SPD fölényét mutatta. Merkel kereszténydemokratáinak (CDU) és bajor testvérpártjuknak, a Keresztényszociális Uniónak (CSU) a támogatottsága az elmúlt hetekben folyamatosan csökkent.

A jobboldal gyengülése több felmérés szerint összefügg a kancellárjelöltjük, Armin Laschet alacsony népszerűségével, akit a múlt hónapban sokan bíráltak egy árvíz sújtotta városban készül videófelvétel miatt, ahol a politikus kedélyesen beszélget és nevet. Az INSA felmérése szerint, ha csak kancellárjelöltekre lehetne szavazni, az SPD jelöltje, Olaf Scholz pénzügyminiszter a szavazatok 31 százalékát szerezné meg, míg Laschet csupán 10 százalékot, a zöldek jelöltje, Annalena Baerbock pedig 14 százalékot. A három jelölt vasárnap este tart televíziós vitát.

Hárompárti koalíció várható

Bár az SPD vezet a közvélemény-kutatásokban, egyedül így sem tudnának kormányt alakítani, ehhez még legalább két másik párttal kellene összefogniuk. Olaf Scholz a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungnak adott interjújában nem zárta ki a szélsőbaloldali Linke párttal való összefogást sem, bár azt mondta, hogy bármely német kormánynak el kell köteleznie magát a NATO-tagság mellett. A Linke, amely jelenleg mintegy 6 százalékon áll, választási programjában a NATO megszüntetésére szólít fel.

Az SPD, a Zöld Párt és a Linke mandátumai akár elegendők is lehetnek a parlamenti többséghez, azonban a zöldek jelöltje, Annalena Baerbock elhatárolódott a Linke-től mint lehetséges partnertől. „A Linke túlfeszítette a húrt, hiszen még a német állampolgárok és a helyi segítők Afganisztánból való kimentésében sem támogatta a Bundeswehrt” – mondta a Funke médiacsoport lapjainak adott interjúban.

A hadsereg és az afganisztáni kivonulás várhatóan fontos téma lesz a kormányfő-jelöltek vasárnapi vitájában is. A héten Laschet kétségbe vonta mind az SPD, mind a Zöldek elkötelezettségét a német hadsereg támogatása iránt, egy szombati rendezvényen azt mondta, hogy a pártok a múltban blokkolták a katonák védelmét célzó intézkedéseket.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG