Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Érvénytelennek mondta ki a lengyel bíróság az uniós jogot, tovább mélyül a Varsó–Brüsszel-vita


Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a lengyel kormány és legfelsőbb bíróság EU-politikája ellen Varsóban 2021. október 7-én
Ellenzéki tüntetők tiltakoznak a lengyel kormány és legfelsőbb bíróság EU-politikája ellen Varsóban 2021. október 7-én

Tovább mélyült a szakadék Lengyelország és az Európai Unió között a lengyel legfelsőbb bíróság döntése miatt, amely elutasította az uniós jog elsőbbségének elvét a nemzeti joggal szemben bizonyos igazságügyi ügyekben. Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter szerint „fennáll a veszélye Lengyelország de facto kilépésének” az unióból.

„Az EU egyik alappillére az uniós jog elsőbbsége” – kommentálta Josep Borrell, az EU külpolitikai vezetője október 8-án a lengyel legfelsőbb bíróság előző napi döntését, amely szerint az uniós szerződés egyes cikkei „összeegyeztethetetlenek” a lengyel alkotmánnyal. Lengyelország és az EU már korábban is vitába keveredett egymással az országot kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság párt által bevezetett igazságügyi reformok miatt.

Polexit?

Ezekkel kapcsolatban az uniós vezetés figyelmeztetést küldött Varsónak, mivel szerintük a reformok ellentmondanak az uniós alapelveknek, sértik a bírói hatalmi ág függetlenségét. A lengyel legfelsőbb bíróság ere válaszul adta ki azt a rendelkezést, amely lényegében érvénytelennek nevezte az EU-s jog egyes passzusait Lengyelországban.

Clément Beaune francia Európa-ügyi miniszter „az EU elleni támadásnak” nevezte a lengyel legfelsőbb bíróság döntését, és arra figyelmeztetett, hogy „fennáll a veszélye Lengyelország de facto kilépésének” a huszonhét tagú csoportból. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ezzel láthatóan nem ért egyet, a Facebookon közzétett bejegyzésében azt írta, a döntéstől függetlenül „Lengyelország helye az európai nemzetek családjában van és lesz”. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter csatlakozott Franciaország figyelmeztetéséhez, mondván, Lengyelország „a tűzzel játszik”.

Donald Tusk tiltakozásra szólít fel

Az EU végrehajtó szerve, az Európai Bizottság a lengyel bírósági döntés kihirdetése előtt közleményben közölte, az álláspont „komoly aggodalmakat” vet fel, és megerősítette, hogy „az uniós jog elsőbbséget élvez a nemzeti joggal szemben, beleértve az alkotmányos rendelkezéseket is”.

Október 7-én késő este többtucatnyi tüntető gyűlt össze a lengyel bíróság varsói székhelye előtt, néhányan közülük uniós zászlókat lengetve. Donald Tusk ellenzéki vezető, az Európai Tanács korábbi elnöke a hétvégén nagyobb tüntetésre hívott Varsóban „az európai Lengyelország védelmében”.

XS
SM
MD
LG