Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jobban van a cseh elnök, Babiš napokon belül lemond


Milos Zeman Szvjatlana Cihanouszkajával Prágában 2021 áprilisában
Milos Zeman Szvjatlana Cihanouszkajával Prágában 2021 áprilisában

A kórházból nyilatkozott Milos Zeman cseh elnök, aki azt mondta, jobban van, és kész kinevezni az új kormányfőt. Az Orbán Viktor szövetségeseként számon tartott Andrej Babišt így az ellenzék jelöltje, Petr Fiala válthatja a miniszterelnöki székben.

Az október 8–9-i parlamenti választások óta először tett nyilvános nyilatkozatot Milos Zeman cseh elnök. Az államfőt október 10-én szállították kórházba, ahol sajtóhírek szerint hosszú ideig súlyos állapotban feküdt, elnöki teendőit nem tudta ellátni. Zeman orvosa nem közölte, milyen betegségben szenved, csak annyit árult el, hogy krónikus betegség miatt intenzív osztályon kezelték. Zeman kórházba kerülése előtt már gyengélkedett, több nyilvános eseményen kerekesszéket használt.

Babiš nem tudna kormányt alakítani

Pénteken a cseh elnök a Frekvence 1 rádiónak adott telefonos interjút a kórházból. Mint mondta, már jobban érzi magát, és kész kitölteni 2023-ig tartó mandátumát. Elmondta azt is, készen áll aláírni az új miniszterelnök kinevezését: a jobbközép Együtt koalíció jelöltjét, Petr Fialát bízza meg kormányalakítással, egyben találkozót is kért tőle szombatra.

Fiala kinevezése változás Zeman korábbi álláspontjához képest, mivel azt mondta, hogy mindenképpen a legtöbb szavazatot kapó egyéni pártot, vagyis Andrej Babiš eddigi miniszterelnök ANO nevű pártját bízná meg a kormányalakítással. Az alkotmány értelmében az elnök jogosult az általa választott miniszterelnököt kinevezni, azonban az ANO-nak nincs többsége a parlamentben, és más pártok sem hajlandók vele koalíciós kormányt alakítani.

A választásokon az ellenzéki pártok Együtt koalíciója, valamint a Kalózpárt és a centrista Polgármesterek Mozgalma együttesen 108 mandátumot szerzett a kétszáz fős alsóházban. Két nappal a választások után azonban Zeman kórházba került, ami ellehetetlenítette az új kormány alakítását. Miközben bizonytalan volt, hogy Zeman felépül-e, az is felmerült a parlamentben, hogy megfosszák elnöki hatásköreitől, beleértve a kormány kinevezésének jogát, ám erre végül nem került sor.

Összeállt az ellenzéki koalíció

Az ellenzéki pártok a héten hivatalosan is megegyeztek a koalíciós kormány alakításáról. Programjukban vállalták, hogy a költségvetési hiányt a bruttó hazai termék három százalékára csökkentik az idei több mint hét százalékról, lépéseket tesznek az euró bevezetése felé, és megerősítik az ország NATO- és EU-párti álláspontját. Nem sokkal korábban Babiš bejelentette, hogy ellenzékbe vonul. Pénteken a kormányfő közölte, hogy beszélt Zemannal, és az új parlament első ülésén le is fog mondani.

Babiš szándékát Zeman is megerősítette, az interjúban azt mondta a kormányváltásról: „Úgy gondolom, hogy nem lesz probléma. Tudják, miért? Mert Andrej Babiš, akivel nemrég beszéltem telefonon, nem akar miniszterelnök lenni, mivel senki sem hajlandó vele tárgyalni.”

Az új kormánynak számos problémával kell szembenéznie, köztük a koronavírus-fertőzés új hullámával, az infláció megugrásával, beleértve az energiaárakat, az erőteljes kamatemelésekkel és az Európai Unió éghajlatvédelmi célkitűzéseivel, ami kihívást jelenthet a szénerőművektől nagyban függő országnak.

XS
SM
MD
LG