Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ha a Facebookon múlik, nem orvosi, hanem angyali segítséget kapunk


Kevés szó esik róla, de a Facebook algoritmusának hiányosságai nem csak a politikai térben okozhatnak károkat. Nagy facebookos kísérletünk főbb tanulságai, 2. rész.

2019-ben a Facebook egyik munkatársa kísérletbe kezdett, hogy megnézze, az oldal algoritmusa valóban a szélsőséges tartalmak felé tereli-e a felhasználókat. Ennek érdekében készített néhány felhasználói profilt nem valós adatokkal, és elkezdett Donald Trump-párti, illetve Bernie Sanders-rajongói oldalakat követni. A profilokkal bekövette a Facebook által felajánlott oldalakat, és pár napon belül máris a QAnon összeesküvés-elméleteinek világában, illetve a Trump-gyűlölők közösségében találta magát.

E kísérlet leírása egyike volt annak a több ezer dokumentumnak, amelyeket októberben hozott nyilvánosságra Frances Haugen. A közösségi oldal korábbi termékmenedzsere szerint a Facebook „kétségtelenül felerősíti a gyűlöletet”.

Kíváncsiak voltunk, mire vezet egy hasonló kísérlet két évvel később, magyarországi viszonyok között. Ennek érdekében több profilt regisztráltunk. Előző cikkünkben azt néztük meg, hová vezeti a Facebook azokat a felhasználókat, akik a kormánypárttal, az ellenzékkel vagy a Mi Hazánkkal szimpatizálnak.

Most azt mutatjuk be, hova vitte a Facebook azt a felhasználót az első három hétben, akit nem érdekel a közélet.

Ártatlan receptektől indultunk

Mária nem mutatott érdeklődést a politika iránt, így olyan oldalakat kezdett el követni, amelyek népszerűek ugyan, de kevéssé foglalkoznak közélettel. Ezért kezdetnek néhány receptes-főzős oldalt (például Nosalty, Mindmegette), pár népszerű márkát (Telekom, Túró Rudi, Norbi Update) és női magazinoldalakat követett be (például WMN, Nők Lapja). Az első napokban még nem követtünk új oldalakat és csoportokba sem léptünk be. A közösségi oldal algoritmusa eleinte a vicces-aranyos-cicás-babás posztok mellett kifejezetten nőinek tartott témákkal foglalkozó oldalakat és csoportokat ajánlott követésre ; virágok, kötés, sminktippek vagy receptmegosztó csoportok. A közéleti témáktól szinte teljesen megóvta Máriát a Facebook algoritmusa.

Az ajánlott oldalak között pár napon belül aztán felbukkantak olyan csoportok, ahol inspiráló történeteket és idézeteket posztolnak a tagok („Mindenkinek van valami fájdalmas a lelkében, de talán akkor minden könnyebb, ha mindenkinek szeretet van a szívében!”), vagy csak az ima erejéről írnak. Hasonló szellemiségű a Müller Péter idézeteit gyűjtő csoport („Ne add fel reményed, az égiek áldása megsegít Téged… Az élet törvényszerűségeibe beletartozik, hogy nem minden érkezik meg hozzánk azonnal, nem minden történik vágyaink szerint...”). Innentől kezdve egy jól körülírható közegbe kezdett terelni a Facebook. Az ajánlott csoportok és oldalak közé befért néhány receptes (hagyományos vagy vegán), szépségápolásos vagy állatos-vicces oldal. A kísérlet végére bekövetett oldalak/csoportok többsége azonban ezoterikus vagy (ön)segítő kategóriába esett, azaz ezekről gondolta úgy a Facebook, hogy ha az egyik érdekel, akkor a másik is fog.

Sok ember van nehéz helyzetben

Ami az (ön)segítő csoportokat illeti, különböző betegségben szenvedőket gyűjtő csoportokról van szó, Mária profilja cukorbetegek, migrénesek, daganatos betegségekkel küzdők, illetve pánikbetegek akár tízezer feletti taglétszámmal rendelkező csoportjaiba lépett be. Itt a hozzászólók saját problémáikat írják el, akár nagyon részlétesen is, támogatást, tanácsot kérve a többi csoporttagtól. Tapasztalataink szerint ezekben a csoportokban kifejezetten támogató a közeg: sok a bátorító hozzászólás, leírják a tapasztalataikat az adott kérdésben. Több olyan bejegyzéssel találkoztunk, amikor valaki gyógyszeradagolással vagy egyéb, orvosi segítséget igénylő kérdéssel fordult a közösséghez. Mivel a kommentelők maguk is laikusok, így itt ritka a szakmai segítség – még akkor is, ha sok az olyan hozzászólás, hogy az adott kérdésben azért szakemberrel kellene konzultálni.

Ami a külső segítséget illeti, arra a Facebook algoritmusa alapvetően háromféle megoldást ajánlott. Viszonylag sok mediációs oldalt tett elénk az algoritmus, amely valamiért úgy gondolta, hogy nekünk konfliktuskezelésre van szükségünk. Ezen túl kiajánlotta néhány pszichológus oldalát is, ezekből azonban már jóval kevesebbel találkoztunk. Orvosi vagy egyéb szakmai oldalt, csoportot, cikket viszont valamiért egyáltalán nem tett elénk a Facebook. A számunkra követésre ajánlott oldalak/csoportok többsége ezotériával, spiritizmussal foglalkozik.

És akkor elmerültünk a Facebook bugyraiban

Ezek között van motiváló üzeneteket (Gőzölgő kávé és virágcsokor fotója elé írt „Kopogtat egy barát, üdvözletét hozta… Szép jó reggelt, boldog, vidám napot kíván” üzenet) gyűjtő csoport. Vannak angyalokra specializált csoportok is, ahol angyalokról készült rajzokat, illusztrációkat osztanak meg egymással a tagok (néha egy-egy ima kíséretében). Ezen angyalok segítő-gyógyító erejében a hozzászólások alapján sokan hisznek is.

Került elénk olyan videó, ahol egy nő arról beszélt, hogy éppen esik az eső, azt pedig ő intézte el, hogy essen: találkozott ugyanis Mihály arkangyallal. Az arkangyalnak köszönhetően az eső vize szenteltvíz, amely megnyitja a tudatot az isteni energiák felé. Mihály arkangyal zafírkardjával érkezett, az pedig a torokcsakrához kapcsolódik, ahol a bűnbánatunk van. És itt még csak a 17 perces videó harmadik percénél jártunk. A spiritiszta természetesen személyes konzultációkat is tart, nem ingyen.

„Néhány másodperc elég ahhoz, hogy megváltoztasd az életedet! Most ez csak a Tiéd lehet! Szeretnéd megtudni, hogyan? Hangoddal elérheted a kvantumteret! Válaszként megkaphatod, mi hiányzik a szervezetedből! Rövid időn belül megtapasztalják a használók életminőségük javulását testi-lelki síkon! Ha érdekel, kérd az infót tőlem!” – szól egy másik bejegyzés valamelyik csoportból. Találkoztunk élő tarot-jóslással, vudubabás tanácsokkal, „hagyományos” horoszkópos jóslással, de olyannal is, ahol átoklevételhez kértek tanácsot. Ezen túl léleklátók, tenyérjósok, sorselemzők, médiumok és látók is ajánlják nem ingyenes szolgáltatásaikat, tanfolyamaikat. A hozzászólások alapján a követők hisznek az ezotériában, és ezt legtöbbször egy csillogó szívecske/virágcsokor/köszönöm felirattal hozzák a posztolók tudomására. Néhány nap elteltével Mária hírfolyamát az ilyen jellegű ezoterikus posztok uralták el, még a recepteket és az olykor fontos társadalmi témákkal foglalkozó női oldalak posztjait is háttérbe szorították.

A Facebook algoritmusa alapvetően olyan oldalakat ajánl fel követésre, amelyekről a többi felhasználó viselkedése alapján azt gondolja, minket is érdekelhetnek. Feltehetőleg tehát többnyire olyan emberek követik ezeket az ezoterikus/spritiszta oldalakat, akik a saját életükben felmerülő nehézségek megoldásához keresnek segítséget, és tagjai az önsegítő csoportoknak is. Tapasztalataink alapján ők a Facebookon nagyobb eséllyel találkoznak a teremtő erő, a gyógyító számok, az angyalok vagy a Plútó és a Vénusz együttállása adta lehetőségekkel, mint valódi szakmai segítséggel. A Facebook algoritmusának erről az aspektusáról jóval kevesebb szó esik, pedig legalább olyan károkat tud okozni, mint az, hogy a Facebook politikai véleménybuborékba zárja kevésbé tudatos felhasználóit. Akkor is, ha nem oltásellenesek.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG