Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Felfüggesztették a mentelmi jogát, de akár dupla végkielégítést is kaphat Völner Pál


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én
Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára expozét tart a büntetőjogi tárgyú törvények módosítását célzó javaslatról az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. november 10-én

A parlamenti szakbizottság után egy nappal az Országgyűlés is megszavazta az államtitkári posztjáról lemondó, hivatali vesztegetéssel gyanúsított Völner Pál fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Az ellenzék nem vett részt az ülésen.

A mentelmi jog felfüggesztésére tett indítványt a parlament 128 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül fogadta el.

Az államtitkárként, igazságügyminiszter-helyettesként korrupciós ügybe keveredő fideszes politikus mentelmi jogának felfüggesztését hétfőn már megszavazta a parlament szakbizottsága. Ezt a legfőbb ügyész, Polt Péter kezdeményezte, miután egy héttel korábban nyilvánosságra került, hogy hivatali vesztegetéssel és más bűncselekményekkel is gyanúsítják a fideszes politikust. Ezzel több cikkben is foglalkozott a Szabad Európa, valamennyit elolvashatja ide kattintva.

83 millió forint kenőpénz a gyanúsításban

Röviden összefoglalva: a Legfőbb Ügyészség megalapozott gyanúja szerint Völner Pál, aki évekig felügyelte a végrehajtói kar tevékenységét, hosszú időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként két–ötmillió, összesen mintegy 83 millió forintot fogadott el a Magyar Bírósági Végrehajtó Kar elnökétől. Völner egyebek között azért kapta a pénzt a márciusig biztosan letartóztatásban lévő Schadl Györgytől, hogy azokat a személyeket nevezzék ki végrehajtónak, akiket a kar elnöke támogatott.

Schadl Györgyöt és feleségét november elején fogták el a budapesti repülőtéren, amikor Dubajba akartak utazni. Sajtóhírek szerint jelentős mennyiségű készpénz volt náluk. Az ügy nyilvánosságra kerülésében kulcsszerepe volt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőnek, aki kiderítette, hogy az ügyészség zár alá vette Schadl ingatlanjait.

Völner Pál lemondott államtitkári posztjáról, bár a gyanúsításban szereplő cselekményeket nem ismerte el. Jogi képviselője útján közölte, hogy mindenben törvényesen járt el, és együttműködik a hatóságokkal. Völner levelet írt a mentelmi jogának kiadásáról döntő parlamenti bizottság elnökének is, amelyben azt állította, hogy a legfőbb ügyész indítványának számos pontja valótlanságokat tartalmaz, és ezekre reagál majd a nyomozó hatóságnak, miután a parlament is felfüggeszti mentelmi jogát, így hivatalosan is meggyanúsíthatják.

Milliókat kaphat végkielégítésként

A 24.hu értesülése szerint a 83 millió forint kenőpénz elfogadásával gyanúsított fideszes képviselő legalább két forrásból jogosult lehet végkielégítésre lemondása után.

Völner ugyanis az államtitkári pozíciója után 3,9 milliós búcsúpénzre lehet jogosult, de ha képviselő marad még négy hónapig, akár 3,7 millió forintot is kaphat. Ez utóbbi juttatásától csak akkor esik el, ha a tavaszi választások előtt lemond képviselői mandátumáról is.

A Völner-ügy miatt az ellenzék Varga Judit igazságügyi miniszter lemondását követelte, Gulyás Gergely viszont az Indexnek adott interjúban a kormány egyik legeredményesebb és legnépszerűbb tagjának nevezte Varga Juditot.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Völner-ügy akár a kormány előnyére is válhat, mert Gulyás szerint azt bizonyítja, hogy megalapozatlanok a magyar jogállamiságot érő kritikák, a jobboldalon még a korrupció gyanújának is következményei vannak.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG