Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Meghalt a lebombázott mariupoli szülészetről kimentett kismama és gyermeke is


A várandós nő, aki később életét vesztette a bombázás következtében Mariupolban 2022. március 9-én
A várandós nő, aki később életét vesztette a bombázás következtében Mariupolban 2022. március 9-én

Meghalt az a kismama, akit előző héten kimentettek a mariupoli szülészeti klinikáról, miután az épületet orosz bombatalálat érte. Gyermekét császármetszéssel világra hozták, de nem mutatott életjeleket.

Bejárták a világsajtót azok a felvételek, amelyeken egy várandós nő látható hordágyon, amint vérző hasát fogja, miközben mentők és önkéntesek viszik ki a lebombázott kórházból, ahol szülni készült. A fotó sokak szerint jól illusztrálja a február 24-én megindított ukrajnai orosz invázió és általánosságban is a háború borzalmait.

Az AP hírügynökség értesülései szerint a kismamát gyorsan átszállították egy másik kórházba. Gyermekét császármetszéssel világra hozták, de nem mutatott életjeleket. Amikor kiderült a nő számára, hogy elveszítette gyermekét, azt kiabálta az orvosoknak, hogy öljék meg.

Timur Marin sebész arról számolt be, hogy ezt követően a nőre fókuszáltak, megpróbálták megmenteni az életét, azonban nagyon súlyos sérülései voltak, összezúzódott a medencéje és levált a csípője.

„Több mint harminc percen keresztül próbáltuk újraéleszteni, de nem sikerült. Mindketten életüket vesztették” – mondta.

A mentősök a múlt szerdai káoszban nem írták fel a nő nevét, később azonban a férje jelentkezett, és elszállíttatta a holttestét, így sokakkal ellentétben ő legalább nem tömegsírban végezte.

Az oroszok szerint kamu az egész

A történtekkel kapcsolatban több orosz illetékest háborús bűncselekmények elkövetésével vádoltak, Moszkva azonban tagadja a felelősségét.

Oroszország ENSZ-nagykövete és a londoni orosz nagykövetség is álhírnek minősítette a közzétett fényképeket, a hivatalos narratíva pedig az, hogy a szülészeti klinikát ukrán szélsőségesek használták bázisként, így az épületben a bombatámadás idejére nem maradtak sem páciensek, sem orvosok.

Az egyik érintett, Marijana Visegirszkaja blogger a légicsapás másnapján adott életet kislányának, Veronikának. „A kórteremben feküdtünk, amikor hirtelen falak, üvegek, ablakkeretek robbantak szét. Nem tudtuk, hogy mi történt. Egyeseknek volt idejük betakarniuk magukat, másoknak nem” – idézte fel, hozzátéve, hogy még mindig az a pöttyös pizsama van rajta, amely akkor.

A híradásokban látható volt, ahogy a kismama kerülgeti a romokat a lebombázott klinika lépcsőjén, miközben egy takarót szorongat maga körül. Az orosz média szerint azonban Visegirszkaja színésznő, a jelenet pedig megrendezett.

Se víz, se fűtés, se áram

Az ideiglenesen felállított új szülészeten nagy a feszültség minden egyes szülésnél. „Olyan sok mindenen mentek át ezek a kismamák” – mondta egy Olga Veresagina nevű ápolónő.

Az AP munkatársa jelen volt egy pénteki szülésnél, ahol egy, a bombázásban több lábujját is elveszítő nő adott életet a gyerekének. Amikor néhány másodperc feszült csend után a csecsemő felsírt, örömében és megkönnyebbülésében az anyuka is sírva fakadt, ahogy szinte mindenki más is a kórteremben.

A 430 ezres, dél-ukrajnai Mariupolban már több mint egy hete nincs sem víz, sem fűtés, sem áram, csak tartalékgenerátorok működnek. Fogytán az élelmiszer, a lakosság egy jelentős része már éhezik. Eközben pedig továbbra is folyamatosak az orosz erők támadásai.

A városban az offenzíva kezdete óta több mint 2100 civil vesztette életét a polgármesteri hivatal adatai szerint.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG