Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A kilőtt orosz rakéták hatvan százaléka is meghibásodhatott az amerikaiak szerint


Egy rakéta áll ki a földből a katyńi vérengzés emlékművénél, Harkivban 2022. március 23-án
Egy rakéta áll ki a földből a katyńi vérengzés emlékművénél, Harkivban 2022. március 23-án

A hatvan százalékot is elérheti a meghibásodott orosz precíziós irányítású rakéták aránya Ukrajnában – mondta a Reutersnek három, az ügyben hírszerzési információkkal rendelkező amerikai tisztviselő. Ez az orosz invázió gyenge eredményeinek egyik magyarázata lehet.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én elrendelt ukrajnai inváziója óta Oroszországnak nem sikerült elérnie az alapvető céljait, például az ukrán légierő semlegesítését, annak ellenére sem, hogy jóval nagyobb haderővel rendelkezik, mint Ukrajna.

Az információk érzékenysége miatt név nélkül nyilatkozó amerikai tisztviselők nem mutattak be bizonyítékot, ami megerősítette volna az elemzést, és azt sem közölték, hogy pontosan mi okozta az orosz rakéták meghibásodásának magas arányát.

A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból ellenőrizni az adatokat.

A Reutersnek nyilatkozó két szakértő szerint a húszszázalékos vagy annál nagyobb hibaarány magasnak számít.

A Kreml azt állítja, hogy az általa „különleges katonai műveletnek” nevezett háború a tervek szerint zajlik, és Oroszország az összes célját eléri. Az Egyesült Államokat a „hazugság birodalmának” nevezte, amely információs háborút indított Oroszország ellen.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője nem kommentálta az értesülést, és azt javasolta a Reutersnek, hogy forduljon a védelmi minisztériumhoz, amely egyelőre nem válaszolt a telefonhívásokra és az írásbeli kérdésekre.

Az elmúlt napokban az orosz védelmi minisztérium éppen a fegyveres erők professzionalizmusát és rakétatechnológiáját méltatta. Közlése szerint a kudarcokról szóló állítások félrevezető propaganda, amelyet Oroszország ellenségei terjesztenek, élükön az Egyesült Államokkal.

Meghibásodó rakéták

A Pentagon értékelése szerint Oroszország több mint 1100 rakétát lőtt ki a háború kezdete óta – mondták amerikai védelmi tisztviselők a héten újságíróknak. Azt nem közölték, hogy ezek közül hány rakéta találta el a célpontját, és hány nem volt képes rá.

Amerikai hírszerzési információkra hivatkozva a három amerikai tisztviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok becslése szerint az orosz rakéták meghibásodási aránya napról napra változott, a kilőtt rakéták típusától függött, néha meghaladva az ötven százalékot. Ketten közülük azt mondták, hogy a hatvan százalékot is elérhette ez az arány.

Az egyik tisztviselő szerint a hírszerzés kimutatta, hogy az orosz légi indítású cirkálórakéták meghibásodási aránya húsz és hatvan százalék között mozog.

Oroszország kétféle légi indítású cirkálórakétát vetett be Ukrajna ellen, a Kh–555-öt és a Kh–101-et – közölte a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központ rakétavédelmi projektjének illetékese.

Meghibásodásnak számít bármi az indítási hibától kezdve a becsapódáskor fel nem robbanó rakétáig.

Az Egyesült Államok szerint Oroszország még a hónap elején az orosz légtérből lőtt ki levegőből indítható cirkálórakétákat, amikor megtámadta a lengyel határ közelében lévő ukrán katonai bázist. Az egyik amerikai tisztviselő azt mondta a Reutersnek, hogy ebben a támadásban különösen magas volt a rakéták meghibásodási aránya. Az ukrán hatóságok szerint a támadásban 35 ember halt meg.

A rakétatámadás az orosz invázió egyik fő eleme, Oroszország katonai célpontok, köztük fegyverraktárak elleni támadásokat jelentett be.

Az invázióban több ezer embert halt meg, és Ukrajna 44 millió lakosának negyedét elűzte otthonából. A bombázások lakóházakat, iskolákat és kórházakat romboltak le az ukrán városokban, köztük Harkivban és Mariupolban.

Oroszország szerint a műveletre azért volt szükség, mert az Egyesült Államok Ukrajnát használta fel Moszkva fenyegetésére, közben oroszul beszélőket üldöztek Ukrajnában. Moszkva tagadja, hogy civileket célozna meg a támadásokkal.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG