Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A brit kormányfő felmentette tisztségéből a pénzügyminisztert


Kwasi Kwarteng Londonban 2022. szeptember 6-án
Kwasi Kwarteng Londonban 2022. szeptember 6-án

Alig több mint egy hónap után Liz Truss menesztette pénteken Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert, aki nemrég nagyszabású adócsökkentési programot hirdetett, amit óriási piaci felfordulás követett.

A volt tárcavezető közölte, a miniszterelnök kérte a távozásra, és ő a kérést elfogadta.

Kwasi Kwarteng alig 38 napot töltött a pénzügyminiszteri székben. Ennél rövidebb ideig csak Ian Macleod szolgált ugyanezen a poszton: ő 1970-ben, kinevezése után harminc nappal szívinfarktusban elhunyt.

Nemrég részben visszavonta a kormány a beterjesztett, 45 milliárd font értékű adócsökkentési javaslat egyes elemeit. A londoni vezetés azután hátrált meg, hogy széles körű felháborodást váltott ki, hogy eltörölték volna a legmagasabb keresetűek személyi jövedelemadójának 45 százalékos felső kulcsát.

A szeptember 23-án bemutatott törvénycsomaggal az utóbbi évtizedek legradikálisabb adócsökkentési programját hirdette meg a brit kormány a gazdasági nehézségekre tekintettel.

Ennek alapján a személyi jövedelemadó jelenleg húszszázalékos alapkulcsa 19 százalékra csökkenne, a legmagasabb, évi 150 ezer font feletti jövedelmekre vonatkozó 45 százalékos felső adókulcs megszűnt volna, így a magas jövedelműek adója egységesen negyven százalék lenne.

A tervezet komoly piaci felfordulást okozott, és negatív hitelminősítői lépéshez is vezetett.

Több tory törvényhozó is úgy vélekedett, hogy politikailag rendkívül kockázatos lépés lenne a gazdagok adóterheinek csökkentését az állami költségek visszavágásából és hitelfelvételből finanszírozni. Bár a 45 százalékos kulcs megszüntetése a 45 milliárd fontos adócsökkentésen belül mindössze nagyjából kétmilliárd fontot tenne ki, a csomag ezen eleme váltotta ki a legnagyobb társadalmi felháborodást.

Truss és Kwarteng is kitart azon álláspontja mellett, hogy az adócsökkentés hosszú távon hozzájárulna a gazdasági növekedés serkentéséhez, így végső soron magasabb adóbevételeket eredményezne, ami ellensúlyozná a hitelfelvétel költségeit.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG