Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Június 30-ig maradnak az árstopok, akciókra kötelezik az üzleteket


Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én
Tojást vesz egy vásárló a CBA boltjában az Anker közben 2022. november 11-én

Amíg maradnak az árstopok, addig a hatóságok folyamatosan ellenőrzik is a betartásukat. A kereskedőknek – a kormány szándékai szerint új inflációcsökkentő eszközként – hetente akciót kell hirdetniük bizonyos termékekre. Az infláció a kormány szerint januárban tetőzött – hangzott el a Kormányinfón.

A kormány az év végére egy számjegyűre akarja csökkenteni az inflációt – ismételte meg a korábban többször hangoztatott kormányzati bejelentést a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A kormány szerint amíg háború van, infláció is van. Gulyás Gergely közölte, hogy figyelik a nagy áruházláncok árpolitikáját, és úgy döntöttek, hogy június 30-ig meghosszabbítják az árstopot. Később hozzátette, a kormány nem tervezi az ársapka kiterjesztését más termékekre.

Akciókra kötelezik a kereskedőket

Új inflációcsökkentő eszközként beszélt Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról, hogy a kormány akciók meghirdetésére kötelezi az üzleteket. Húsz kategóriába kell majd besorolni az alapvető élelmiszereket az üzleteknek, és minden héten valamennyi kategóriában kell lennie akciós terméknek, méghozzá annak, amelyet az akciót megelőző harminc napban a legtöbben vettek. Ennek a terméknek az árát tíz százalékkal kell csökkentenie a kereskedőnek az akció ideje alatt. Olyan termékre nem lehet akciót hirdetni, amely árstopos. A részletek kidolgozása még tart, de a rendelkezés a kormány tervei szerint június elsején életbe lép. A tervek szerint a kisebb üzleteket nem, csak a nagyobb láncokat érinti majd, vagyis lesz egy árbevételhatár.

Szentkirályi arról is beszélt, hogy amíg maradnak az árstopok, a betartásukat folyamatosan ellenőrzik, ahogy azt is, biztosítja-e a kereskedő az előírt készletet. A kormányszóvivő azt is elmondta, hogy a kormány szerint januárban tetőzött az infláció, ami megfelel a kabinet várakozásainak.

Ukrán importtilalom 25 termékre

Gulyás szerint ahelyett, hogy az uniós szándék szerint Afrikát segítené, a magyar piacot tette tönkre az ukrán gabona, ezért volt szükség az importtilalomra, amely huszonöt terméket érint és június 30-ig tart. Gulyás azt mondta, hogy a kukorica behozatala hétezer százalékkal, a búzáé pedig ezer százalékkal nőtt tavalyhoz képest. A kormány tárgyal az Európai Bizottsággal, amely a miniszter szerint hajlik arra, hogy javaslatot fogadjon el a helyzet megoldására.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrán gabona Magyarországon: a szolidaritásnak is van határa

Ingyenes mezőgazdasági öntözés és segítség a mikrovállalkozásoknak

Az időjárás eddig kegyes volt a gazdákhoz, de a kormány szeretné mérsékelni a tavalyi aszálykárokat, ezért ingyenessé teszi a mezőgazdasági öntözést. A költségek átvállalása mintegy tízmilliárd forintba kerül a kormánynak.

A korábban egyetemes szolgáltatásokra jogosult, tíz fő alatti, legfeljebb kétmillió eurós forgalmú vállalkozások, vagyis a mikrovállalkozások számára eddig is kedvezményes volt az energiatarifa, amelyet most 70 forint/kilowattban maximál a kormány az átlagfogyasztás felett az eddigi 165 forint/kilowatt helyett.

Ehhez kapcsolódóan: Aszályország – Van, aki már klímamenekült lett saját, Tisza menti falujában

Nem terveznek újabb benzinárstopot

Jelenleg nincs újabb üzemanyagárstopról előterjesztés a kormány előtt, de semmit sem lehet kizárni – mondta Gulyás, aki emlékeztetett arra, hogy a kormány a mostaninál magasabb árak mellett döntött az ársapka bevezetése mellett. Mint mondta, ha ismét emelkednek az üzemanyagárak, elkezdhetnek tárgyalni egy újabb lépésről.

Ehhez kapcsolódóan: Az ársapka eltörlése miatt már tíz százalékkal esett a benzinkutak forgalma

Orosz bank: a magyar állam szeretné visszakapni a pénzét; svéd NATO-csatlakozás

Miután Magyarország kiszállt az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bankból, visszajár a tőke, amellyel beszállt a pénzintézetbe – mondta Gulyás Gergely. Arra azonban nem tudott válaszolni, hogy pontosan mikor kaphatja vissza a pénzét az állam. Ma jelenik meg a jogszabály arról, hogy a sajtóban kémbankként emlegetett pénzintézet már nem magyarországi székhellyel üzemel.

Ehhez kapcsolódóan: Elhagyja Magyarországot az orosz Nemzetközi Beruházási Bank

Továbbra sincs időpont arról, hogy a magyar törvényhozás mikor ratifikálja Svédország NATO-csatlakozási kérelmét. A kormány szerint helyre kell állítani a két ország közötti politikai bizalmat.

Státusztörvény

Gulyás Gergely szerint a kormánynak nem az a célja, hogy a jelenlegi állapotában fogadja el a státusztörvényt, ezért azt sem tartja irányadónak, hogy most ki milyen véleményt alkot a tervezetről. Hozzátette, hogy addig kell tárgyalni erről, amíg a javaslat nincs a parlament előtt, a benyújtásnak nincs még dátuma.

Arra a felvetésre, hogy már több mint négyezer tanár jelezte, hogy ha elfogadják a státusztörvényt, felmond, a miniszter azt mondta: ez az aktív pedagógusok három százaléka. Hozzátette ugyanakkor, hogy megegyezésre törekszenek.

Egyszerűen: milyen változásokkal jár a közoktatási státusztörvény?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG